Den jødiske Carolineskolen på Østerbro er den ene af de to skoler, hvor Kundby-pigen havde planlagt at udføre et bombeangreb.
Foto: Jens Dresling

Den jødiske Carolineskolen på Østerbro er den ene af de to skoler, hvor Kundby-pigen havde planlagt at udføre et bombeangreb.

Danmark

Tiltale: Kundby-pigen ventede kun på ordre udefra til at bombe skoler - datoerne var klar

I dag har offentligheden fået indsigt i, hvad myndighederne præcist mener, at den 16-årige pige fra Kundby havde af terrorplaner.

Danmark

Alt, der manglede, var en ordre om at udføre det første angreb.

Sådan lyder det i anklageskriftet mod den 16-årige pige fra Kundby, som er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to skoler i Danmark.

Ifølge anklagemyndigheden var pigens planer fremskredne. Hun havde anskaffet manualer over, hvordan man bygger bomber. Hun havde skaffet acetone, brintoverilte og citronsyre, som hun brugte til at forsøge at fremstille sprængstoffet TATP. Hun havde tilmed planlagt en prøvesprængning. Og så var der datoerne.

Ifølge politiet havde den 16-årige allerede bestemt sig for, hvornår hendes angreb skulle finde sted:

8. januar 2016 skulle Sydskolen i Fårevejle udsættes for terrorangreb.

8. februar 2016 var målet den jødiske skole Carolineskolen på Østerbro i København.

Det fremgår i anklageskriftet mod den 16-årige, som Politiken har fået aktindsigt i hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Fik ikke den endelige ordre

Den tiltalte blev anholdt på sin bopæl i Kundby lidt uden for Holbæk 13. januar 2016, og hun har været varetægtsfængslet lige siden.

At politiet og bomberyddere på dagen for anholdelsen kunne ransage hendes hjem og beslaglægge udstyr, som aldrig nåede at blive brugt i forsøget på terror mod mennesker, skyldes ifølge anklagemyndigheden, at den 16-årige aldrig modtog den endelige ordre om at udføre angrebet på Sydskolen omkring 20 minutters kørsel fra hendes bopæl.

Hendes planer »mislykkedes, idet tiltalte i forhold til Sydskolen ikke modtog en ordre om at udføre angrebet samt blev kontaktet af politiet, og idet tiltalte i forhold til Carolineskolen blev anholdt af politiet«, lyder det i anklageskriftet.

Blandt anklagerne fremgår det ikke noget sted, hvem hun eventuelt skulle have ventet på en ordre fra.

Varetægtsfængslet i over et år

Sagen mod den 16-årige indledes i Retten i Holbæk 7. april.

Pigen er konkret tiltalt efter straffelovens paragraf 114. En tiltale om forsøg på terror, som kan straffes med fængsel i op til livstid.

Derudover er hun tiltalt for i juli måned sidste år at have gået til angreb på en pædagog på den sikrede døgninstitution Grenen i Dalstrup, som hun øjensynlig har været indskrevet på under hendes varetægtsfængsling.

Ifølge anklageskriftet stak den 16-årige en mandlig ansat i højre side af maven med et stikvåben, som hun selv havde lavet ud af et stykke knust glas fra et spejl. Et eksempel på vold af »særlig rå, brutal eller farlig karakter«, lyder anklagen.

I anklageskriftet tages der »forbehold for påstand om anden sanktion end straf«. Det betyder, at anklagemyndigheden vurderer, at den 16-årige eventuelt ikke er egnet til en almindelig fængselsstraf, men bør idømmes en behandlingsdom og en anbringelse på en lukket afdeling.

Uvist om hun nægter sig skyldig

Også en ung mand har været sigtet i sagen.

Den 25-årige blev anholdt sidste år, da myndighederne mistænkte ham for at have spillet en rolle i pigens angivelige forbrydelser. Sigtelsen mod manden er dog siden frafaldet, da politiet ikke kunne finde tilstrækkelige beviser for den påstand.

Han har fastholdt, at han er uskyldig, og hans advokat planlægger nu at indlede en sag om erstatning for de 13 måneder, den 25-årige endte med at sidde varetægtsfængslet.

Hvordan den 16-årige pige forholder sig over for anklagerne, er endnu uvist.

Pressen har kun fået et glimt af den tiltalte, da hun lavmælt og genert blev fremstillet i grundlovsforhør i en propfyldt retssal i Holbæk i begyndelsen af sidste år. Men herefter er sagen blevet behandlet for dobbeltlukkede døre, og offentligheden har derfor heller ikke kunnet få at vide, hvordan den 16-årige forklarer sig.

Hendes forsvarer, forsvarsadvokat Mette Grith Stage, ønsker, at det indtil videre skal forblive sådan.

»Når der er dobbeltlukkede døre, mener jeg, at det er rigtigst, at det først bliver oplyst, hvorvidt hun erklærer sig skyldig eller ikke skyldig, når nævningesagen indledes«, siger advokaten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce