Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Abdulle Ahmed (tv.) på et klassebillede sammen med sin bror. Den i dag 36-årige somalier har været fastspændt en stor del af sin tid på Sikringen.
Foto: Jakob Ehrbahn

Abdulle Ahmed (tv.) på et klassebillede sammen med sin bror. Den i dag 36-årige somalier har været fastspændt en stor del af sin tid på Sikringen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

36-årig spærret inde på 16. år. Nu vil familien have ham ud af Danmark

Somalisk ambassadør har hyret en advokat for at hjælpe en af Danmarks mest omtalte retspsykiatriske patienter ud af landet. Danske myndigheder vil ikke hjælpe advokaten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På 16. år er den 36-årige Abdulle Ahmed anbragt bag stålhegn og dobbelte mure på den topsikrede, retspsykiatriske institution Sikringen nær Slagelse.

Her tilbringer han et liv med tvangsmedicinering blandt landets allermest sindssyge og farlige kriminelle.

Nu bliver Abdulle Ahmed en sag på højt diplomatisk niveau, efter at den somaliske regering via landets EU-ambassadør i Bruxelles, Ali Said Faqi, forsøger at få ham løsladt fra Sikringen.

»Han er stadig somalisk statsborger. Det her er et spørgsmål om menneskerettigheder, og familien føler, at hans ophold på hospitalet er både psykisk og fysisk tortur«, siger Ali Said Faqi.

Der er større retssikkerhed for Abdulle i Somalia, selv om kuglerne flyver om ørerne

Sagens hovedperson kom til Danmark som 12-årig i 1992. Grundlaget for anbringelsen er et såkaldt farlighedsdekret, som er udstedt af Justitsministeriet, og som gennem alle årene har forhindret løsladelse.

Lægerne mener, at han er farlig, efter at han i 2001 modtog en behandlingsdom for to tilfælde af vold mod plejepersonale. Men Abdulle Ahmed er ikke brandstifter, han har ikke slået ihjel eller voldtaget nogen som andre af de indsatte.

Behandlingen af Abdulle Ahmed har gennem årene påkaldt sig heftig opmærksomhed. I 2008 erklærede Europarådets Torturkomité efter besøg på Sikringen – dengang beliggende i Nykøbing Sjælland – at behandlingen var i strid med menneskerettighedskonventionens bestemmelser om tortur og nedværdigende behandling.

I 2009 viste et opsigtvækkende notat fra Ombudsmanden, at den dengang 27-årige mand havde været tvangsfikseret med bælter stort set hver eneste dag i mindst seks år siden sin anbringelse.

Det kom samtidig frem, at han havde fået antipsykotiske præparater i mængder langt højere end anbefalet, i strid med anbefalingerne og til dels virkningsløst.

Gennemsnitsanbringelsen på Sikringen er almindeligvis på 5-6 år, så Abdulle Ahmed er en af dem, som har siddet der længst. Gennem alle årene har familien protesteret mod hans anbringelse – hidtil forgæves.

Ambassadør Ali Said Faqi har henvendt sig både til Udenrigs- og Justitsministeriet. Justitsministeriet svarer, at det ikke »kan kommentere« sagen, da »den pågældende person ikke har givet sit samtykke«.

Sikringen i Slagelse har samtidig afvist at give ambassadøren besøgstilladelse til Abdulle Ahmed.

Politiken har stillet flere spørgsmål til somalierens retsstilling hos den psykiatriske ledelse i Region Sjælland, som driver Sikringen, men regionen vil ikke »videregive oplysninger« om patienter, lyder svaret.

Somalias EU-ambassadør har nu anmodet advokat Erbil Kaya fra TVC Advokater om at klarlægge den 36-åriges retsstilling. Advokaten har modtaget en fuldmagt underskrevet af Abdulle Ahmed, hvor han udtrykker ønske om frigivelse, men Region Sjælland har afvist at give advokaten adgang. Han kan heller ikke få indsigt i journaler. Det sker med en forklaring om, at den 36-årige somalier ikke ønsker hjælp.

Det har låst advokatens handlemuligheder. Og gjort ham mistænksom.

»Hvilken sikkerhed har vi for rigtigheden i, at han ikke ønsker besøg? Hvis jeg skal kunne handle og indlede en eventuel udleveringssag, skal jeg kunne høre Abdulle om, hvordan han selv stiller sig til ønsket om udlevering. Det kan jeg ikke. Sagen er en skandale«, siger Erbil Kaya.

Hverken advokaten eller familien kan få oplysninger om, hvem der er udpeget som Abdulle Ahmeds lovpligtige bistandsværge.

Ahmeds sag er kendt i somaliske miljøer over hele Europa. Familien har set sig nødsaget til at bede den somaliske regering om hjælp.

»Vi er nået dertil, hvor vi føler, at der er større retssikkerhed for Abdulle i Somalia, selv om kuglerne flyver om ørerne, end han har på Sikringen, hvor han er blevet skruppelløse lægers ejendom og projekt«, siger hans bror, som ønsker at være anonym.

Advokat Erbil Kaya indklager nu sagen til Ombudsmanden samt til Torturkommissionen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden