DF ville ikke ændre på lempelsen af arveafgiften. »Det, der interesser mig, er, at vi får ændret på generationsskifteskatten«, siger DF's erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

DF ville ikke ændre på lempelsen af arveafgiften. »Det, der interesser mig, er, at vi får ændret på generationsskifteskatten«, siger DF's erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Danmark

DF står fast på lempelse af arveafgift – også selv om det ikke giver flere arbejdspladser

Nye centrale tal får ikke Dansk Folkeparti til at ændre sit syn på lempelsen af arveafgiften. Men partiet forventer at få de korrekte tal fra regeringen.

Danmark

Selv om det nu viser sig, at regeringens milliardlempelse af arveafgiften for familieejede virksomheder bliver til gavn for langt færre virksomheder og arbejdspladser, end det fremgår af regeringens lovforslag, ændrer det ikke noget for Dansk Folkeparti.

Partiet vil fortsat levere de afgørende mandater til forslaget om at sænke afgiften fra 15 til 5 procent.

Alting gør indtryk. Jeg er et ganske almindeligt menneske af kød og blod. Men det ændrer ikke på min præmis

»De tal, jeg har fået, er nogle, som jeg har fået oplyst af ministeriet og fra ministerens tale. Når jeg gennemgår et lovforslag, kigger jeg i bemærkningerne til lovforslaget, den skriftlige fremsættelse og det baggrundsmateriale, der ligger. Men det ændrer ikke noget på mit syn på generationsskiftebeskatningen. Vores holdning er stadig, at det skal være billigere at generationsskiftebeskatte danske familieejede virksomheder, og det vil vi stemme igennem«, siger DF’s erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

Er antallet af virksomheder og arbejdspladser ikke en grundlæggende præmis for jeres beslutning om at støtte forslaget? En præmis, som nu bliver korrigeret.

»Det er altid vigtigt at kende de rigtige baggrundstal for ny lovgivning. Det, der interesser mig, er, at vi får ændret på generationsskifteskatten, så det bliver billigere at gennemføre et generationsskifte i Danmark. Jeg har fået nogle tal oplyst af ministeriet i forbindelse med lovbehandlingen, og de tal tager jeg selvfølgelig som valide tal. Er de ikke det, må jeg selvfølgelig håndtere det«, siger han.

DF tror fortsat på stor effekt

Der er også nationaløkonomer, som konstaterer, at der ikke er evidens for, at denne milliardlempelse vil sikre arbejdspladser. Gør det heller ikke indtryk?

»Men hvad sagde de samme økonomer, da Socialdemokratiet sænkede erhvervsskatterne fra 25 til 22 procent i 2012, hvilket gav et provenutab for staten på 4,5 milliarder kroner? Der var vi ikke med. Det her er et langt mindre tal og en mindre lovregulering«.

Men er sænkelsen af selskabsskatten i 2012 et argument for at sænke arveafgiften for familieejede virksomheder i dag?

»Det her tilgodeser de virksomheder, som står over for et generationsskifte. Jeg synes, det er bedre at beskatte, når man tager værdier ud af et selskab, end når man lader værdier blive i et selskab. Derfor synes jeg, at jeg er helt på sikker grund, når jeg siger, at vi vil gøre det billigere at generationsskifte«.

Men hvorfor ikke sænke arveafgiften for alle? Hvorfor er det lige netop de familieejede virksomheder, som skal have den her håndsrækning?

»Det vil jeg også meget gerne. Jeg skal bare have det finansieret. Det provokerende ved den almindelige arveafgift er, at det er penge, man har betalt skat af én gang, som bliver genbeskattet. Det er det ikke ved generationsskiftebeskatningen. Der er det penge, der er i virksomheden«.

Sker der ikke en skævvridning af skattesystemet, når man kun lemper det for de familieejede virksomheder?

»Jo, men så gav det også en skævvridning, at man nedsatte selskabsskatten. Den gav ikke nogen skattelettelse for lønmodtagerne eller dem, der var på overførselsindkomst«.

Du hæfter dig meget ved selskabsskattelettelsen. Men det er vel ikke et argument for at lægge stemmer til en sænkelse af familievirksomhedernes arveafgift?

»Der var jo en grund til, at vi ikke var med i aftalen om at sænke selskabsskatten. Det betød, at det var de helt store selskaber – Lego, Danfoss og Novo og sådan nogle – der høstede langt den største skattemæssige gevinst. Dem, vi gerne vil hjælpe, det er de små og mellemstore virksomheder. Dem hjælper vi ved at gøre det billigere, når de skal generationsskifte«.

Det provokerende ved den almindelige arveafgift er, at det er penge, man har betalt skat af én gang, som bliver genbeskattet

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I hjælper vel også flere af de allerstørste virksomheder og nogle af de allermest formuende?

»Det gør vi også, ja. Det er cirka 25 procent af den milliard kroner, som det koster om året, når den er fuldt indfaset, som kommer de store danske multinationale selskaber til gode – Lego, Jysk og sådan nogle«.

De nye tal viser jo, at det er langt færre af de små og mellemstore virksomheder, som forslaget hjælper. Betyder det ikke noget?

»Alting gør indtryk. Jeg er et ganske almindeligt menneske af kød og blod. Men det ændrer ikke på min præmis«.

Skyldes det også, at I i Dansk Folkeparti har givet håndslag på det her under forhandlingerne om finansloven?

»Man kan ikke bare ændre på en finanslov. En finanslov er en finanslov. Hvis jeg efterfølgende begynder at botanisere i finanslovens præmisser, ville det blive en meget dårlig situation rent politisk«, siger Hans Kristian Skibby.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce