Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil gerne have danskerne til at tippe myndighederne om illegale indvandrere.
Foto: Magnus Holm

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil gerne have danskerne til at tippe myndighederne om illegale indvandrere.

Danmark

Seneste forskning: Færre illegale indvandrere i Danmark, mens Støjberg opfordrer til at anmelde dem

Antallet af sigtelser for illegalt ophold i Danmark steg i 2016, men stigningen stammer fra id-kontroler i toget i Kastrup, oplyser Rigspolitiet.

Danmark

I 2013 toppede antallet af illegale indvandrere i Danmark med omkring 23.000, viser en kortlægning fra Rockwoolfondens Forskningsenhed.

Siden er skaren af illegale indvandrere skrumpet til i omegnen af 18.000 i både 2014 og 2015, vurderer Forskningsenheden.

»Det er et tal, som er behæftet med stor usikkerhed, fordi vi selvsagt ikke kan gå i registre og finde tallene, men det er vores bedste bud, at der i 2014 og 2015 var omkring 18.000 illegale indvandrere«, siger forskningschef Jan Rose Skaksen fra Rockwoolfondens Forskningsenhed, der offentliggjorde sin rapport om illegal indvandring i august sidste år, som er den seneste forskning på området.

Der er kommet fokus på illegale indvandrere i kølvandet på, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har opfordret danskerne til at melde mistænkelige udlændinge til myndighederne.

I årene frem til 2010 svingede skønnet over illegale indvandrere mellem 10.000 og 15.000, men steg markant i årene frem til 2013.

»Vi har ikke nogen præcis forklaring på stigningen, men vi kan se, at i gruppen af illegale indvandrere er der i de år flere folk, som kommer fra typiske flygtninge-lande. Der kan altså være tale om folk, som ikke har fået lovligt ophold«, siger Jan Rose Skaksen.

Flere bliver sigtet

Skønnet over antallet af illegale indvandrere i Danmark bliver beregnet på baggrund af politiets sigtelser for at opholde sig eller arbejde i Danmark uden at have papirerne i orden.

Når forskerne beregner antallet af illegale indvandrere, så er det fordi, politiet ikke har fat i alle illegale indvandrere. Forskerne bruger mange kræfter på at rense tallene for gengangere, da en del illegale indvandrere bliver snuppet flere gange af politiet.

I 2015 sigtede politiet 877 for at opholde sig illegalt i Danmark, mens det tal steg ifølge Rigspolitiet til 1.348. Antallet af sigtelser er dermed tilbage på niveauet fra 2012, hvor 1.156 blev sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark.

Det stigende antal sigtede har fået Inger Støjberg til at opfordre almindelige danskere til at handle. I TV 2-nyhederne har ministeren opfordret danskerne til at ringe til myndighederne, hvis de støder på mistænkelige personer, der ikke taler dansk.

Hos Rigspolitiet har de en forklaring på stigningen i sigtelserne for illegalt ophold i Danmark.

Hos Rigspolitiet har de en forklaring på stigningen i sigtelserne for illegalt ophold i Danmark i 2016.

»Stigningen kan tilskrives flere sager fra Kastrup«, siger centerchef Per Fiig fra Nationalt Udlændingecenter.

Både DSB og de svenske statsbaner har indført ID-kontrol af de togrejsende over Øresund, fordi de ellers kan risikere at få et såkaldt transportøransvar, hvis de skulle transportere rejsende uden lovligt ophold over Øresund.

»I 2015 sigtede vi omkring 330 gange for ulovligt ophold i Kastrup, mens vi sidste år havde med end 700 sigtelser«, siger Per Fiig og tilføjer at denne udvikling formentlig kan forklares med ID-kontrollen i Kastrup Lufthavn for tog på vej til Sverige, hvor der dagligt afvises personer, der forsøger at komme til Sverige uden at have medbragt gyldig Identifikationspapirer.

»En del af disse personer er svenske asylansøgere, som ikke kan komme retur til Sverige, når de har været i Danmark - også selv om de blot er faldet i søvn i toget i Sverige, og derfor ikke stod af toget der«, forklarer Per Fiig.

Det svenske asylkort er ikke gyldigt som ID til ID-kontrollen, og derfor kan de ikke komme tilbage til Sverige gennem ID kontrollen.

De har ikke lovligt opholdsgrundlag i Danmark og bliver derfor sigtet for ulovligt ophold. De må blive i Danmark, indtil de danske myndigheder kan sende dem tilbage til Sverige efter den såkaldte Dublin procedure, oplyser Per Fiig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan være steget igen

Rockwoolfondens Forskningsenhed kan ikke med kort varsel opdatere sine tal for illegale indvandrere, så 2016 kommer med.

»Mit umiddelbare bud vil være, at der kan være sket en stigning i antallet af illegale indvandrere fra 2015 til 2016. Der var en stor tilstrømning af flygtninge i 2015, og en del af dem kan være blevet i Danmark, selv om de ikke fik lov at blive«, siger Jan Rose Skaksen.

Forskningschefen vurderer, at Danmark ikke har den store udgift ved de illegale indvandrere.

»De kan jo ikke få kontanthjælp, børnepenge eller andre offentlige ydelser, når de opholder sig illegalt i landet. Omvendt handler de måske i butikker og betaler skat i form af moms« siger Jan Rose Skaksen, der dog ikke vurderer illegal indvandring som uproblematisk.

»Der opstår parallel samfund, hvor de illegale indvandrere arbejder sort til lave lønninger. Det kan blandt andet undergrave løn- og arbejdsvilkår på arbejdsmarkedet«, siger Jan Rose Skaksen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden