Anders Eilsø Bergmark er en af dem, der har energirenoveret sit hus. Blandt andet har han lavet isolering på ydermuren og fået tredobbelte termoruder.
Foto: Jens Dresling

Anders Eilsø Bergmark er en af dem, der har energirenoveret sit hus. Blandt andet har han lavet isolering på ydermuren og fået tredobbelte termoruder.

Danmark

Dansk Byggeri: Mange ældre bygninger trænger til en kærlig hånd

Ny analyse gør status på situationen med energieffektivitet. Det går godt, men kunne gå bedre, mener Dansk Byggeri.

Danmark

Et lille ord bestående af tre vokaler og tre konsonanter optræder i hundredvis over de 41 sider. I selve indholdsfortegnelsen står det lille ord – energi – 11 steder.

I morgen vil det blive diskuteret en del, for Dansk Byggeri offentliggør ’Byggeriets Energianalyse 2017’ ved en konference på Christiansborg. Lige nu går det godt for ordet på seks bogstaver, men det kunne gå bedre, fortæller direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Hvad er status på energifronten?

»Vi kan konstatere, at energimærkningen spiller en større rolle for boligkøberne, end det før har gjort. Jeg fornemmer, at danskerne er blevet relativt bevidste om, at det er godt for klimaet, men også for pengepungen«.

I skriver i analysen, at »størstedelen af den eksisterende bygningsmasse enten skal renoveres eller rives ned frem til 2050«. Men hvor mange bygninger kan renoveres?

»Rigtig mange ældre bygninger trænger til en kærlig hånd. Det er et skøn, men vi vurderer, at langt over halvdelen af bygningerne fra før 1980 er store energisyndere, og det er omkring 1,2 millioner bygninger, så her er der energibesparelser at komme efter«.

182.000 boliger i dårlig stand

Ifølge tal fra Dansk Byggeri har omkring hver tredje bolig et dårligt energimærke, som Dansk Byggeri vurderer som et E-, F- eller G-mærke.

Ud af 500.000 boliger, der er energimærkede, er antallet af boliger i energimæssig dårlig stand 182.000.

Hvorfor er mange boliger i energimæssig dårlig stand?

»I 1980 fik vi de første energikrav til bygninger, og siden har vi flere gange skærpet energikravene til nybyggerier, som er meget energieffektive. Når vi skal renovere en ældre bolig, er det ikke altid tilfældet, at der sker energiforbedringer, selv om der er et stort potentiale«.

Energimærket fik en sløj start, ikke? Efter at det blev lovpligtigt i 2010, har det vist sig, at nogle boliger var energimærket forkert. Har I også et ansvar?

»Ja, det er ærgerligt, for de få forkerte energimærker skal ikke ødelægge det for de mange, som er rigtige. Vi laver kampagner, så vores medlemmer har fokus på, at de skal give en helhedsrådgivning. Vi presser på for, at dem, der laver rapporterne eller fører kontrollen, må tilegne sig kompetencer ved for eksempel efteruddannelse«.

Hvad vil I have ud af konferencen på Christiansborg?

»Vi vil gerne opfordre politikerne til at tænke energibesparelser ind som en del af den fremtidige energipolitik. Energibesparelser er ikke noget, man lige ordner med én enkelt beslutning, men det kræver en bred indsats med mange indholdselementer.

For eksempel skal kommunerne være med til at inspirere borgerne til at renovere og energiforbedre, hvilket mange kommuner gør i dag. Desværre må vi konstatere, at politikere har nemmere ved at beslutte at opsætte en vindmøllepark, fordi det handler om én enkelt beslutning. I forhold til vores bygningsmasse skal vi have mange aktiviteter og tiltag i gang – og det er det, vi gerne vil tilbyde politikerne at hjælpe med til, når vi præsenterer analysen og afholder konferencen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce