Hvis politiet får mistanke om, at et barn er udsat for seksuelle overgreb, skal drengen eller pigen videoafhøres inden for en uge.
Ellers er der for stor risiko for, at afgørende beviser i sagen kan fordufte. Desuden træder socialrådgivere og psykologer ofte ikke til, så længe videoafhøringerne ikke er overstået.
Men sidste år måtte børnene – og de professionelle fagfolk, der stod på sidelinjen og trippede for at skride ind – ofte vente i ugevis på, at politiet fik foretaget en videoafhøring. Nogle steder lå ventetiden på over en måned. Ifølge retningslinjerne fra Rigsadvokaten bør videoafhøringer ske hurtigst muligt, og hvis det er praktisk muligt, maksimalt 7 dage efter at sagen er blevet anmeldt til myndighederne.
»Et barn har brug for at blive taget alvorligt og se, at når man afslører noget, som man har været udsat for, så er der nogen, der handler på det. Sker det ikke, kommer de til at gå i et tomrum. De kan opfatte det som endnu et svigt«, siger Kim Risom Rasmussen, leder af Børnehus Sjælland.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind