Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Truslen fra it-kriminelle og hackere har skabt et marked for cyberforsikringer.
Foto: Miriam Dalsgaard

Truslen fra it-kriminelle og hackere har skabt et marked for cyberforsikringer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig flere tegner forsikring mod it-kriminalitet

Forsikringsbranchen er begyndt at tilbyde hjælp og erstatning, når hackere lammer virksomheder. Tendens vil øge sikkerheden, mener ekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den stigende trussel fra ondsindede hackere og it-kriminelle får både små firmaer og større selskaber til at tegne såkaldte cyberforsikringer.

Landets tre største forsikringsselskaber er begyndt at tilbyde disse forsikringer til erhvervskunder, som blandt andet kan købe sig til akut it-assistance i tilfælde af et hackerangreb og dækning af omkostninger i forbindelse med tab af data. Tryg, Topdanmark og Codan melder alle om en stor og stigende efterspørgsel.

Senest har landets største forsikringsselskab, Tryg, i begyndelsen af 2017 lanceret en cyberforsikring og har på en måned solgt over 200 til virksomheder. Det indledende salg, i kombination med den omsiggribende digitalisering og øgede trussel fra nettet, får forsikringsselskabet til at forvente, at cyberforsikringer fremover bliver lige så almindelige som brand- og tyveriforsikringer. Ifølge Tryg er risikoen for at blive ramt af et hack større end af et traditionelt indbrudstyveri.

»It-kriminaliteten er eksploderet inden for det seneste halvandet til to år. Ransomware er én ting, men mange nye trusler popper op hele tiden. Det oplever virksomhederne, og efterspørgslen efter det her er derfor blevet meget stor«, siger koncernsikkerhedschef i Tryg Tom Engly.

Politiken har de seneste dage beskrevet den eksplosive trussel fra såkaldt ransomware, hvor angribere låser offerets adgang til egne systemer og filer.

Tryg tilbyder i de tilfælde at dække udgifter til at afværge truslen fra de fjendtlige gæster i it-systemerne. Derudover tilbydes blandt andet erstatning for økonomisk tab i op til 90 dage, hvis et hackerangreb forårsager driftsstop. Den maksimale erstatningssum kan samlet set gå helt op til over 50 millioner kroner.

En boomende forretning

En undersøgelse fra revisionsselskabet PWC i 2016 indikerede, at 7 af 10 danske virksomheder har været udsat for et cyberangreb inden for det seneste år. Den stigende trussel skaber forventninger om et boomende forsikringsmarked.

I en ny analyse anslår PWC, at det globale marked for cyberforsikringer vil være på 35 milliarder kroner i 2018 og vokse til præmiebetalinger på mindst 53 milliarder kroner i 2020.

Kriminalitetsformen udvikler sig hastigt, og vi mærker et stort behov for en udvidelse af den dækning, som vi tilbyder erhvervskunderne

Landets tredjestørste selskab, Codan, var i 2013 et af de første til at tilbyde en cyberforsikring, der primært var fokuseret på at dække erhvervskunders tab ved misbrug i netbanker.

Et fircifret antal kunder har i dag tegnet cyberforsikringen, og selskabet, der i alt har 50.000 erhvervskunder, melder om tocifrede vækstrater i det årlige salg af denne type forsikringer.

»Kriminalitetsformen udvikler sig hastigt, og vi mærker et stort behov for en udvidelse af den dækning, som vi tilbyder erhvervskunderne«, siger Mads Houe, pressechef i Codan, der derfor lancerer et helt nyt cyberprodukt her i første kvartal.

Topdanmark har i halvandet år tilbudt en forsikring mod it-kriminalitet og oplever ligeledes en stigende efterspørgsel. Selskabet vil ikke oplyse antallet af kunder, men fortæller, at der har været 50 skadesanmeldelser på it-området i perioden.

It-kriminalitet er ingenlunde en ny trussel for erhvervslivet. Men de senere års mange hackersager og datalækager har skabt et øget fokus i medierne, ligesom alvoren er gået op også for virksomhedernes øverste ledelser. Med til at forklare det boomende marked hører også nye EU-krav, der i 2018 stiller nye til virksomheders databeskyttelse.

Vil forsikringer svække sikkerhed?

At landets største forsikringskoncern først nu kommer på banen, skyldes blandt andet, at det har været svært at få hold på risici og pris.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alt i denne branche er baseret på risiko, konsekvens og historik. Men datagrundlaget, der i den traditionelle forsikringssektor er meget tungt, har vi slet ikke her. Ingen ved, hvad forsikringerne kommer til at betyde – det er svært at kvantificere og derfor også svært at prissætte«, siger Tom Engly.

It-sikkerhedseksperter har i flere år advaret om, at virksomheder og myndigheder slet ikke har taget truslen fra cyberspace alvorligt nok.

Spørgsmålet er, om forsikringerne så bliver en sovepude for kunderne. Nej, argumenterer selskaberne, fordi de i policerne stiller modkrav til virksomhedernes sikkerhedsniveau.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse er tilbøjelig til at give dem ret:

»Nogle kunne måske få en cyberforsikring og så ellers bare læne sig tilbage. Det afgørende er, hvad forsikringen stiller af modkrav. Er de høje nok, vil det medføre et stærkere sikkerhedsniveau end i dag. Som på andre forsikringsområder skal man gøre, hvad man kan, for at undgå ulykker, og derfor kan forsikringstendensen skubbe tingene i den rigtige retning«, siger Peter Kruse, medstifter af it-sikkerhedsselskabet CSIS.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden