Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Inger Støjberg, Anders Samuelsen og Ulla Tørnæs er kaldt i samråd.
Foto: Lars Krabbe (arkiv)

Inger Støjberg, Anders Samuelsen og Ulla Tørnæs er kaldt i samråd.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fortrolige dokumenter sår nu tvivl om Danmarks udsendelsesaftale med Somalia

Folketinget kræver svar fra tre ministre om Danmarks samarbejde med Somalia i forbindelse med udsendelser.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens regeringen har valgt at genbehandle 800 herboende somalieres opholdstilladelse, har hverken offentligheden eller Folketinget kunnet få indsigt i den aftale med de somaliske myndigheder, der gør det muligt at hjemsende somaliere.

Og nu bliver der på baggrund af fortrolige dokumenter sendt til Folketingets 29 medlemmer af Udlændinge- og Integrationsudvalget sået tvivl om samarbejdet med Somalia. Tidligere på måneden oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet i et fortroligt svar til Folketinget, at Danmark har en »politisk aftale« om hjemsendelser med Somalia, men man uddybede ikke, hvad den handlede om. Samtidig oplyste man, at en planlagt udsendelse i januar var blevet »afbrudt«.

Men i et senere svar skriver man ifølge Politikens oplysninger, at »samarbejdet« med Somalia i 2016 har været præget af forskellige udmeldinger fra somaliske myndigheder.

Torsdag i denne uge kunne man på Folketingets hjemmeside læse, at tre af regeringens ministre nu skal i samråd og forklare, hvad der er op og ned i sagen. Ifølge dagsordenen for det lukkede samråd skal de tre ministre – udlændingeminister Inger Støjberg, udenrigsminister Anders Samuelsen og udviklingsminister Ulla Tørnæs – forklare, hvorvidt der i dag »er indgået en tilbagetagelsesaftale eller andre specifikke aftaler om tilbagetagelse af personer med Somalia«.

Derudover skal ministrene svare på, om Danmark støtter indsatser i Somalia for at fremme tilbagetagelse, og om Danmark betaler Somalia i den sammenhæng.

En uformel aftale i 2014

Danmark har siden 2014 udsendt somaliere til det borgerkrigsramte land på baggrund af hemmeligholdte hjemsendelsesaftaler. Det har vakt bekymring i Folketinget, fordi Somalia er blandt verdens mest korrupte lande.

Allerede i 2014 var der stor interesse for Danmarks samarbejde med Somalia. Af et notat fra Justitsministeriet dateret 8. april 2014, som Politiken har fået aktindsigt i, fremgår det, at Danmark på det tidspunkt endnu ikke har været i stand til at gennemføre tvungen hjemsendelse af somaliere, men at det har høj prioritet. Notatet er skrevet på foranledning af de schweiziske myndigheder, der efterspurgte andre landes erfaringer med tvungne hjemsendelser. Senere samme år, 10. november 2014, fremgår det dog af et andet notat fra Justitsministeriet, at »Somalia har anerkendt, at man er forpligtet til at tilbagetage egne statsborgere«.

»Jeg har i dag sagt til Somalias præsident, at vi fra dansk side sætter pris på den somaliske regerings samarbejde på dette område. Sammen vil vi fortsætte med at undersøge, hvordan dette bedst håndteres i praksis«, lyder det i et såkaldt presseberedskab til ministeren udarbejdet af Justitsministeriet i 2014, da S-formand Mette Frederiksen var minister.

Af fortrolige notater sendt til Folketinget i februar i år fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som Politiken kender indholdet af, fremgår det, at der dengang i 2014 var tale om en »uformel« aftale, uden at det uddybes, hvem den er lavet med, eller hvad den indeholder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

800 sager under lup

Udlændingestyrelsen er i øjeblikket i gang med at genbehandle 800 herboende somalieres opholdstilladelse med henblik på eventuelt at inddrage den og udvise dem til Somalias hovedstad, Mogadishu, på trods af at FN advarer »indtrængende« imod det. Foreløbig har Udlændingestyrelsen behandlet 58 sager, hvoraf 34 somaliere har fået brev om inddragelse, viser en ny aktindsigt, Politiken har fået udleveret.

Udvisningerne begrundes af Udlændingestyrelsen med, at forholdene i Mogadishu er forbedret i en sådan grad, at det ikke længere vil være i strid med menneskerettighederne at sende dem retur. Den argumentation er imidlertid blevet kraftigt kritiseret af en række eksperter, som mener, at somaliernes liv kan være i overhængende fare, ligesom der er blevet sået tvivl om det juridiske grundlag for udvisningerne. Senest har Politiken afdækket, at Udlændingestyrelsen ifølge en række eksperter direkte har brudt loven i en konkret udvisningssag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden