Fredag mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.
Foto: Tobias Nicolai

Fredag mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Danmark

Løkke efter møde med Stoltenberg: Vi skal ikke ryste på hånden, men konfrontere truslerne

Statsministeren og Natos generalsekretær har holdt møde om Danmarks bidrag til alliancen. Regeringen vil øge udgifterne til forsvaret.

Danmark

Der er brug for at poste flere penge i forsvar og sikkerhed. Derfor er det regeringens ambition at sætte flere penge af, når Folketinget til efteråret skal forhandle et nyt forsvarsforlig på plads.

»Sikkerhed har sin pris, og det anerkender den danske regering«, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) på et fælles pressemøde med Nato's generalsekretær Jens Stoltenberg i Statsministeriet.

De to har fredag holdt et møde, og på programmet var store emner som terrorbekæmpelse, Rusland og det danske militære bidrag til Nato.

Sidstnævnte fik størst opmærksomhed på pressemødet, hvor Lars Løkke Rasmussen slog fast, at Danmark står ved den aftale om et større bidrag, der er indgået med Nato. I 2014 blev 28 Nato-lande enige om på sigt at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar.

Et substantielt løft

Danmarks økonomiske bidrag til Nato var sidste år på omkring 23 milliarder kroner svarende til cirka én procent af BNP.

»Det er klart, at Danmark står naturligvis – som det Nato-kerneland vi er og ønsker at være – ved de forpligtelser, vi påtager os«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det sker dog ikke lige med det første, at Danmark lever op til målsætningen.

»Med det aktuelle forbrug, vi har, vil vi ikke på en forsvarsforligsperiode nå op på to procent. Men det er der heller ikke noget krav om«.

I forbindelse med de kommende forsvarsforhandlinger vil »lægge op til et substantielt løft«, siger statsministeren, der betoner truslen fra Rusland, truslen fra terrorisme og ustabiliteten i Nordafrika og Mellemøsten som aktuelle sikkerhedspolitiske udfordringer. Der er ikke plads til at skrue ned for noget for at skrue op for andet, mener statsministeren. Der skal skrues op alle steder.

»Vores tilgang er, at vi ikke skal ryste på hånden, men aktivt konfrontere truslerne«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Stoltenberg: Der er brug for større bidrag

Generalsekretær Stoltenberg gjorde det klart, at han som tidligere finansminister og statsminister i Norge er »den første til at forstå, at det er vanskeligt at finde penge til forsvaret«.

Men ikke desto mindre er der brug for større bidrag, gør han klart. Det er heller ikke nok at øge kvaliteten. Det er ikke i orden at have et lille forsvar, hvis bare det er effektivt.

»Mit budskab er, at når man reducerer forsvarsudgifterne, når spændingerne går ned, må man også øge, når spændingerne går op«.

»Det er ikke et valg mellem kvalitet og kvantitet. Vi skal have mere af begge«, siger Stoltenberg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce