Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

App vil beskytte dig mod galopperende it-trussel

En række organisationer og myndigheder står bag en tjeneste, som advarer borgerne mod aktuel fup, svindel og afpresning på nettet. Mere fokus og viden øger også sikkerheden, siger politiet og it-ekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny applikation til smartphonen skal hjælpe de danske it-brugere med at undgå det eksploderende omfang af svindel, identitetstyveri og afpresning online.

Den digitale kriminalitet er de seneste år steget voldsomt i både omfang og snilde. Antallet af politisager om databedrageri er steget fra 647 tilfælde i 2011 til 22.339 i 2016. Også antallet af sager om afpresning er næsten fordoblet fra 2010 til 2016, viser tal fra Danmarks Statistik.

Den nye app Mit Digitale Selvforsvar, som Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden lancerer i dag, er en slags værktøjskasse, så man kan hamre et forsvarsværn op mod de mange nye kriminalitetsformer. Brugerne kan blandt andet blive liveopdateret af appen om aktuelle trusler på nettet. Informationerne om de verserende svindelkampagner, såsom falske sms’er, mails og hjemmesider samt phishing-angreb, leveres af blandt andre politiet, Forbrugerombudsmanden, finanssektoren og e-handlen.

»Det er fantastisk positivt, at så mange myndigheder og virksomheder hjælper til med at levere information. De kan se, at der er brug for det her initiativ, der tager udgangspunkt i forbrugernes behov. Vi starter nu et sted, men projektet vil forhåbentlig udvikle sig, så vi bedre kan forebygge it-kriminalitet. Appen er en central indgangsdør til at få råd og vejledning om at sikre sig – men kan også vejlede efterfølgende, hvis man er blevet offer«, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk, der driver appen med finansiering fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

En central kanal har manglet

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk blandt 1.178 danskere viser, at 1 ud af 7 har oplevet at blive snydt på nettet. En anden undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viste i sidste uge, at en stor del af befolkningen er ringe beskyttet mod it-trusler; 6 ud af 10 undlader at sikkerhedskopiere deres filer, hvilket gør dem sårbare over for eksempelvis afpresning.

Der har manglet en central varslingskanal, som går direkte ud i lommerne på borgerne og fortæller dem om det sidste nye farlige

I den nye app informeres brugerne netop om aktuelle såkaldte ransomware-angreb. For tiden er de forklædt i falske mails fra Faktura.dk, Eboks.dk og E-conomic.dk: »Mails fra ovenstående virker troværdige, men de åbner desværre for ransomware-angreb. Ransomwaren låser filerne på ens computer, hvorefter man bliver bedt om at betale en løsesum for at få filerne tilbage«, lyder det i advarslen fra Rigspolitiet til brugerne.

Rigspolitiets cybercrime-enhed, NC3, håber på en stor udbredelse af applikationen, og at den kan føre til en nedbringelse i omfanget af krænkelser på nettet:

»Ikke bare i Danmark, men over hele kloden ser vi, hvordan kriminaliteten skifter fra at være fysisk til at blive digital. Det er ikke nyt, at der advares mod de her trusler, men der har manglet en central varslingskanal, som går direkte ud i lommerne på borgerne og fortæller dem om det sidste nye farlige. Jo mere viden, vi får opbygget, og jo mindre borgere og medarbejdere trykker på de her skadelige links, desto dygtigere bliver vi som samfund til at modgå truslerne«, siger Kim Aarenstrup, centerchef i NC3.

Ud over løbende at advare mod konkrete svindel- og afpresningskampagner rummer Mit Digitale Selvforsvar en række gode råd til at beskytte sine personlige oplysninger og dæmme op for fupnumre og identitetstyveri. Endelig tilbyder applikationen en funktion, hvor brugerne kan tippe det fem mand store sekretariat om mistænkelige hjemmesider, mails eller konkurrencer online.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

It-sikkerhedsekspert Leif Jensen fra selskabet Kaspersky Lab kalder den nye applikation til private borgere for »et fantastisk initiativ«. Efter at have set den første version af appen roser han særligt indrapporteringsfunktionen. Den vil øge opmærksomheden blandt borgerne, og for nogle vil der måske gå sport i at finde nye suspekte hjemmesider, siger Leif Jensen.

Dog kan han frygte, at et fem mand stort sekretariat slet ikke kan følge med den galopperende trussel i cyberspace.

»Appen må ikke gå hen og give falsk tryghed; det sker, hvis folk forledes til at tro, at alt det, der ikke omtales i appen, er sikkert. Der sidder 1.500 mand i vores virksomhed, som ikke laver andet end det her, og de registrerer over 300.000 nye afarter af malware hver eneste dag. Det er komplekst og svært at holde øje med alle de trusler«, siger Leif Jensen, nordisk direktør i Kaspersky Lab.

Han vil nu kontakte Forbrugerrådet Tænk for at tilbyde løbende sikkerhedsdata til appen også fra Kaspersky Lab.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden