Fængselsbetjente: Papes stramninger gør fanger farligere

Formand for fængselsbetjentene kalder det absurd at stramme mere på de indsattes forhold i fængslerne.

Danmark

I et interview i Berlingske med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lægger ministeren nok engang op til at gøre livet surt for de indsatte i fængslerne.

»Vi skal se på, om vi skal tænke fængsler på en ny måde, hvor det er mere hårdt at sidde i fængsel«, siger han til avisen.

Udtalelsen er én i en række om de indsattes afsoningsforhold, som ifølge Pape er alt for gode. Det skal være slut med både fjernsyn og julegaver, har det lydt.

Men strammermentaliteten møder nu også modstand fra fængselsbetjentene selv.

Formand: Helt absurd

Formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye kan slet ikke se behovet for at tage goderne fra de indsatte.

»I virkeligheden har det altid været sådan i fængslerne, at man fik en pose slik eller en appelsin, en banan og nogle julebasser juleaften. Det kan jeg godt nok ikke have ondt i et vist sted af«, siger han til Ritzau.

Han kan dog godt følge justitsministeren et lille stykke. Nemlig når det kommer til at stramme skruen over for de indsatte, der er helt umulige at nå - som de værste rocker- og bandekriminelle.

»Men for de langt mere end 90 procent, som vi kan rykke på, mens de afsoner, vil det være fuldstændig absurd at stramme endnu mere, end vi har gjort«, siger han.

Justitsministeren siger til Berlingske, at »Jeg bilder ikke mig selv ind, at hvis vi straffer hårdere, så bliver de altid nogle gode og søde drenge, når de kommer ud. Men når de sidder i fængslet, så gør de i hvert fald ikke skade på andre«.

Et spørgsmål om håb

Østerbye påpeger, at ved at fjerne håbet om en normal tilværelse fra de indsatte, og gør man dem farligere for samfundet.

»I virkeligheden er det meget simpelt. Hvis man tager håbet fra folk eller fjerner alle muligheder for at rette sig op, så har de ikke noget at miste, og i min verden vil folk så bare blive langt farligere, når de kommer ud igen«.

Netop at resocialisere de kriminelle er de danske fængsler særdeles gode til, mener Østerbye.

En styrke, som man ikke må miste, og som ikke skal forveksles med blødsødenhed.

»Det virker næsten, som om ministeren tror, at vi sidder i rundkreds og leger pædagoger sammen med fangerne. Det er altså ikke det, vi gør«.

»For mig handler det om at prøve at flytte på de mennesker, så de ikke er kriminelle, når de kommer ud igen. Det har vi nogle helt klare definitioner for, hvordan man gør i Danmark, og vi er faktisk nogle af de bedste«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce