Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Rohde fortæller om sit partiskifte fra Venstre til Radikale Venstre.
Foto: Miriam Dalsgaard

Jens Rohde fortæller om sit partiskifte fra Venstre til Radikale Venstre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændingestyrelsen svarer Jens Rohde igen

Et stigende antal udsendelser af somaliere skyldes på ingen måde politiske signaler, men derimod en lovændring fra 2015, lyder det nu fra Udlændingestyrelsen, der undsiger kritik fra de Radikales Jens Rohde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en lovændring fra 2015, som Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet blandt andet står bag, som er skyld i, at Udlændingestyrelsen i disse dage udviser et stigende antal familier fra Somalia.

Sådan lyder svaret fra Udlændingestyrelsen, efter at de radikales medlem af Europaparlamentet, Jens Rohde, har anklaget styrelsen for at være »politisk fjernstyret« i sagen om udvisning af somaliere.

»Det eneste politiske signal, vi har fået, er en lovændring fra 2015. I modsætning til tidligere kan flygtninges opholdstilladelse nu inddrages, selv om sikkerhedssituationen er alvorlig. Og når lovgiverne sætter sådanne nye rammer, skal asylmyndighederne naturligvis følge op«, skriver vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Anders Dorph, i en mail til Politiken.

Styrelse: Alle sager behandles individuelt

Debatten om udsendelser af somaliere er blusset op, efter at det torsdag kom frem, at også somaliske piger har fået inddraget opholdstilladelsen med henblik på udvisning.

Det sker på trods af, at pigerne ifølge eksperter risikerer at bliver underlagt farlig og lemlæstende omskæring.

Tidligere på ugen undrede Jens Rohde sig - med sine egne ord - over »Udlændingestyrelsens ualmindeligt firkantede, kyniske og ensidige tilgang til sagsbehandlingen«.

»Det må jo være, fordi de har fået et signal om, at deres formål skal være at levere flest mulige udsendelser«, lød kritikken.

Det er sjældent, at landets styrelser går ind i politiske debatter som disse, men Rohdes kritik er forfejlet, lyder det i dag fra Udlændingestyrelsen.

»Vi behandler sagerne konkret og individuelt under nøje hensyn til de forhold, der taler imod at inddrage tilladelser. Sårbare personer som f.eks. enlige kvinder mister ikke deres opholdstilladelse. Den seneste status er, at 23 somaliske flygtninge har bevaret deres asyltilladelse, mens 13 har mistet den«, skriver Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph.

Torsdag gik DF i medierne med budskabet om, at forældre til somaliske piger »måtte mande sig op« og sikre, at pigerne ikke blev omskåret efter udvisning.

Men den melding er senest faldet Red Barnet for brystet, som kalder den et udtryk for uvidenhed.

Jens Rohde har bebudet, at han vil føre en sag ved den europæiske menneskerettighedsdomstol, hvis ikke det uafhængige Flygtningenævn blokerer for styrelsens udsendelser.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden