Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) får kritik fra flere politikere, som mener, at han overvurderer sine egne evner som minister. Tegning: Roald Als

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bred kritik: Anders Samuelsen overvurderer egne evner

Udenrigsministeren har langtfra overbevist kollegerne om egen fortræffelighed. Erfarne udenrigsordførere kritiserer ham for at optræde så usikkert, at han er umulig at få en diskussion med.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var skudt langt over målet, da Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, i december hævede sig selv op på piedestalen som den muligvis mest erfarne og kompetente tiltrædende udenrigsminister nogensinde.

Det konkluderer en stribe af Folketingets udenrigspolitikere efter små 100 dages samarbejde med Anders Samuelsen i rollen som udenrigsminister.

Han kritiseres for at optræde bemærkelsesværdigt usikkert i Folketingets mødefora og for at være så afhængig af sine papirer og løbende rådgivning fra sine embedsmænd, at han er svær at få en dialog med om relevante udenrigspolitiske emner.

Kritik fra flere sider

Formand for Udenrigspolitisk Nævn Søren Espersen (DF) »savner holdningstilkendegivelser fra udenrigsministeren i forbindelse med diverse møder«.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, svarer blankt »nej« til Samuelsens påstand om, at han skulle være den måske fagligt mest kompetente person, der har sat sig i udenrigsministerstolen: »Det er ikke det indtryk, der kommer frem«.

Anders Samuelsens bemærkning faldt i december i tiltrædelsesinterviews med Danmarks Radio og Berlingske.

Det skete ifølge eget udsagn for at rette op på et billede, der var ved at tegne sig af, at Samuelsen i sin politiske karriere stort set kun havde interesseret sig for topskat: »Det var en bemærkning, der faldt i sammenhæng med at få en lille smule mere balance ind i det, der var ved at tegne sig et billede af. Det er klart, at så træder man nogle enkelte over tæerne, så hyler de, og så går vi videre arm i arm«, siger Samuelsen.

Ifølge tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) har Samuelsen ved møderne optrådt »usikkert«. Ministeren beskrives generelt som »meget afhængig af embedsmændenes notater«, og han er svær at få en diskussion med, fordi han »ikke rigtig siger noget«. Indtrykket er altså alt andet end kompetence.

»Nej, det har han ikke udstrålet. Hvis han havde den, ville han med stor glæde kaste sig ud i forskellige betragtninger, som kom fra ham selv. Men det bærer det ikke præg af«, siger Holger K. Nielsen.

»Svært at se en linje«

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) siger om Samuelsen, at det »svært at se en linje eller en analyse, som ikke er den, systemet har givet ham i hånden«. Hækkerup tilføjer dog, at udenrigsområdet er stort, komplekst og svært at komme ind i. Partifællen Mogens Lykketoft nævner, at ministres brug af papirer varierer.

»Der er også ministre, der har holdt sig inden for rammerne af deres papirer, men har talt mere frit og kun har bedt om nogle talepunkter. Ikke et særligt manuskript. Her har vi at gøre med fuldstændig udskrevne tekster«, siger Lykketoft.

For flere nævnsmedlemmer har det vakt forundring, at Samuelsen selv i forbindelse med fortrolige forhåndsbriefinger før nævnsmøder har valgt at læse op.

Mens udenrigsordfører Naser Khader (K) afstår fra at kommentere Samuelsens indsats, fortæller Venstre om et udmærket samarbejde. Partiets EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, vil dog ikke skrive under på, at Samuelsen skulle være den bedst forberedte nogensinde.

Usædvanlig kritik

Ifølge seniorforsker Hans Mouritzen fra Dansk Institut for Internationale Studier er kritikken fra medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn usædvanlig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det har jeg aldrig hørt tidligere fra nævnskolleger. Det er en kritik og det samme som at sige, at han ikke ved så meget om det. Jeg kan ikke huske noget tilsvarende, og det står lidt i kontrast til hans udtalelser om egne kvalifikationer«, siger Hans Mouritzen, der dog samtidig tilføjer: »På den anden side er jeg ikke bekendt med oplagte fejltrin, han skulle have begået i sine første 100 dage. Politikken lige nu er ’vent og se’ i forhold til Washington, og det kan man vanskeligt bebrejde udenrigsministeren«.

Samuelsen lægger vægt på, at han har forsøgt at svare Folketinget så præcist som muligt på de spørgsmål, der bliver stillet: »Det er hele pointen med at have embedsmænd med over, når man har samråd. Så forsøger jeg at have en dialog med medlemmerne i det omfang, det er muligt at gøre det. Det er noget andet at være menigt medlem af Folketinget end at være minister med ministeransvar. Det er virkeligheden, og så glæder jeg mig over, at de fleste af samrådene ligger offentligt tilgængelige på Folketingets hjemmeside. Så kan folk selv gå ind og vurdere«.

Minister på glatis

I denne uge kom udenrigsministeren dog på glatis, da han var 50 sekunder om at opdage, at han læste op fra et helt forkert spørgsmål, da han skulle svare socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen i Folketingets spørgetid.

Selv er udenrigsministeren godt tilfreds med de første måneder i ministeriet og oplister sin indsats med bl.a. globalisering, annoncering af en tech-ambassadør, alliancedannelse i EU og Nato samt planlagte rejser til Rusland, Kina og Indien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden