POLITIKEN SOLO: Udrejsecenter Kærshovedgård  har været ramt af beskyldninger om, at udrejsecenteret kan sammenlignes med en koncentrationslejr. Vi følger en hverdag i udrejsecenteret med frokost og aktiviteter og taler med beboere og personale.
Foto: Nanna Navntoft

POLITIKEN SOLO: Udrejsecenter Kærshovedgård har været ramt af beskyldninger om, at udrejsecenteret kan sammenlignes med en koncentrationslejr. Vi følger en hverdag i udrejsecenteret med frokost og aktiviteter og taler med beboere og personale.

Danmark

Amnesty International: »Ministeren siger, I kan gå, men vi har taget jeres sko«

En række personer på tålt ophold behøver ikke længere bo på et udrejsecenter. Men hvis de flytter, får de ingen penge og ingen lægehjælp. Inger Støjberg afviser kritikken.

Danmark

Vi anerkender, at Højesteret har sagt, at det er imod menneskerettighederne, at du har pligt til at bo på et bestemt indkvarteringscenter, derfor kan du nu flytte.

Men du skal vide, at hvis du flytter, får du ikke længere forsørgelse og skal selv betale for lægehjælp.

Vil du have forsørgelse og lægehjælp, skal du bo på et indkvarteringscenter.

Det er beskeden i breve sendt fra udlændingemyndighederne til en række personer på tålt ophold.

Men den besked er ikke i orden, mener juridisk konsulent i Amnesty International, Claus Juul.

»Det er et benspænd fra ministeriets side, som ikke er i orden. Det er så kun en formel efterlevelse af Højesterets dom, men ikke en reel efterlevelse«, siger Claus Juul.

Han forklarer, at det i udgangspunktet er fint, at ministeriet nu anerkender, at Højesteret i to afgørelser har understreget, at personer ikke på ubegrænset tid kan være have meldepligt.

»Men når man i samme åndedræt siger, at du ikke får penge eller lægehjælp, gør ministeren det reelt svært for personer på tålt ophold at forlade Kærshovedgård«, siger Claus Juul med henvisning til Udrejsecenter Kjærshovedgård, hvor personer på tålt ophold bor i dag.

»Reelt er det, ministeren siger, I kan gå, men vi har taget jeres sko«.

Personer på tålt ophold har ikke arbejdstilladelse og kan derfor ikke tage et arbejde.

Claus Juul mener, at de personer, der har fået brev fra myndighederne, kan prøve ved retten, om den ny afgørelse også strider mod menneskerettighederne.

»Det vil være oplagt, at nogle af de personer, som har fået at vide, at de ikke har opholdspligt på et center, men samtidig ikke får noget at leve for, får prøvet ved en domstol, om det er i strid med Højesteretsafgørelse«.

Udlændinge -og integrationsminister Inger Støjberg(V) siger til Ritzau, at ministeriet nu efterlever Højsteretsdommen, og at der derfor vil være tilfælde, hvor personer ikke længere er pålagt opholdspligt på et udrejsecenter, men de vil stadig være omfattet af en meldepligt. Hvor ofte de skal melde sig, oplyser hun ikke.

Inger Støjberg afviser, at det, at personer på tålt ophold bliver ramt økonomisk, er en måde at omgå Højesteretsdommen.

»Det er overhovedet ikke et spørgsmål om at omgå dommen. Det er et spørgsmål om, at hvis man skal have goder fra det offentlige, så bliver det på et af udrejsecentrene«, siger ministeren til Ritzau.

Der er omkring 70 personer på tålt ophold.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce