Det var stærke billeder i efteråret, da en gruppe flygtninge stak af fra en skole i Padborg og  begyndte at gå op ad motorvej E45. Politiet fulgte gruppen tæt.
Foto: Martin Lehmann

Det var stærke billeder i efteråret, da en gruppe flygtninge stak af fra en skole i Padborg og begyndte at gå op ad motorvej E45. Politiet fulgte gruppen tæt.

Danmark

Politi om motorvejssag: Vi vil identificere alle relevante betjente

Politiet har opgivet navnene på to betjente, som tydeligt ses på fotos fra motorvejen, hvor en Politiken-fotograf blev anholdt. Nu skal Landsretten afgøre, om betjentene skal vidne.

Danmark

Syd- og Sønderjyllands Politi har nu oplyst navne på yderligere to betjente, som var til stede, da Politikens fotograf Martin Lehmann blev anholdt i Sønderjylland i efteråret 2015.

Anholdelsen skete, da en stor gruppe flygtninge bevægede sig til fods op ad motorvej E45 op gennem Danmark.

Politiets anklager havde ellers først afvist, at det var nødvendigt, at mere end to politifolk skulle afhøres. Og anklageren havde også fået Byrettens ord for, at det ikke ville have betydning for sagen.

»Det, jeg har gjort gældende er, at vi kan få et mere nuanceret billede af hele forløbet nede på motorvejen, hvis vi har flere vidner. Hvordan var stemningen, da pressen blev bortvist fra motorvejen«.

I en kendelse fra Retten i Sønderborg fra 13. februar i år fremgår det, at retten er enig med anklageren i, at det er tilstrækkeligt for sagen, at den betjent, som foretog anholdelsen og den politikommissær, som sad i politiets kommandocentral i Esbjerg på det pågældende tidspunkt, blev afhørt.

Retten finder, »at yderligere bevisførelse i form af vidneførsel af flere betjente er overflødig«, som det hedder i udskriftet af retsbogen. Heller ikke politiets radiokommunikation i tidsrummet omkring anholdelsen mente retten var nødvendig at få udleveret. En afgørelse, som Martin Lehmanns advokat kærede.

I udskriftet fra retsbogen fremgår det også, at det ikke ville være muligt for politiet at identificere »nogle af de betjente«, der fremgår af de fotos fra motorvejen, som er bilag i sagen.

Derfor var det overraskende, at politiet i en mail til advokaten torsdag oplyste yderligere to navne. Men det skyldes, forklarer Syd- og Sønderjyllands Politi, at fremstillingen i retsbogen er misvisende.

Politiet havde allerede identificeret to af betjentene, og politiet gav derfor landsretten oplysninger om de to betjentes identitet.

»Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste under et forberedende retsmøde i sagen mod Rahbæks klient (fotograf hos Politiken, Martin Lehmann, red.), at man kan identificere to af betjentene på billedet. Politikredsen kan tilføje, at man naturligvis vil identificere flere af betjentene, hvis retten finder bevisførelsen relevant«, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet er der tale om to betjente, hvis ansigter tydeligt ses på et fotografi, hvor de holder en mand og hans datter fast.

Foto fra motorvejen i Sønderjylland 9. september 2016.
Foto: Martin Lehmann

Foto fra motorvejen i Sønderjylland 9. september 2016.

I en mail til Politiken skriver Jørgen Meyer, politidirektør i Syd- og Sønderjyllandspoliti, at »såfremt landsretten, finder, at det vil være relevant at føre samtlige betjente på de to fremlagt fotos som vidner, vil vi naturligvis identificere dem«.

To journalister kan vidne

Martin Lehmanns advokat, Hanne Rahbæk, bekræfter, at politiet ved retsmødet, som foregik på video, sagde, at de kunne identificere nogle af betjentene. Hun er glad for, at der nu er yderligere to betjente, som vil kunne afhøres i sagen, hvis hun får medhold i Vestre Landsret.

»Det, jeg har gjort gældende, er, at vi kan få et mere nuanceret billede af hele forløbet nede på motorvejen, hvis vi har flere vidner. Hvordan var stemningen, da pressen blev bortvist fra motorvejen«, siger Hanne Rahbæk, som stadig venter på kendelsen fra Landsretten, som også afgør, om radiokommunikationen skal udleveres.

Advokaten fik 13. februar kun lov til at føre to journalister eller pressefotografer som vidner i sagen.

Politiken-fotografen Martin Lehmann blev anholdt 9. september 2015, da han sammen med andre fotografer og journalister fulgte omkring 300 flygtninge, som havde krydset den dansk-tyske grænse og derpå begivet sig ud på en vandring mod nord ad den sønderjyske motorvej.

Politikens fotograf har efterfølgende forklaret, at han havde fulgt med flygtningene og fotograferet i cirka to timer, da politiet bad samtlige tilstedeværende pressefolk om at forlade motorvejen - af hensyn til den offentlige orden.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce