På bocenteret Ringbo blev en 37-årig ansat  myrdet af en 72-årig beboer. Sagen har medvirket til indførelse af en ny type bosteder for de farligste psykisk syge - og brug af narkohunde og personscannere. Foto (arkiv): Jens Dresling
Foto: DRESLING JENS

På bocenteret Ringbo blev en 37-årig ansat myrdet af en 72-årig beboer. Sagen har medvirket til indførelse af en ny type bosteder for de farligste psykisk syge - og brug af narkohunde og personscannere. Foto (arkiv): Jens Dresling

Danmark

Nu skal pårørende og patienter i psykiatrien snuses til af narkohunde og scannes

Psykiatri-organisationer i front mod ny kontrol på bosteder og psykiatriske afdelinger.

Danmark

Først skal en narkohund snuse til dig. Så skal du i kropsscanner.

Og nej, det er ikke, når du er på besøg i et fængsel eller måske selv er fange. Eller skal med fly til Mallorca. Det bliver i visse situationer fremtiden på psykiatriske afdelinger og på særlige bosteder for psykisk syge. Både for besøgende og patienter.

Nye regler om psykiatri, som et flertal af folketingspartier er ved at vedtage, sætter hunde ind mod de stoffer, som florerer i det psykiatriske behandlingssystem, samt scannere for at sikre, at knive og andre våben bliver opdaget i tide.

Det chokerer en række organisationer, herunder Bedre Psykiatri, hvor formand Birgit Elgaard kalder det »tilbage til jernalderen«.

»Det udstiller i uhyggelig grad, hvor meget psykiatrien er blevet udpint af besparelser, når man må ty til metoder, man ellers kun ser i fængsler eller i lufthavnen«, siger formanden for pårørendeorgansationen.

Også på sygehuse

De nye kontrolværktøjer kommer i en kommende lovgivning om en ny type boinstitution for farlige psykiatriske patienter – en specialiseret boform som skal aflaste de almindelige bosteder, hvor der har været flere tilfælde af patienters overfald og drab på ansatte.

I den sammenhæng vil partierne ikke bare lovgive om scannere og hunde på de nye boinstitutioner, men også på de almindelige psykiatriske afdelinger. Inden for de seneste uger er den psykiatriske afdeling i Risskov i Aarhus således begyndt at bruge narkohunde.

Birgit Elgaard anerkender behovet for at sætte ind mod » forråelse« i psykiatrien, men hun mener, at de nye regler viser, at »man har spillet fallit«.

»I stedet for satse på bedre ressourcer og faglighed, optrapper man situationen«, siger hun.

Frivilligt valg mellem »pest og kolera«

Det skal være frivilligt for både patienter og besøgende, om man vil acceptere at blive udsat for en hund eller en scanner. Og de skal kun bruges, når der er en mistanke om ulovligheder.

Men nægter man som udefrakommende at lade sig undersøge af en hund, kan man blive afvist.

Og en patient, der siger nej til at lade en hund komme nær, skal i stedet igennem en ransagning af værelse og ejendele og eventuel kropsvisitation – som også kan udføres i dag. Birgit Elgaard kalder det »et valg mellem pest og kolera«.

»Jeg frygter, at de nye regler bliver den acceptable løsning på alt, der handler om misbrug og psykisk sygdom«.

Overlæge Julie Nordgaard, næstformand i Psykiatrisk Selskab, er på samme linje:

»Man kan frygte, at politikerne indfører fængselslignende tilstande i psykiatrien. Ikke bare i de nye specialiserede bosteder, men også i den almene psykiatri. Det kan jeg slet ikke se behovet for«.

Hun frygter, at det »vil gøre det sværere at skabe et tillidsvækkende miljø«.

Man kan frygte, at politikerne indfører fængselslignende tilstande i psykiatrien

»Det er et reelt problem med stofferne. Men vi vil gerne signalere samarbejde, og på den måde her kommer vi let i opposition til patienterne. Det gør behandling vanskeligere«, siger Julie Nordgaard.

Hun har også svært ved at se det formålstjenlige i narkohunde, fordi »det vil gøre angstniveauet højere«.

Og Julie Nordgaard forstår slet ikke, hvorfor kropsscannere skulle være nødvendige på almindelige psykiatriske afdelinger.

»Jeg mener ikke, at vi i den almene psykiatri har problemer med knive og lignende som på bostederne. Det skulle man i det mindste lige få afdækket først«.

Skruppelløst

Psykiatriordfører for Socialdemokratiet, Yildiz Akdogan, siger, at det er nødvendigt at sætte ind imod, at »psykiatrien er blevet handelssted for skruppeløse narkohandlere«, og at der skal sættes ind imod overfald på personalet. Og at det ikke er hensigten at indføre fængselslignende tilstande.

»Det bliver jo frivilligt for behandlingsstederne, om de vil bruge narkohunde og kropsscannere. Men vi skal skabe mere tryghed for syge mennesker og dem, der passer på dem«, siger Yildiz Akdogan.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce