Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mogens Lykketoft mener ikke, at Somalia er i stand til at modtage hjemsendte flygtninge.
Foto: Sam McNeil/AP

Mogens Lykketoft mener ikke, at Somalia er i stand til at modtage hjemsendte flygtninge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mogens Lykketoft: Somalia er for usikkert

Man bør lytte til FN, når de advarer Danmark om at sende herboende somaliere retur, mener Mogens Lykketoft.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han var leder af Folketingets ekspedition til Etiopien og Kenya, hvor man tidligere på året drøftede sikkerhedssituationen i Somalia med lokale og internationale organisationer.

I dag mener tidligere udenrigsminister og ditto leder for FN’s Generalforsamling Mogens Lykketoft (S), at Somalia ikke på nuværende tidspunkt er i stand til at hjemtage somaliske flygtninge.

De meldinger, vi fik om Somalia fra en bred kreds af FN, ngo’er, og nødhjælpsfolk i Nairobi, var, at forholdene i Somalia stadig er meget usikre

»De meldinger, vi fik om Somalia fra en bred kreds af FN, ngo’er, og nødhjælpsfolk i Nairobi, var, at forholdene i Somalia stadig er meget usikre, og at man fra deres side fraråder, at man sender folk tilbage til Somalia«, forklarer Lykketoft.

Politiken har de forgangne uger afdækket, hvordan Danmark sender herboende somaliere retur til Mogadishu, selv om om det kan skade deres sikkerhed og i sidste ende risikerer at koste dem livet.

Kan du uddybe, hvad det var for en situation, de omtalte?

»Der var mange indlæg. Det, som var hovedstrømmen i meldingerne var, at der var positive takter, fordi man i en delvis demokratisk proces har fået valgt en ny præsident. Der er mange forhåbninger om, at det kan blive bedre. Men sikkerhedssituationen er stadig meget dårlig; der eksisterer ikke rigtig nogen effektive somaliske sikkerhedsstyrker, og der er usikkerhed om, hvor længe Den Afrikanske Unions mission opretholdes«, forklarer Mogens Lykketoft. Han understreger, at han ikke har noget principielt imod hjemsendelser til Somalia, og at hans budskab ikke skal læses som en kritik af partiledelsen.

Er det din vurdering, at Somalia er rustet til at hjemtage somaliere?

»Der er ikke etableret en somalisk regering, som har apparatet til at tage sig af hjemsendelser i større omfang«.

Vi ved jo, at FN har advarer Danmark mod at sende somaliere retur. I hvilket omfang mener du, at man som land skal lytte til den advarsel?

»Jamen, jeg mener jo altid, at man skal lytte til FN. Det ligger i sagens natur, når jeg har været i toppen af organisationen. Derfor mener jeg også, at det er vigtigt at lytte til dem her«, siger Lykketoft.

Socialdemokratiet bakker op om hjemsendelserne og vil ikke kommentere denne sag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden