Kravene om at sikre handikappede adgang til alle nye enfamiliehuse skal fjernes, foreslår boligminister Ole Birk Olesen. Arkivfoto.
Foto: Finn Frandsen

Kravene om at sikre handikappede adgang til alle nye enfamiliehuse skal fjernes, foreslår boligminister Ole Birk Olesen. Arkivfoto.

Danmark

Ole Birk Olesen vil fratage handikappede retten til nem adgang i nye huse

Byggereglerne skal ændres, så handikappedes adgang til enfamiliehuse ikke længere er et krav.

Danmark

Kravet om, at alle nye enfamiliehuse skal bygges med adgang for handikappede, skal fjernes.

Det foreslår boligminister Ole Birk Olesen (LA), der har sendt ændringer i bygningsreglementet i høring.

En af dem, der har tænkt sig at kommentere forslaget, er Thorkild Olesen. Han er formand for Danske Handicaporganisationer. Og han er mildest talt ikke glad for forsøget på at fjerne den forbedring, der har ført til, at alle nye huse bygges, så kørestolsbrugere og gangbesværede kan komme ind i dem uden problemer.

»Jeg kan ikke se gode argumenter for forslaget. Det er en forringelse af reglerne. Men det kan være et påhit fra bygningsministeren for at vise hans liberalistiske sindelag«, siger han.

»Det vil betyde, at nogle ikke vil kunne komme ind i bygningerne, og at mennesker, der benytter rollator, vil få svært ved at komme ind eller ud«, tilføjer han og henviser til, at det med en aldrende befolkning vil være en fordel at sørge for, at flere boliger er velegnede for beboere med mindskede bevægelsesmuligheder.

Kommuner slap for udgifter, hvis borgere blev dårligt gående

Kravet om, at nye familiehuse skulle bygges, så der var gode adgangsforhold for alle, kom efter lang tids ønske fra handikaporganisationerne - og fra kommunerne, der står med udgifterne, hvis boliger skal tilpasses, så borgere, der bliver bevægelseshæmmede, kan blive i eget hjem.

De fik folketingspolitikerne til at indføre bestemmelserne om, at der ved alle yderdøre skal være niveaufri adgang for at sikre tilgængelighed for alle.

»Vi synes, at det var et stor fremskridt, da man besluttede sig for det«, siger Thorkild Olesen.

Vil stille boligejerne fri

Bygningsministeren begrunder sit forslag til ophævelse af de handikapvenlige regler med, at det vil give større frihed til boligejerne.

»Reglerne i bygningsreglementet skal være fornuftige og rimelige. Som reglerne er i dag, er det et krav, at alle nye enfamilieshuse opføres med niveaufri adgang. Med ændringen får den enkelte boligejer frihed til selv at vurdere, hvordan adgangen til boligen skal udformes, herunder om der skal være niveaufri adgang«, lyder argumentet fra Ole Birk Olesen.

Husfirma: Ramper kan være en løsning

En af de store virksomheder på typehusmarkedet er Lind & Risør. Her ser salgschef Morten Bertelsen en fordel ved reglerne.

»Problemet er, at man hæver terrænet forholdsvis meget«, siger han. Det gør det ifølge hans oplysninger sværere at holde regnvandet ude og giver risiko for, at murværket opsuger fugt, hvis der ikke er et stykke fri sokkel.

»Så vi tager imod det med kyshånd, hvis de afskaffer kravet. Det giver god mening, at man har lavet handikapregler inde i huset. Men det giver ikke mening at hæve terrænet omkring huset«, siger han og foreslår en anden løsning, når det gælder om at sikre adgang for eksempelvis kørestolsbrugere, hvis behovet opstår: »Enhver kan finde ud af at lave en rampe, så man kan køre ind«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Organisation efterlyser forbedringer i stedet

Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen, er ikke enig.

»Jeg kan ikke forestille mig, at det er et reelt problem. Man har gjort det her siden reglen kom. Det har fungeret udmærket indtil nu. Og vi har ikke hørt om klager over kravet«.

Han peger på, at adgangskravene i bygningsreglementet i dag udelukkende gælder alle yderdøre og ikke adgangen fra gaden hen til dem: »Måske skulle man i stedet bede ministeren sørge for, at reglen gælder, så der er adgang hele vejen«.

Større bygninger skal have bedre tilgængelighed

Bygningsministeren understreger, at der ikke skal ændres på de krav, der gælder vedrørende tilgængelighed i større bygninger, hvor der i dag blandt andet er betingelser om elevatorinstallationer, handikap-parkeringspladser og -toiletter.

»Det er afgørende, at vi fortsat bygger for alle, når vi opfører nybyggeri, hvor alle færdes«, mener Ole Birk Olesen, der vil have byggestyrelsen til at komme med planer for, hvordan tilgængeligheden i større bygninger kan gøres bedre. Den del af de foreslåede ændringer får han til gengæld ros for fra Danske Handicaporganisationers formand, der betegner det som »glædeligt«, at ministeren vil skærpe fokus på adgangsmulighederne i større byggerier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce