Foto: Wigglesworth Kirsty/AP
Danmark

4 eksempler på crowdfunding: Betal 2.000 kroner og få en sporbar økowhisky

I dag lancerer Coop et digitalt noget-for-noget-investeringprojekt.

Danmark

I mange år har du kunnet få lyserøde jetoner i SuperBrugsen, når du havde betalt for dine varer. Med dem i hånden var tanken, at du kunne lægge dem ned i tre cylindre, og dermed ville dine indkøb støtte lokale foreninger eller fødevarevirksomheder.

I dag lanceres et lignende koncept digitalt. Supermarkedskæden Coop og Danmarks største låneplatform Lendino står bag Coop Crowdfunding, hvor kædens 1,7 millioner medlemmer kan spytte penge fra egen lomme i fødevareprojekter.

Det kaldes for crowdfunding og fungerer efter noget-for-noget-princippet. En virksomhed forsøger at rejse et minimumsbeløb til et projekt fra privatpersoner. Hvis pengene samles ind, kan de private blive belønnet med vareprøver eller foredrag som tak for bidraget. Forholder det sig sådan, at beløbet ikke bliver samlet ind, får bidragyderne pengene igen.

Crowdfunding kan både være at støtte et projekt med et beskedent beløb og få noget retur. Det kan også være at give et lån til en virksomhed og i stedet få en rente, som giver afkast, det kaldes for crowdlending.

Frisk frugt eller æblemost lander hvert år på hylderne i Irmas butikker. Producenten bag, Fejø Frugt, vil plante fire hektar nye æbletræer, hvor sorterne skal være dem, som Irmas kunder efterspørger. Nye træer og pæle vil koste 660.000 kroner, og Fejø Frugt dækker udgifter som plantning og pasning af træerne. Det skal foregå via crowdlending på Coops platform, hvor private skal yde et lån på mindst 1.000 kroner, og til gengæld får de fire procent i rente.

Thise Mejeri vil skabe græsmælk. Der er et nyt mælkeprodukt, hvor et mindre antal køer skal æde græs og græsmarksprodukter. Og er det så sundt? Ifølge Coop skal mælken have en ernæringsmæssig bedre fedtsyresammensætning. Coop regner med, at tapningen af græsmælk, når det er færdigt, vil være 500 liter om dagen, mens det om et årti kan være 50.000 liter. Det vil være en udgift for den gård, der er med i pilotprojektet, og derfor skal der indsamles to millioner kroner via crowdlending. Hvis private investerer mindst 1.000 kroner i projektet, får man en rente på 3 procent.

De er vilde med whisky på Ærø, hvor der er blevet produceret whisky i fire år. Via crowdfunding vil Ærø Whisky rejse penge til at producere økologisk whisky. Allerede nu har de fastlagt kornsorten og gården, der skal levere råvaren, og næste skridt er omlægningen, som vil være færdig i 2021. De skal samle mindst 100.000 kroner, som vil gå til korn, tønder, destillering og tapning. Støtter private med 2.000 kroner, vil man få en flaske økologisk whisky i 2021, som vil kunne spores til en bestemt mark på Ærø.

Verdens måske mindste producent af tyggegummi findes på Bornholm. I et køkken arbejder Gum by Hviid på at lave naturligt og økologisk tyggegummi uden kemi. Det skal være vegansk, glutenfrit og bionedbrydeligt, så hvis man taber det i naturen, går det i opløsning efter 6 uger. Gum by Hviid mangler mindst 250.000 kroner til maskiner for at producere mere tyggegummi. Man kan støtte med fem forskellige beløb, hvor virksomheden giver noget den anden vej. Et mindre beløb giver en prøvepose med tyggegummiet, mens man med et bidrag på 10.000 kroner bliver inviteret til begivenheder, som virksomheden arrangerer, og man vil få 25 procent i rabat på deres webshop.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce