Konklusionerne i et knap 400 siders lang studie af vælgernes adfærd kan være godt nyt for V-formand Løkke og K-formand Pape, men ikke for LA-leder Samuelsen.
Foto: Miriam Dalsgaard

Konklusionerne i et knap 400 siders lang studie af vælgernes adfærd kan være godt nyt for V-formand Løkke og K-formand Pape, men ikke for LA-leder Samuelsen.

Danmark

Analyse: Vil blåt motorstop ramme dem til kommunalvalget?

Trods alvorlige vælgerhug og motorproblemer for den borgerlige trekløver skal Løkke og Pape næppe frygte kommunalvalget i efteråret. Men LA er udsat.

Danmark

Man kan godt forstå, hvis der bliver rynket en anelse på næsen, når de blå fodsoldater, borgmestre og kommunale spidskandidater i næste uge mødes med regeringstoppen til året kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.

For hvor nervøs skal man være, når man – som det borgerlige trekløver – er på vej ind i et kommunalt valgår med svækket image, ditto meningsmålinger og en politisk drejebog fyldt med tidsler som højere pensionsalder og topskattelettelser, der skræmmer tvivlerne væk?

På topmødet i Aalborg vil man finde lige så mange svar på det spørgsmål, som der findes byrødder. Men 160 sider inde i en ny bog – ’KV13. Analyse af kommunalvalget 2013’ – giver 22 af landets førende valgforskere faktisk et svar.

Vi vender tilbage til, hvorfor konklusionerne i det knap 400 sider lange studie af vælgernes adfærd kan være godt nyt for V-formand Løkke og K-formand Pape, men ikke for LA-leder Samuelsen.

Lad os først se nærmere på, hvorfor borgerlige skikkelser kan frygte, at den borgerlige valgkampagne vil blive blæst omkuld frem mod efterårets kommunalvalg. En række målinger har for vist, at et flertal af vælgerne vender tommelfingeren nedad, når det kommer til det blå trekløvers præstationer. En måling fra Megafon viste for nylig, at der også er udbredt skuffelse blandt blå bloks egne vælgere.

Regeringen kritiseres for at sætte dansk politik i stå og holde mere fast i mindretalsambitioner end at lytte til sit parlamentariske grundlag. De i alt 16 aftaler, som regeringen selv fremhæver på resultatlisten, hjælper ikke noget på vælgerhumøret, så længe de færreste aner, hvad der menes med ’Aftale om håndtering af danske kunder i Gable Insurance’ og ’Øget gennemsigtighed på realkreditmarkedet’.

Vælgerne er på vej væk

Forholdet mellem DF-formand Kristian Thulesen Dahl og regeringstoppen nærmer sig frysepunktet målt på mængden af halvskjulte trusler om nyvalg i pressen. Socialdemokratiet er i visse målinger i dag lige så store som de tre regeringspartier til sammen, og der er langt fra Venstres aktuelle 16,9 pct. til partiets velmagtsdage for fire år siden, da de lå på det dobbelte.

I kulissen er Nye Borgerlige ifølge den seneste Megafon-måling vokset både Konservative og Liberal Alliance over hovedet.

Et flertal af danskerne dumper fortsat regeringens forårsplaner om højere pensionsalder, og Socialdemokratiet og DF vil næppe give Løkke, Pape og Samuelsen deres topskattelettelser. Samtidig viser international forskning, at vælgere reagerer negativt på regeringer, som ikke kan komme igennem med deres politik. Går ting i stå, bliver vælgerne frustrerede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Borgmesterkærligheden sejrer

Det må ikke være rar læsning for de tre borgerlige frontfigurer, der senere på året skal sende deres lokale byrødder i kamp om borgmesterposter i hele landet.

Særligt flere Venstre-borgmestre har lagt åbenlys afstand til regeringens politik, ikke mindst Hernings borgmester, Lars Krarup. At borgmestre lægger afstand til en svækket regering i et kommunalt valgår, er lige så irriterende for partiledelserne, som det er en tilbagevendende begivenhed.

Hvem husker ikke den række af S-borgmestre, der under sidste kommunalvalg ikke ønskede besøg af daværende S-statsminister Thorning-Schmidt.

Men sandheden er, at frygten for, at en partipolitisk nedtur på Christiansborg påvirker vælgernes stemme, oftest er overdrevet. Nye analyser peger på, at en ud af tre vælgere udelukkende stemmer ud fra landspolitiske overvejelser. Og i de tilfælde, hvor den nationale valgvind blæser for fuld kraft, vil den blive dæmmet op af lokalpolitiske forhold, konkluderer valgforskerne i analysen om kommunalvalget i 2013.

Dengang kom det som en stor overraskelse, at Konservative fik en række borgmesterposter, selv om de var gået tilbage ved stort set hvert folketingsvalg et årti i træk. Løkkes GGGI-sag om milliondyre flyrejser på 1. klasse for klimakroner gav partiet alvorlige skrammer midt under kommunalvalget, men selv om sagen angiveligt kostede stemmer, fik partiet alligevel opbakning fra 26,6 pct. af vælgerne og blev Danmarks største borgmesterparti med 48 borgmestre.

Socialdemokratiet var spået som kommunalvalgets store taber efter et år med dårlige målinger, men partiet fik alligevel 33 borgmesterposter.

Forklaringerne er flere: Man kan se, at partier med en stærk lokal forankring og mange borgmesterposter er modstandsdygtige over for partipolitiske kriser på Christiansborg. Erfaringerne fra Løkkes GGGI-sag viser, at de vælgere, der havde stor fokus på landspolitiske spørgsmål, ikke var mindre tilbøjelige til at stemme på Venstre af den grund. I samme boldgade viser studier, at der ikke var nogen direkte sammenhæng mellem den negative mediedækning af Venstre og den kommunale vælgeradfærd. I international forskning taler man desuden om ’split-voters’; det er alle dem, der stemmer forskelligt til nationale og kommunale valg. I Danmark tæller den gruppe hver tredje vælger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sat på spidsen fortæller de seneste års studier af vælgernes adfærd os, at borgerne ofte elsker deres borgmester eller lokale spidskandidat højere, end de hader partiets ledelse.

Holder den læresætning stik, er det godt nyt for Løkke og Pape, mens Anders Samuelsen og Liberal Alliance uden stor lokal forankring kan få det svært, når de kommunale valgsteder åbner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce