Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvdelen af udviste somaliere er børn

Antallet af udviste børn til Somalia stiger, viser aktindsigt. Kritikere sår tvivl om styrelses vurderinger og frygter for børnenes liv.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere flygtningebørn fra Somalia har for nylig fået besked på, at de og deres familie skal forlade Danmark inden for en måned og rejse hjem.

Det viser nye tal i en aktindsigt fra Udlændingestyrelsen, som nu har afgjort 58 af de 800 genbehandlingssager om herboende somalieres opholdstilladelse.

Foreløbig er i alt 34 somaliere blevet udvist, og 15 af dem er børn. Det møder skarp kritik fra Red Barnet, der mener, at Udlændingestyrelsen ikke har taget godt nok højde for situationen specifikt for børn og børnefamilier i Somalia.

Somalia er absolut ikke et sikkert sted at opholde sig for børn og børnefamilier

»Jeg er overrasket over, at man tilsyneladende ikke har taget de nye oplysninger om sikkerheden i Somalia i betragtning. Der er meldinger om koleraudbrud, der er den værste tørke siden 1974, og der er voldsomme bombeangreb. Somalia er absolut ikke et sikkert sted at opholde sig for børn og børnefamilier«, siger generalsekretær i Red Barnet, Jonas Lindholm.

Udvisningen af de 15 børn kommer i forlængelse af, at de danske udlændingemyndigheder allerede i efteråret sidste år udviste 10 andre børn til Somalias hovedstad, Mogadishu. Som beskrevet i Politiken havde de 10 børn boet i Solrød med deres mor og far siden 2013, men efter udvisningen forsvandt familien fra deres hjem, og ingen ved, hvor de nu befinder sig.

Er der taget hensyn til børn?

Ifølge udlændingeloven skal der inden inddragelse af opholdstilladelser tages særligt hensyn til ’barnets tarv’ og tilknytning til Danmark. I det lys er det ifølge udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) »i den grad foruroligende«, at antallet af udviste børn stiger.

»Børn er særligt udsatte i områder med så meget uro. Og det er ærligt talt påfaldende, at barnets tarv og den særlige tilknytning, børn får ved at tilbringe deres formative år med skolegang og så videre i Danmark, ikke har vejet tungere«, siger hun.

Også Red Barnet er skeptisk over for Udlændingestyrelsens vurdering af situationen for børnene.

»Jeg kan godt have min tvivl om, hvorvidt man har foretaget en individuel og konkret vurdering, som er grundig nok, i de her tilfælde. Ved børn og børnefamilier skal det altid vurderes, om forældrene kan beskytte børnene og sikre deres trivsel og udvikling ved tilbagesendelse«, siger Jonas Lindholm.

Politiken er i besiddelse af fortrolige afgørelser om udvisning af personer med børn til Somalia. I ingen af afgørelserne er der skriftligt foretaget en konkret vurdering af forældrenes mulighed for at beskytte børnene ved en tilbagevenden. I stedet konkluderes det, at børnenes forhold til Danmark ikke er stærkt nok til at ændre beslutningen om udvisning.

»Det forhold, at dine ældste børn har tilbragt tre af deres formative år i Danmark og går til fritidsaktiviteter, kan ikke føre til en ændret vurdering, da længden af deres ophold i Danmark ikke er tilstrækkelig til at kunne opnå et selvstændigt tilhørsforhold her til landet«, skriver Udlændingestyrelsen i en af afgørelserne.

Heller ikke alvorlige advarsler fra Udlændingestyrelsens egen factfinding-rapport om Somalia nævnes i afgørelserne. Af rapporten fremgår det eksempelvis, at især børn er udsat og blandt andet risikerer at blive tvangsrekrutteret til oprørsbevægelsen al-Shabaab, og der advares om, at »civile hver uge bliver såret og dræbt ved målrettede angreb med skydevåben eller angreb med bomber og granater«.

Minister er »fuldstændig tryg«

Udvisningerne begrundes af Udlændingestyrelsen med, at forholdene i Somalias hovedstad, Mogadishu, er forbedret i en sådan grad, at det ikke vil være i strid med menneskerettighederne at sende herboende flygtninge hjem. Udlændingestyrelsen vil ikke stille op til interview, men vicedirektør Anders Dorph skriver i en mail, at de udviste børn kom hertil med deres familier »for få år siden og derfor endnu ikke har opnået en sådan selvstændig tilknytning til Danmark, at opholdstilladelsen skal bevares«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når man gør regnestykket op, så er det grundlæggende godt, at man lægger op til, at flere udlændinge skal udsendes af Danmark. Også børn

Han skriver videre, at »usikre forhold i hjemlandet ikke i sig selv er tilstrækkeligt til at bevare tilladelser for børnefamilier«:

»Der skal være en konkret og individuel risiko for overgreb, og en sådan risiko er ikke gjort gældende i disse sager. Familier vurderes ikke at være i særskilt risiko, alene fordi de har børn«.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, finder udvisning af børn uproblematisk: »Børn er jo altid i en mere sårbar position end voksne, så i den forstand kan jeg godt forstå, hvis nogen studser over det. Men når man gør regnestykket op, så er det grundlæggende godt, at man lægger op til, at flere udlændinge skal udsendes af Danmark. Også børn«.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er i en skriftlig kommentar »fuldstændig tryg« ved styrelsens afgørelser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden