Danmark

Danske lobbyister skal kæmpe for omstridt russisk gaslinje

Mens Danmark behandler ansøgningen om den omdiskuterede gasledning Nord Stream 2, har det russiske selskab bag hyret et af Nordens største lobbybureauer. Det træk er et af flere eksempler på, hvordan Danmark er under pres fra flere sider i den storpolitiske sag.

Danmark

Ikke kun regeringen og embedsværket mærker, at Danmark er blevet en afgørende spiller, når der skal tages hånd om en af de mest varme kartofler i international storpolitik for tiden.

Det russiske ønske om at lægge endnu en gasledning gennem dansk farvand er også mad på bordet for de lobbyister, der kan påvirke debatten i Danmark.

Selskabet Nord Stream 2 har hyret konsulentvirksomheden Rud Pedersen til at hjælpe med lobbyindsatsen i Danmark, hvor Energistyrelsen i sidste måned modtog en officiel ansøgning om den omdiskuterede gasledning, der skal gå fra Rusland via dansk farvand ved Bornholm til Tyskland.

Selskabet Nord Stream 2 er kunder hos os i forbindelse med den danske debat

»Jeg kan bekræfte, at selskabet Nord Stream 2 er kunder hos os i forbindelse med den danske debat«, siger partner og direktør for public affairs Martin Løntoft fra Rud Pedersen i Danmark.

Med kontorer i både Danmark, Sverige, Norge, Finland og Bruxelles hører bureauet til de største i Norden. Engagementet er blot ét eksempel på, hvordan parter på begge sider kaster tunge kræfter ind i kampen om projektet, der rammer et vidt forgrenet net af politiske og økonomiske interesser i hele energisektoren med alt, hvad det indebærer af stater og selskaber.

Skal sikre »korrekt information«

Selskabet Nord Stream 2 AG med base i byen Zug i Schweiz er ikke et hvilket som helst selskab. Det er ejet af gasselskabet Gazprom med hovedkvarter i Moskva, hvor den russiske stat sidder på aktiemajoriteten.

Derfor er Nord Stream 2 ikke kun omdiskuteret som et stort energiprojekt med verdens største leverandør af naturgas i ryggen. Det skaber også debat, at selskabet har bånd til magthaverne i Rusland, der de seneste år har gjort sig voldsomt upopulære.

Ikke mindst Ruslands annektering af Krim-halvøen i Ukraine i 2014 har afstedkommet kritik og medført en stribe handelssanktioner fra EU.

Også i den danske debat har det medvirket til en udbredt skepsis over for de russiske planer om at udvide med gasledningen Nord Stream 2 ved siden af Nord Stream 1, der blev godkendt af den danske regering i 2006. Nu skal Rud Pedersen hjælpe selskabet Nord Stream 2 med at sikre efterfølgeren.

I forvejen har selskabet ansat tidligere journalist og kommunikationschef i blandt andet Danfoss Markela Dedopoulos som ansvarlig for ansvarlig for kommunikation og public affairs i Danmark.

»Mit job består af at håndtere og rådgive Nord Stream 2 inden for disse områder. Mine opgaver er blandt andet at sikre, at de relevante interessenter har så meget korrekt information om vores projekt som muligt«, siger hun.

Professor: Et voksende fænomen

I lighed med Martin Løntoft ønsker Markela Dedopoulos ikke at uddybe, hvad deres arbejde går ud på, fordi de anser det for et forhold mellem dem selv og deres kunder. Ikke mindst Rud Pedersen er dog kendt for at guide interessenter i den politiske debat.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At et stort konsulenthus som Rud Pedersen nu aktiveres, er et udtryk for, at Nord Stream 2 skruer op for forsøget på at påvirke debatten, siger professor i statskundskab Anne Skorkjær Binderkrantz fra Aarhus Universitet, hvor hun forsker i lobbyisme og indflydelsesstrategier. Og det kan meget vel have en effekt, vurderer hun.

»Lobbyindsatsen kan helt bestemt bruges. De hyrer nogle, som kender det danske system og de danske politikere. Det vil tit handle om at hjælpe bag linjerne med at tilpasse argumenterne til danske politikere og til en dansk offentlighed«, siger Anne Skorkjær Binderkrantz.

I forvejen er det velkendt, at tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (V) med selskabet Rasmussen Global også har kastet sig ind i kampen om Nord Stream 2.

Som rådgiver for præsident Petro Porosjenko fra Ukraine har den erfarne politiker med kontakter i flere lande gjort sig til klar modstander af endnu en gasledning fra Rusland via dansk farvand til Tyskland. Så sent som i marts betegnede han det over for DR som »det glade vanvid at sige ja til Nord Stream 2« på nuværende tidspunkt.

»Det er klart, at Danmark må arbejde for, at der kommer en fælles EU-linje her. Men det er også mit synspunkt, at hvis det skulle mislykkes, må Danmark selv sige nej«, sagde Anders Fogh Rasmussen til DR.

I Danmark er det traditionelt interesseorganisationer, der har lavet lobbyarbejde, men de seneste år er bureauer begyndt at spille en større rolle, siger Anne Skorkjær Binderkrantz.

»Det er virkelig et fænomen, som har været i fremgang, og det er også tydeligt, at branchen er vokset helt vildt. Der er masser af politiske beslutninger, hvor de her bureauer ikke er på banen, men lige så snart der er tale om de her store beslutninger, hvor der virkelig er nogle virksomhedsinteresser på spil, er det ret almindeligt«, siger hun.

Også brugt til kampfly

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er velkendt, at selskaber engagerer lobbybureauer til at holde øje med og påvirke debatten, når en stat skal træffe en beslutning med afgørende betydning for et projekt.

Da Folketinget skulle udpege en leverandør af 27 nye kampfly, oprustede alle de store våbenproducenter i kampen for at lande milliardkontrakten. Store spillere inden for både kommunikation og lobbyisme blev kastet ind i kampen om politikernes og befolkningens gunst.

Rud Pedersen lobbyede først for det svenskproducerede kampfly Griben, og i slutspurten blev firmaets kommunikationsafdeling hyret til at kommunikere for vinderen af kontrakten, den amerikanske våbengigant Lockheed Martin.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce