John Ekebjerg-Jakobsen og hans tre kolleger på stilladset her til morgen, har alle fire stemt nej til den overenskomst, som ligger på bordet, og som har været til urafstemning. Hvis det bliver et nej kan op mod 600.000 private lønmodtagere ryge i storstrejke. Foto: John Ekebjerg-Jakobsen

John Ekebjerg-Jakobsen og hans tre kolleger på stilladset her til morgen, har alle fire stemt nej til den overenskomst, som ligger på bordet, og som har været til urafstemning. Hvis det bliver et nej kan op mod 600.000 private lønmodtagere ryge i storstrejke. Foto: John Ekebjerg-Jakobsen

Danmark

Fra stilladset: Vi har alle fire stemt nej

For lidt i lønposen. For ringe indsats mod social dumping. Og arbejdsgiverdiktater om overarbejde? Ellers tak, siger stilladsarbejdere.

Danmark

Lyden af skramlerier med stillads går tydeligt igennem, da John Ekebjerg-Jakobsen tager telefonen her til morgen.

Sammen med tre kolleger er han i gang med at bygge stilladser på Sønderjyllands Allé på Frederiksberg i København.

Når klokken bliver 12 har de aftalt med deres arbejdsgiver, at de kan holde pause i arbejdet og følge det pressemøde, hvor afgørelsen af urafstemningen om overenskomsten for 600.000 privatansatte bliver offentliggjort.

John Ekebjerg-Jakobsen er formand for stilladsarbejderne i Storkøbenhavn. Både han og de tre kolleger, han går sammen med i dag, har stemt nej til overenskomsten.

»For nogle uger siden var stilladsarbejderne i Storkøbenhavn samlet. Der var ikke en eneste kritisk røst over for at stemme nej. Så blandt stilladsarbejderne er vi tæt på 100 procent nej - det kan lyde helt nordkoreansk«, siger han.

Lige nu går han rundt på stilladserne og håber på, at det hele også ender med et klart nej.

Det pisser rigtig mange af, at arbejdsgiverne systematisk vil kunne diktere overarbejde

»Mange har stemt denne gang. Hvis halvdelen eller mere stemmer nej, skal vi også have noget ud af det, så folk ikke bare står tilbage med en frustration og tænker: 'Er arbejdsgiverne nogle idioter? Er forhandlerne nogle idioter?' Så jeg håber på et meget klart og tydeligt nej. Bliver resultatet mere fifty-fifty, håber jeg, at især byggeri- og transportbranchen viser et meget tydeligt nej, for så er der en mandat til at sige, at vi vil have noget for det her«.

For John Ekebjerg-Jakobsen er der især tre store problemer med den overenskomst, der ligger på bordet.

»For det første har vi fået for lidt i lønposen. Vi har været tilbageholdende siden krisen i 2008. Det er fair, at vi holder os tilbage, når der er krise, men når det så går godt, skal vi også have lidt ekstra. Ifølge Det Økonomiske Råd har vi fået en halv procent i reallønsstigning over tre år. Det, synes vi, er for lidt«, siger han.

For det andet er han utilfreds med, at overenskomsten ikke giver bedre redskaber mod social dumping.

»Det letteste ville være at indføre det, vi kalder kædeansvar - altså at alle virksomheder, der arbejder på en sag, skal være dækket af danske overenskomster - og ikke kun hovedentreprenøren«, siger han.

Men det, der for alvor har fået mange af kollegerne i stilladsbranchen til at stemme nej, er, at arbejdsgivere får mulighed for at pålægge sine medarbejdere op til en times overarbejde om dagen i en periode - i alt op til 42 timer per uge. Overarbejdstiden vil efterfølgende kunne afspadseres.

»Det pisser rigtig mange af, at arbejdsgiverne systematisk vil kunne diktere overarbejde. I alle de brancher, jeg kender til, vil folk gerne arbejde over, når der er travlt. Men så laver man en aftale med sin arbejdsgiver om betalingen. Vi vil fortsat selv kunne være med til at aftale det her, så vi har mulighed for at kunne hente vores børn for eksempel. Jeg har talt med flere mødre i industrien, der siger, at deres hverdag kommer til at falde fra hinanden, fordi de ikke vil kunne nå at få handlet ind og få ro på derhjemme. De magter det ikke«, siger John Ekebjerg-Jakobsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce