Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

10 års demoen for rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69 endte med at politiet gik ind i det nye ungdomshus på Dortheavej.
Foto: Jacob Ehrbahn

10 års demoen for rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69 endte med at politiet gik ind i det nye ungdomshus på Dortheavej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ungdomshuset svarer igen: Det var politiets skyld, at det blev voldeligt

Ungdomshuset sender samlet besked ud om, hvad det var der skete, da demonstrationen endte med stenkast og hærværk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var politiet, der optrappede konflikten.

Efter fuldstændig stilhed fra miljøet omkring Ungdomshuset ovenpå onsdagens demonstration, giver de unge nu deres version af, hvorfor det udviklede sig voldeligt.

»Politiet optrappede desværre hurtigt situationen ved talstærkt at rykke ind i forsamlingen og anholde enkelte mennesker. Denne tilstand fortsatte længe og skabte en urolig situation. Her afbryder politiet også den konstruktive dialog, der hidtil har været imellem repræsentanter fra Ungdomshuset og indsatslederen«, skriver Ungdomshuset i en pressemeddelelse.

Onsdagens demonstration begyndte fredeligt men udviklede sig efter et stykke tid voldeligt, hvorfor politiet i flere omgange valgte at opløse den.

Uroen eskalerede foran det ny Ungdomshus på Dortheavej 61 i det københavnske nordvestkvarter, hvor maskerede unge kastede med flasker, sten og andet kasteskyts mod betjentene.

Efter forhandlinger mellem talspersoner for de unge og politiet lykkedes det til sidst at få huset rømmet, så politiet kunne ransage det. I alt blev ni blev anholdt i løbet af aftenen.

Nægtet at udtale sig

Ungdomshuset har indtil nu nægtet at udtale sig, men sendte sent torsdag aften en pressemeddelelse ud, hvor de forklarer deres side af sagen om de voldsomme demonstrationer.
Ida fra Ungdomshuset, der er udvalgt talsmand i pressemeddelelsen, fortæller:

»Vi forsøgte at få politiet til at trække ned på fortorvet, så folk kunne gå stille og roligt ind i Ungdomshuset. Det er vores klare indtryk, at den ekskalering af situationen, der fulgte, kunne have været undgået, hvis politiet havde ønsket det«.

Ungdomshuset skriver også i pressemeddelelsen, at der på det tidspunkt var flere hundrede mennesker samlet i huset, som folk »stille og roligt valgte at gå fra«.

Imens fik »tre repræsentanter lov at blive som vidner«, mens de overvågede den ransagning af huset, som politiet var i gang med. De skriver yderligere, at politiet »halvvejs igennem ransagningen« smed de tre repræsentanter ud af huset.

En fredelig demonstration

Ungdomshuset holder fortsat fast i, at det var en »fredelig, bred og mangfoldig demonstration«, der var indkaldt til ved 10-året for rydningen af Jagtvej 69.

En demonstration, hvor der var inviteret »ungdomshus-støtter fra flere generationer«. Endda også børnefamilier.

»Det er vigtigt for os at banke følgende fast med syvtommersøm: Vi vil aldrig invitere til en fredelig demonstration og sige til børnefamilier, at de er velkomne, for så at sende dem ud i en situation som den onsdagens demonstration udviklede sig til. Det var ikke planlagt. Samtidig kan vi sagtens forstå den vrede og frustration, som er forbundet med salget, den politiske arrogance og rydningen af Jagtvej 69«, skriver de i pressemeddelelsen.

»Vi var nødt til at skride ind«

Københavns Politi mener ikke, at Ungdomshuset har ret i deres kritik.

»Allerede tidligt på ruten, begyndte demonstrationen at ændre karakter. Der blev kastet sten og kanonslag, tændt romerlys og smadret ruder i banker. Og når en demonstration begynder at gå over til at være optøjer på den måde, så er det klart, at vi er nødt til at skride ind. Derfor gik vi tættere på dem«, forklarer vicepolitiinspektør i Københavns Politi, Henrik Møller Jakobsen.

Han oplyser, at demonstrationen blev opløst ved Jagtvej 69, hvor den ikke havde et lovligt formål mere. Alligevel fulgte politiet med en mindre gruppe ud til det nye ungdomshus på Dortheavej for at »undgå påkørsler og forhindre hærværk«.

»Der blev politiet mødt med slangebøsser med møtrikker, petanquekugler, brosten. Det er grov kriminalitet, og det skal efterforskes. I den forbindelse skulle vi ransage huset for kriminelle genstande og sikre spor mod de kriminelle gerninger, der blev begået«, forklarer vicepolitiinspektøren og påpeger, at Københavns Politi inden demonstrationen var i »god dialog« med demonstrationslederen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden