Hvis SF skal være parlamentarisk grundlag for en S og DF-regering, kræver det, at DF ændrer på sine principper om internationale konventioner og EU, mener SF-gruppeformand  Jacob Mark. Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Hvis SF skal være parlamentarisk grundlag for en S og DF-regering, kræver det, at DF ændrer på sine principper om internationale konventioner og EU, mener SF-gruppeformand Jacob Mark. Foto: Miriam Dalsgaard

Danmark

SF ser positivt på parløb mellem S og DF, men afviser regeringssamarbejde

SF kan se større ligheder mellem sig selv og Dansk Folkeparti i dag end førhen, siger gruppeformand Jacob Mark.

Danmark

Jacob Mark, gruppeformand for SF, hilser et tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti velkommen, som de to partiformænd Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl har bebudet i et interview med Fagbladet 3F.

Men det bliver uden SF som fast støtte, hvis de to partier går i regering sammen.

»Man kan ikke lade være med at blive lidt positiv som SF'er, når det, de snakker om, er, at man skal investere i velfærd, bekæmpe social dumping og sikre, at der ikke sker en forhøjelse af pensionsalderen. Det er lidt undervurderet i medierne, hvor vigtigt det er, at der nu er et fast flertal imod en forhøjelse af pensionsalderen. Det, de snakker om, er ting, der lige så godt kunne være taget ud af SF’s politiske program, og det er jeg selvfølgelig glad for«.

Betyder det, at du også kan se mange ligheder mellem DF og SF?

»Med mindre man er en socialist i identitetskrise, så kan man godt se forskel på Dansk Folkeparti og SF. Men jeg kan også godt se nogle ligheder. Hvis Dansk Folkeparti har rykket sig derover, hvor de ikke længere vil være garant for kæmpestore besparelser på velfærden, men faktisk gerne vil investere i velfærd, jamen så er der da en lighed. Hvis de ikke vil sænke topskatten og øge uligheden, jamen så er der da en lighed. Der er nogen, der kalder det her et kæmpe stort ryk for Socialdemokratiet og måske også for os, men jeg synes, det største ryk kommer fra Dansk Folkeparti, der rykker væk fra en borgerlig økonomisk politik og over mod en mere retfærdig politik«.

Der er forskelle

Kan du se flere ligheder mellem SF og DF i dag end førhen?

»Ja, det kan jeg, hvis Dansk Folkeparti lever op til det, de siger i dag. Hvis de gør det, kan jeg se flere ligheder i dag, end jeg kunne tidligere. Men selvfølgelig er der stadig forskelligheder, og det vil der blive ved med at være. Vi kommer ikke til at mene, at vi skal melde os ud af EU. Vi kommer ikke til at mene, at vi skal gå på kompromis med de internationale rettigheder for flygtninge«.

S og DF afviser ikke et regeringssamarbejde. Hvor efterlader det SF?

»Det er lidt bogstavleg fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Jeg ser ikke for mig, at Dansk Folkeparti kommer i en regering. Til det er forskellene på for eksempel EU for store. Vi mener, at der er brug for stærke fællesskaber på tværs. Vi mener ikke, man skal gå på kompromis med internationale konventioner. Og det, synes jeg, er ret afgørende for, om man kan gå i en regering, så det ser jeg ikke for mig«.

Hvis vi forestiller os, at S og DF går i regering sammen, vil det så udelukke SF fra at gå med?

»Jeg kan ikke se SF deltage i en regering, hvor Dansk Folkeparti deltager. Et er at arbejde sammen, hvor man kan blive enige, men i en regering mener jeg, at det er lidt mere forpligtende. Der kan man ikke bare sige, at man er enige på velfærden, men slet ikke om andre ting. Og der er for store uenigheder«.

Det er spekulationer

Kan SF være parlamentarisk grundlag for en regering med S og DF?

»Det har jeg også svært ved at se. Det vil kræve, at DF sadler om på nogle af deres helt grundlæggende principper omkring internationale konventioner og EU. Så det har jeg svært ved at forestille mig, men det er spekulationer«.

Hvis Dansk Folkeparti dropper de ideer og købte ind på socialistisk og socialdemokratisk politik, så ville jeg synes, det var interessant

Vil det sige, at hvis Mette Frederiksen siger ja til at gå i regering med DF, så skal hun ikke regne med, at I støtter op?

»Det kommer fuldstændig an på politikken. Hvis Mette Frederiksen går i regering med Dansk Folkeparti, og man for eksempel ikke længere bakker op om, at vi skal hjælpe flygtninge og være en del af EU, så har jeg svært ved at se SF være parlamentarisk grundlag. Men hvis Dansk Folkeparti dropper de ideer og købte ind på socialistisk og socialdemokratisk politik, så ville jeg synes, det var interessant, men det har jeg svært ved at se for mig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce