Dette er et af de billeder, fotograf Martin Lehmann nåede at tage af flygtningene på motorvejen, inden han blev anholdt og ført væk.
Foto: Martin Lehmann

Dette er et af de billeder, fotograf Martin Lehmann nåede at tage af flygtningene på motorvejen, inden han blev anholdt og ført væk.

Danmark

Mangel på anklagere udskyder retssag mod Politiken-fotograf

Martin Lehmann er tiltalt for at have forstyrret den offentlige orden, da han fotograferede flygtninge på sønderjysk motorvej.

Danmark

Politikens fotograf Martin Lehmann skulle 22. marts have været for byretten i Sønderborg - tiltalt for at have forstyrret den offentlige orden, da en større gruppe flygtninge 9. september 2015 vandrede på motorvejen i Sønderjylland.

Men nu er sagen udsat. Årsagen er, at det ikke har været muligt at finde en ledig anklager, som kan føre sagen.

»Vi har kun et bestemt antal anklagere til rådighed om ugen«, forklarer Lene Gaarde, afdelingsleder ved Retten i Sønderborg. »Og en gang imellem - og det er det, der er tilfældet lige nu - kan vi have en ophobning af sager, som vi er nødt til at prioritere højere end andre. Det kan være alvorlige sager, hvor der er et offer, for eksempel voldtægtssager. Det kan også være sager, hvor der er foretaget varetægtsfængsling, og hvor sagen derfor skal på inden en bestemt dato«.

Nægtede at parere ordre

Martin Lehmann blev anholdt 9. september 2015, da han sammen med andre fotografer og journalister fulgte cirka 300 flygtninge, som havde krydset den dansk/tyske grænse og derpå begivet sig ud på en vandring mod nord ad den sønderjyske motorvej. Politikens fotograf har forklaret, at han havde fulgt med flygtningene og fotograferet i cirka to timer, da politiet bad samtlige tilstedeværende pressefolk om at forlade motorvejen - af hensyn til den offentlige orden, lød begrundelsen.

De fleste andre fotografer og journalister end Martin Lehmann rettede sig efter politiets anvisning og forlod stedet. Få journalister forsøgte forgæves at følge processionen inde fra markerne langs vejen, men det var ikke muligt.

Martin Lehmann nægtede med den begrundelse, at buskadset langs motorvejen ville forhindre ham i at følge med i, hvordan politiet håndterede situationen med de mange flygtninge. Og han anførte over for politiet, at pressen har en ret til at dokumentere, hvad der sker i en situation som den pågældende - også selv om det er ulovligt for fodgængere at opholde sig på en motorvej.

Derpå blev Martin Lehmann anholdt og ført væk.

En principiel sag

Politikens daværende chefredaktør, Bo Lidegaard, klagede i et brev til Statsadvokaten over, hvad han anså for politiets overgreb mod pressens ret til frit at rapportere fra den slags begivenheder.

3. november 2015 afviste Statsadvokaten imidlertid klagen, og 9. februar 2016 blev Martin Lehmann tiltalt for at have forstyrret den offentlige orden og ikke rettet sig efter politiets anvisninger.

Christian Jensen, ansvarshavende chefredaktør på Politiken, kalder det »ærgerligt«, at sagen ikke snart kan blive afgjort.

»Der er tale om en principielt vigtig sag for pressens muligheder for at dække begivenheder af åbenlys offentlig interesse. Der var tale om en danmarkshistorisk begivenhed, da flygtningene kom gående på motorvejene, og selvfølgelig skal en fri presse kunne dokumentere sådanne begivenheder på offentlige steder«, siger han.

Retten har begrænset antallet af vidner, Martin Lehmann kan få lov at føre i sagen. Denne begrænsning har han kæret til landsretten. Heller ikke kæremålet er afgjort endnu.

Rettelse: I en tidligere version af denne fremgik det, at andre journalister og fotografer fulgte processionen fra marken ved siden af motorvejen, da de blev bortvist af politiet. Det er ikke korrekt: nogle få forsøgte, men måtte opgive, bl.a. på grund af den tætte beplantning.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce