Mandag begynder en retssag, som skal afgøre, om en kommune kan stilles til regnskab for ikke at have grebet ind over for overgreb på begået, mens børnene var anbragt. Det handler blandt andet om, hvorvidt det var en krænkelse af retten til beskyttelse mod umenneskelig og nedværdigende behandling, som menneskerettighederne taler om (arkivfoto).
Foto: Martin Lehmann

Mandag begynder en retssag, som skal afgøre, om en kommune kan stilles til regnskab for ikke at have grebet ind over for overgreb på begået, mens børnene var anbragt. Det handler blandt andet om, hvorvidt det var en krænkelse af retten til beskyttelse mod umenneskelig og nedværdigende behandling, som menneskerettighederne taler om (arkivfoto).

Danmark

I dag begynder historisk retssag om erstatning til omsorgssvigtede børn

Kommunerne foreslår en offerfond, som kan spare penge og forhindre, at ofre for omsorgssvigt skal igennem opslidende retsmøder.

Danmark

Mange, der har oplevet et groft svigt fra en kommune, har mere brug for en anerkendelse af, at noget var galt, end de har brug for at blive trukket gennem en opslidende retssag.

Det mener Kommunernes Landsforening (KL), der foreslår en offerfond, som kan udbetale erstatning til ofrene i nogle af de ofte horrible børnesager, der verserer disse år.

»Det er et samfundsansvar at anerkende, når vi som samfund ikke har slået til«, siger Thomas Adelskov, formand for KL's social- og sundhedsudvalg og socialdemokratisk borgmester i Odsherred.

Historisk retssag begynder mandag

Udmeldingen kommer samtidig med den principielle retssag, hvor tre søstre stiller Slagelse Kommune til regnskab for ikke at have grebet ind, mens de  var anbragt.

Under anbringelsen blev søstrene udsat for groft omsorgssvigt og for psykiske og fysiske overgreb, men kommunen greb ikke ind, trods flere bekymrende henvendelser fra blandet børnenes lærere.

Sagen har vakt stor opsigt, da søstrene, som i dag er i 20'erne, stod frem i en TV2 dokumentar, ligesom den ene af søstrene udgav sin selvbiografi og stod frem i et interview i Politiken.

Retssagen står mellem de tre søstre, der har Institut for Menneskerettigheder på deres side, og Slagelse Kommune, som har Kommunernes Landsforening med på sidelinjen.

Offerfond kunne spare penge

Thomas Adelskov anerkender, at der kan være ofre, som ønsker et retsopgør, og det skal stadig være en mulighed.

Ud over at en fond ville skåne ofrene for retssagen, ville den også spare samfundet for mange penge, da retssager er dyre.

I den konkrete sag fra Slagelse, viste en aktindsigt Politiken fik før jul, at sagen allerede dengang, havde kostet kommunen op mod en million kroner i udgifter til rådgivning hos KL og til advokater.

Thomas Adelskov henviser til, at der både i Sverige og Norge findes offerfonde, og han lægger også vægt på, at der er sager, som ikke kan løftes i en retssal, enten fordi der mangler beviser, eller fordi sagerne er forældet.

Spørgsmålet om, hvornår en sag er forældet, er centralt for sagen mod Slagelse Kommune, som mener, at sagen ligger for langt tilbage. Da det kom frem, vakte det forargelse hos mange politikere, og der er på Christiansborg et flertal, som vil have længere forældelsesfrister eller helt afskaffe af dem.

KL: Ikke afgørende, at kommunen selv betaler

I sagen fra Slagelse har søstrene tidligere sagt, de ønsker, at Slagelse Kommune skal stå til regnskab.

»Hvis borgere gør noget forkert, bliver de straffet, og det må også gælde, når det er en myndighed. Jeg ser kommunen som medskyldige bagmænd, der faktisk kunne have stået i det soveværelse«, som den ene af søstrene tidligere har sagt til Politiken med henvisning til de grove overgreb, hun oplevede som barn.

Men det er ikke sikkert, at det har effekt, at det netop er den kommune, som har begået fejlen, som bøder, mener Thomas Adelskov.

»Der kan være sket så mange forandringer i mellemtiden i medarbejderne, ledelse og politisk i kommunen. Det vigtige må være, at vi som samfund anerkender, at der er ofre, som er blevet svigtet«.

Børns Vilkår: Kommuner skal stadig stå til regnskab

Børns Vilkår er med til at forberede retssager for omsorgssvigtede børn, også retssagen, som begynder mandag.

Direktør Rasmus Kjeldahl er ikke afvisende overfor en offerfond, men han mener kun, at den giver mening for historiske sager.

»For nye sager skal der være et individuelt økonomisk ansvar hos kommunerne. Det drejer sig ikke kun om oprejsning til de skadelidte, men også om, at det virker præventivt, at den kommune, som har ansvaret, kan stilles til regnskab. Det er et grundlæggende princip i et retssamfund«.

Der er afsat fire retsdage i Østre Landsret til den principielle sag.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce