Det er et fly af typen  Messerschmitt bf 109, der er blevet fundet i den nordjyske mark.
Foto:

Det er et fly af typen Messerschmitt bf 109, der er blevet fundet i den nordjyske mark.

Danmark

Han fandt et jagerfly i mosen: Jeg skulle have lyttet til min farfars røverhistorie

En god historie vidste sig at blive til et spektakulært fund af et Messerschmitt jagerfly.

Danmark

Landmanden Klaus Kristiansen fik i dag en underjordisk hilsen fra sin afdøde farfar.

»Vi blev meget overraskede. Min farfar har fortalt mange gode historier. Den om jagerflyet var en rigtig god historie, og den er ikke blevet dårligere i dag«, siger Klaus Kristiansen om det sjældne og yderst opsigtsvækkende fund.

Som barn havde Klaus Kristiansens farfar fortalt ham, at et tysk jagerfly var styrtet ned i området omkring familiens landejendom engang i slutningen af Anden Verdenskrig. Et fly, der formentlig stadig lå et sted under jorden.

Men han har aldrig vidst, om historien talte sandt.

»Min farfar var god til at fortælle røverhistorier. Han boede på ejendommen under krigen og fortalte, at der dengang var faldet et fly ned på en mark tæt ved gården, men at tyskerne havde afspærret området, inden han selv var nået derop«, fortæller Klaus Kristiansen.

»Jeg har brugt flere år på at undersøge et flystyrt på mit mark. Men der har ikke været beskrevet noget flystyrt nogen steder. Jeg har også pløjet og hakket den mark i mere end 40 år uden at finde noget. Ikke den så meget som en metalrest. Derfor tvivlede jeg på, om det bare var en god historie«, tilføjer han.

Startede med en skoleopgave

Klaus Kristiansens 14-årige søn, Daniel Rom Kristiansen, skulle i starten af året skrive en skoleopgave om modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Og det var der, at deres søgen på det forsvundne fly begyndte.

Allerede i vinterferien gik de på jagt omkring gården med en metaldetektor. Efter noget tids søgen, begyndte metaldetektoren at bippe.

Metaldetektoren fandt små metalfragmenter.

»Da vi fandt de små vragrester, vidste vi godt, at det nok ikke kun var en røverhistorie«, siger Klaus Kristiansen.

Og så gav han og sønnen sig for alvor til at grave.

Flere meter under jorden

Først forsøgte de at grave sig ned til flyresterne med en rendegraver. Men de nåede ikke helt derned. I lørdags lånte de så en gravko af deres nabo, og da de havde gravet fem meter ned i jorden, begyndte flyresterne langsomt at dukke op.

Jo længere ned de kom ned, jo mere fandt de.

Langt nede under den jord, der i 40 år har været brugt som almindelig landbrugsjord, fandt de en hel masse rester. Rester fra en flymotorblok og fra maskingeværer.

»Det var resterne af et fuldstændig smadret fly i tusindevis af stykker«, siger Klaus Kristiansen.

Men fundene blev vildere og vildere.

Rester af knogler og en gammel flyverdragt dukkede op. Rester af velbevarede identifikationspapirer på et besætningsmedlem. En pung med mønter, madkuponer og kondomer.

»Det hele har været så velbevaret, at man kunne næsten ikke se, at tingene havde ligget der 75 år«, fortæller han.

Det var altså sådan det gik til, at en landmand og hans søn fandt resterne af et tysk jagerfly af typen bf 109 Messerschmitt og det besætningsmedlem, der var styrtet ned med flyet under Anden Verdenskrig, omkring en mose ved deres hjem i Birkelse nær Aabybro i Nordjylland.

Fundet blev først rapporteret af nordjyske.dk.

Flyresterne undersøges

Klaus Kristiansen kontaktede myndighederne mandag og fortalte dem om fundet, efter at have forsøgt holde fundet hemmeligt i to dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Først tirsdag gik det op for landmanden, hvor spektakulært fundet var.

»Da journalister begyndte at kime os ned, da der trillede sendevogne ind i indkørslen og TV2 News' helikopter pludselig hang i luften, vidste vi, at det ikke var et helt almindeligt fund«, siger Klaus Kristiansen.

Området er i øjeblikket afspærret, fordi politiets teknikere og hærens sprængstofeksperter skal undersøge stedet. Ammunitionen fra flyets maskinkanoner skal fjernes og de jordiske rester af piloten i flyet skal bjærges.

Ammunitionsryddere fra Skive Kaserne skal sikre, at ammunitionen ikke eksploderer, mens flyets rester graves fri.

Arbejder på at identificere fly og pilot

Nordjysk politi har informeret den tyske ambassade om fundet af det gamle jagerfly, der lige nu undersøges.

Dansk politi samarbejder lige nu med de tyske myndigheder for at identificere liget, der mandag formiddag blev fundet sammen med et tysk jagerfly i Birkelse i Nordjylland.

»Vi ved endnu ikke, hvem personen er. Vi har hørt om nogle navne, men vi har endnu ikke fået noget bekræftet. Derfor venter vi på at få liget identificeret, siger Sibylle Osten Vaa, der er pressechef ved den tyske ambassade i Danmark ifølge Ritzau.

Når piloten er identificeret, vil de tyske myndigheder undersøge, om der er nulevende pårørende. Det tyske informationscenter Deutsche Dienststelle har et overblik over tyskere, som var aktive soldater og blev meldt savnet under Anden Verdenskrig.

»De arbejder på at identificere personen ud fra flynummeret og den information, de har fået af det danske politi« fortæller Sibylle Osten Vaa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skulle have lyttet til Farfar

Amatøreksperten Søren C. Flensted, der står bag hjemmesiden Airwar Over Denmark, mener, at der er tale om en pilot, der styrtede ned under træning - muligvis en pilot ved navn Bruno Krüger.

På hjemmesiden skriver Søren Flensted ifølge nordjyske.dk, at flyet med piloten Bruno Krüger lettede fra en flybasen Rørdal i Aalborg Øst 27. november 1944. Det styrtede ned og ramte en mose omkring Aalborg, og det lykkedes aldrig det tyske luftvåben at bjærge flyet eller piloten.

Imens opsummerer landmand Klaus Kristiansen dagen, da hans gård pludselig blev landskendt.

»Jeg skulle nok have lyttet mere til, hvad min farfar sagde, da han var levende. Det var ikke røverhistorier det hele«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce