Tegning: Per Marquard Otzen (fra arkivet)
Foto: Per

Tegning: Per Marquard Otzen (fra arkivet)

Danmark

Forsker: I spørgsmålet om at sige undskyld ligner statsministeren en slave af embedsværket

I international sammenligning har Danmark været tilbageholdende med at beklage fortiden som slavenation. Frygten for erstatningssager og præcedens har spillet en uforholdsmæssig stor rolle, mener forskeren Astrid Nonbo Andersen, som udgiver bogen ’Ingen undskyldning’.

Danmark
FOR ABONNENTER

I det delikate spørgsmål om en eventuel dansk undskyldning for ugerningerne, der i sin tid gjorde Danmark til verdens syvendestørste slavenation, målt på antallet af transporterede slaver over Atlanten, forekommer det ret naturligt at forestille sig Astrid Nonbo Andersen i rollen som en slags lille hjælper for statsministeren. Om et par uger lægger han vejen forbi De Amerikanske Jomfruøer for at markere 100-års dagen for salget af St. Thomas, St. Croix og St. John til USA. I den forbindelse skal han levere et passende svar på et spørgsmål af så betændt danmarkshistorisk karakter, at han brugte ord som »skamfuldt« og et »grusomt kapitel« i sin nytårstale.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce