Forholdene i Afghanistan vurderes af de danske udlændingemyndigheder som sikre nok for tvangsudviste afghanere. Organisationen Welcome to Denmark er uenig og vil aktionere mod udvisninger.
Foto: Rahmat Gul, AP

Forholdene i Afghanistan vurderes af de danske udlændingemyndigheder som sikre nok for tvangsudviste afghanere. Organisationen Welcome to Denmark er uenig og vil aktionere mod udvisninger.

Danmark

Danmark vil tvangsudsende 70-årig dement kvinde til Afghanistan

70-årige Zarmena Waziri kan klare sig to døgn i Kabul - så dør hun, siger kvindens datter.

Danmark

Den 70-årige Zarmena Waziri står angiveligt foran en tvangsudsendelse til Afghanistan.

De danske udlændingemyndigheder har afvist hendes asylansøgning og bedt kvinden om at møde op i Sandholmlejren med henblik på udvisning af landet.

Ifølge kontorleder Leif Randeris fra Indvandrerrådgivningen i Aarhus, som varetager Zarmena Waziris sag har Rigspolitiets udrejsecenter over for ham mundtligt bekræftet, at den 70-årige skal udsendes, samt at hun vil blive anholdt, hvis hun ikke møder frem.

Zarmena Waziri har haft blodpropper i hjernen, er stærkt dement, gangbesværet og lider af et kronisk højt blodtryk.

I Afghanistan vil hun dø efter to døgn, vurderer hendes datter, Marzia Waziri, som har haft opholdstilladelse i Danmark i 25 år, og som bor sammen med sin mor i Aarhus og sørger for hende.

»Vi har ikke noget familie tilbage i Afghanistan, som kan tage imod hende. Vi er to søskende, som har ophold i Danmark«, siger hun.

Hvad vil der ske med hende, hvis hun ankommer til Kabul?

»Jeg vil slet ikke tænke på det. Der vil ske det værste. Hun vil ikke kunne overleve dernede«.

Leif Randeris fra Indvandrerrådgivningen har på vegne af den 70-årige kvinde i november søgt Udlændingeministeriet om humanitært ophold. Han afventer stadig svar fra ministeriet i den sag, men inden da er kvinden altså blevet bedt om at gøre sig rejseklar.

Hun kan ikke holde på sin urin, og hun bruger ble til dagligt. Hun glemmer at tygge sin mad og får den galt i halsen

Organisationen Welcome To Denmark, som bistår flygtninge i udsendelsesposition, mener at have oplysninger om, at Rigspolitiet snart vil gennemføre en større tvangsudsendelse af afviste afghanere. I Aarhus frygter Marzia Waziri, at hendes mor vil indgå i transporten til Kabul.

Rigspolitiet, som forestår udsendelser af asylansøgere fra Danmark, vil ikke udtale sig om konkrete sager, men skriver i en mail, at »udsendelserne sker løbende, og Rigspolitiet kan af hensyn til selve udsendelsesopgaven og de involverede personer ikke oplyse, hvor og hvornår det sker«.

Der er dog ikke oplysninger, som tyder på, at politiet er skredet til anholdelser af afghanere, sådan som det ofte sker forud for tvangsudsendelser. Afviste tvangsudsendte bliver typisk anbragt i Ellebækfængslet ved Sandholm forud for en deportation.

Organisation vil aktionere

Welcome To Denmark har tidligere på ugen annonceret, at de har planer om at gennemføre en blokade ved Ellebæk, hvis myndighederne sætter en udsendelse i værk. Organisationen siger, at den fredag vil placere aktivister ved de lufthavne, hvor en mulig deportation kan foregå fra.

Seneste større tvangsudvisning til Afghanistan blev gennemført 28. februar.

Her havde politiet chartret et tjekkisk fly, som fløj fra lufthavnen i Odense til Kabul.

Ved den lejlighed blev 16 personer udvist. Rigspolitiet måtte efterfølgende returnere med fire af dem. En yngre mand, som angiveligt var iraner, en mor, far og deres fælles barn, som afghanerne nægtede at tage imod, fordi der var tvivl om de udvistes nationalitet.

Den eneste person, som i øjeblikket ikke synes at bekymre sig om en mulig nærtstående tvangsudsendelse er 70-årige Zarmena Waziri selv, fortæller datteren.

»Når hun er klar i hovedet, så siger hun, at hun ikke vil til Afghanistan. Hvis hun ikke er klar, siger hun, at hun selvfølgelig tager af sted«, siger Marzia Waziri.

Selv har hun haft vanskeligt ved at tro, at politiet vil afhente hendes mor.

»På den anden side, så er vi meget angste for, at politiet pludselig står her og skal have hende med til Ellebæk«, siger hun. Moren vil ikke overleve i Kabul, mener hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hun kender ikke sin medicin. Hun får forskellige blodfortyndende præparater. Noget for for højt kolesterol, og noget for højt blodtryk. Hun har også fået konstateret diabetes og får angstdæmpende medicin. Hun ville heller ikke overleve i min lejlighed, hvis hun blev ladt alene. Hun kan ikke holde på sin urin, og hun bruger ble til dagligt. Hun glemmer at tygge sin mad og får den galt i halsen. Jeg ved ikke, hvor mange gange vi har været i kontakt med alarmcentralen«, forklarer Marzia Waziri.

Hendes 70-årige mor har tidligere her i Danmark været indlagt på Aarhus Amtssygehus med en blodprop i hjernen. Hun blev skannet, og sygehuset udskrev ekstra medicin.

Fortid som foregangskvinde

Zarmena Waziri har en fortid som foregangskvinde i Afganistan.

Hun har været opstillet til det afghanske parlamentsvalg, hun var blandt de første kvinder, som smed tørklædet og gav hånd til mænd.

Nu er hun blevet gammel og syg og har brug for sin datters hjælp.

Marzia Waziri, som er selvstændig og driver en købmandshandel i Aarhus, har ikke mulighed for at forlade sine to børn og familien her i landet, som i øvrigt er danske statsborgere.

Organisationen Welcome To Denmark ønsker med sine aktioner at sætte fokus på udvisninger, siger Søren Warburg fra organisationen.

»Vi vil forsøge at umuliggøre dem, fordi de er dybt uforsvarlige især i forhold til afghanerne, som er i stor fare ved at vende tilbage. Vi mener, at det skal frem i lyset, hvad der foregår. Hvis det her er regeringens udlændingepolitik, burde de også stå ved det i offentligheden, så vi kunne få en diskussion af, hvad der foregår«, mener han.

Vi lever i et retssamfund med institutioner, som behandler asylsager, og de er altså nået frem til, at der er nogle personer, som ikke skal være her. Skal I ikke respektere det?

»Det mener vi ikke nødvendigvis, at vi skal. Vi udfører civil ulydighed og sætter spørgsmålstegn. Det gør vi for at vise myndighederne, at tvangsudsendelser af afghanere både er umådelig umoralsk og uetisk«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2004 indgik Danmark en trepartsaftale med Afghanistan og UNHCR om hjemsendelse af afviste asylansøgere.

Aftalen, der ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet fortsat er gældende, omfatter afviste asylansøgere, herunder tvangsmæssige hjemsendelser som udvisningen af 16 afghanere i februar.

Aftalen er ikke offentligt tilgængelig.

I marts var der 109 afviste asylansøgere i udsendelsesposition til Afghanistan, oplyser Rigspolitiet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce