Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mette Holmberg er gået fra en deltids- til fuldtidsstilling i Silvan, og hun er glad for en mere stabil indtægt.
Foto: Jens Dresling

Mette Holmberg er gået fra en deltids- til fuldtidsstilling i Silvan, og hun er glad for en mere stabil indtægt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det var svært, når jeg ikke vidste, om jeg havde 10 eller 40 timer om ugen«

Efter flere år er Mette Holmberg ikke længere på deltid. Hun er langt fra den eneste, som har haft erfaring med et deltidsjob, viser analyse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en indlysende og væsentlig fordel ved at arbejde på fuld tid:

»Pengene«, siger Mette Holmberg.

»Der er stor forskel på, om du får udbetalt 3.000 eller 13.000 kroner«.

40-årige Mette Holmberg er udlært isenkræmmer og har i halvandet år haft et fuldtidsjob i byggemarkedet Silvan i Nyborg. Med tre børn og en mand, der er ufaglært, har der ikke altid været råd til at leve livet. I første omgang blev hun ansat på deltid i efteråret 2013 efter en depression. På dage med modgang var deltidsarbejdet rart, men det var også en pinsel ikke at kunne møde ind og give den gas, som hun siger.

»Da jeg fik det bedre, var der mange dage, hvor jeg kunne have arbejdet og fået løn, men timerne var der ikke«, siger hun.

På et tidspunkt blev der slået en deltidsstilling op i den Silvan, hvor Mette Holmberg arbejdede. Den søgte hun, så to deltidsstillinger blev til en på fuld tid. I dag sidder hun både i kassen og hilser på de mange kunder, hun er på fornavn med, og skærer træplader til, omgivet af en karakteristisk duft af savsmuld.

At Mette Holmberg først blev ansat på deltid, er ikke enestående. I hendes branche har afskaffelsen af lukkeloven for fem år siden givet mere arbejdstid i weekender og om aftenen, som lægger op til flere deltidsjobs. Godt halvdelen af de 107.300 jobs, der er opstået siden 2013, er deltidsjobs på under 35 timer, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Og udviklingen stopper næppe, vurderer en arbejdsmarkedsforsker.

»Umiddelbart er det vanskeligt at forestille sig andet, for den seneste vækst i beskæftigelsen bekræfter dette«, siger centerleder Søren Kaj Andersen fra forskningscentret Faos på Københavns Universitet og peger på, at det voksende digitale jobmarked ofte består af deltidsjobs.

Han mener ikke, at man bliver fanget i et deltidsjob for altid: »Historien viser, at der er stor kontinuitet på arbejdsmarkedet, for folk finder ind i nye fuldtidsjobs«.

Advarer mod skæve arbejdstider

Mette Holmbergs fagforening, HK/Handel, er betænkelige ved deltidsstillingerne, hvor lønnen selvsagt er lavere end i et fuldtidsjob, og så er der ofte skæve arbejdstider oveni.

»Vi oplever også, at der er en del gennemtræk i vores branche, hvor en del søger væk, hvis de får muligheden – netop fordi de har svært ved at leve af jobbet på deltid med ubekvemme arbejdstider«, siger formand Per Tønnesen.

I overenskomsterne mellem HK/Handel og deres arbejdsgivermodpart er der lavet aftale om, at deltidsansatte i første omgang skal have tilbudt ekstra timer, hvis en butik skal øge arbejdstiden, inden der bliver ansat nye medarbejdere.

»Vores tillidsfolk er meget opmærksomme på, hvem der er på deltid og ønsker flere arbejdstimer. Men vi har ved sparerunder set, at det er fuldtidsstillinger, der bliver nedlagt«, siger Per Tønnesen, der frygter, at der på sigt kan blive endnu færre job i dagligvarehandlen på grund af handel på internettet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inden Mette Holmberg fik et skema med de gyldne 37 timer, skulle hun gøre en indsats for at arbejde mere end de skemalagte 7,5 timer om ugen. Heldigvis kendte cheferne til hendes pressede økonomi, og de ringede ofte til hende, når der var sygdom i butikken.

»Jeg sørgede for at tage telefonen og være fleksibel for at kunne få mange timer. Det var svært at planlægge fremadrettet, når jeg ikke vidste, om jeg havde 10 eller 40 timer om ugen«, siger hun.

Svært at finde fuldtidstjenere

Ud over Mette Holmbergs branche inden for detailhandlen bliver der også skabt mange deltidsjobs i restaurationsbranchen. Der var i 2015 mere end 16.400 restauranter, cafeer, pizzeriaer og lignende i Danmark, hvilket er 1.500 flere end i 2008. Administrerende direktør Katia Østergaard fra arbejdsgiverorganisationen Horesta siger, at der i branchen er mere pres på om aftenen end til frokost, og at der er behov for flere fuldtidsansatte i sommerhalvåret.

»Vores branche er ikke ligesom på en fabrik, hvor der kan laves en jævn produktion«, siger Katia Østergaard.

»Vi oplever faktisk, at medarbejderne ikke råber på fuld tid. Det kan være en større udfordring at skaffe uddannede tjenere til faste stillinger, som skal være rygraden på arbejdspladserne«, siger hun og nævner, at branchen er afhængig af studerende, der kan tage arbejde, når der er spidsbelastninger.

I Danmark forsvandt mange jobs, da krisen satte ind for snart ti år siden. I 2008 var godt 2,3 millioner i arbejde omregnet til fuldtidsstillinger, og i begyndelsen af 2013 var der omkring 2,1 millioner. Det seneste tal fra efteråret 2016 viser, at der er knap 2,2 millioner fuldtidsbeskæftigede, så vi er langt fra en situation med mangel på arbejdskraft, mener økonom Emilie Agner Damm fra AE.

»Der kan selvfølgelig være nogle brancher, hvor der er ved at opstå flaskehalse, men vi er langt fra, at der er fare for overophedning af økonomien som lige før krisen i 2008«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Mette Holmberg er det vigtigt at yde en indsats i Silvan, for hun ved, at deltid kan være dejligt og drønirriterende:

»Nogle af vores deltidsansatte møder ind efter skole, og det er fint for dem. Men for os voksne er det altafgørende at have arbejdstimer nok, til at lønnen kan dække de faste udgifter. Nu hvor jeg har et fuldtidsjob, kan det lige hænge sammen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden