Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danske, franske og soldater fra Storbritannien markerede i går åbningen af Nato’s første fælles fremskudte base tæt på den russiske grænse i Estland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske soldater advares mod russiske ’honningfælder’

Prorussiske kræfter vil forsøge at skabe og udnytte skandalesager til at miskreditere Danmark og Nato og vende den russisktalende del af befolkningen mod Nato. 200 danske soldater skal uddannes til at undgå faldgruberne i Estland, før de udstationeres næste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem Helmands vejsidebomber, Talebans snigskytter og risikoen for baghold fra falske afghanske politifolk. Frygt heller ikke Islamisk Stats desperate selvmordsbombere eller indviklede stammerelationer og dybe religiøse konflikter.

Når de op mod 200 danske soldater ved årsskiftet kommer til den lille estiske by Tapa som en del af Nato’s nye ’knytnæve mod et mere aggressivt Rusland’, så lurer der helt nye farer. I årevis har danske styrker under fjerne himmelstrøg frygtet bomber, kugler og granater på internationale missioner.

Men nu handler det om ferme russiske internettrolde og prorussiske agenter, der vil forsøge at skabe skandaler omkring de danske soldater og deres kollegaer fra andre Nato-lande, der skal bevogte Nato’s grænse mod øst i Estland.

De er dygtige og udspekulerede, og er gode til at sætte fingeren på de ømme punkter

Det fremgår af Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) risikovurdering, der er lavet i forbindelse med det beslutningsforslag om udstationeringen, som regeringen i går præsenterede for Folketinget. I vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste står der blandt andet:

»FE vurderer, at truslen fra chikane og intimideringskampagner mod et dansk styrkebidrag vil være høj«.

Derfor skal soldaterne tage sig i agt for letlevende damer, såkaldte russiske honningfælder – hvor smukke kvinder bringer soldater og spioner i kompromitterende situationer – og provokerende værtshusbøller under opholdet i Estland.

Det er især, når soldaterne får mulighed for lidt fritid i den estiske hovedstad, Talinn, eller universitetsbyen Tartu i nærheden af den lille forblæste garnisonsby Tapa, at der kan være fare på færde.

Og frygten er ikke taget ud af den blå luft, understregede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), da han i går overværede den officielle åbning af Nato’s såkaldte fremskudte tilstedeværelse på det nybyggede kaserne- og øvelsesområde små 100 kilometer i luftlinje fra den russiske grænse.

»Soldaterne vil blive udsat for provokationer og forsøg på at miskreditere deres tilstedeværelse. Forsvaret arbejder med, hvordan vi kan imødegå den risiko«, forklarede Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren var på besøg i Tapa i Estland i forbindelse med den officielle indvielse af den første faste tilstedeværelse af Nato-tropper tæt på den russiske grænse.

I første omgang har 800 britiske og 300 franske soldater ’vagten’ sammen med de estiske styrker, men i hele 2018 afløser danskerne deres franske kollegaer.

Ministeren kalder den russiske evne til at sprede misinformation og bruge sociale medier for »skræmmende«.

»De er dygtige og udspekulerede. De kender til de interne forhold mellem de forskellige Nato-lande og er gode til at sætte fingeren på de ømme punkter«, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren peger på en episode i februar, hvor der blev spredt rygter om en litauisk pige, der var blevet voldtaget af en tysk soldat udstationeret i Litauen som en del af Nato’s styrker.

»Det er første gang, der er tyske soldater i Litauen i nyere tid, og russerne forsøger at udnytte det« .

I det konkrete tilfælde blev rygterne hurtigt tilbagevist, men både chefen for Nato’s militærkomité og lederen af Estlands efterretningsvæsen advarede efter rygterne mod russisk propaganda.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kontrolleret udgang

Når forsvaret har fundet de første 200 soldater, vil Claus Hjort Frederiksen lade det være op til generalerne at afgøre, hvordan soldaterne skal forberedes på risikoen. Men der kan blive tale om, at de skal være et vist antal sammen under besøg uden for baseområdet, at de skal undgå bestemte områder og barer og altid følges ad ud og hjem.

En langt mere radikal og besværlig løsning vil være at lade de samme regler om frihed og nul alkohol gælde i Estland, som der gælder i Afghanistan og Irak, hvilket desuden vil udløse en række genetillæg og gøre missionen markant dyrere.

Den estiske efterretningschef, Mikk Marran, har i den britiske avis The Times advaret om, at »der vil være 800 unge britiske soldater i området. De vil tage til byerne fra deres baser, og de vil formentlig gå på forskellige barer. Vi kan ikke udelukke slagsmål fremprovokeret af ’den anden side’, som vi siger i Estland, samt honningfælder og den slags«

I Tapa understregede den estiske forsvarsminister, Margus Tsahkna, på en pressekonference den store folkelige opbakning til Nato-missionen, som 80 procent af befolkningen bakker op om, »men der vil komme fake news og propaganda«.

»Den eneste måde, vi kan imødegå det på, er ved åbenhed. Vi må være helt klare i vores kommunikation og forklare, at Nato-soldaterne er her for at imødegå russisk aggression. Vi skal åbent sige, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Og jeg er sikker på, at soldaterne ved, hvad de gør, hvor de er henne, og hvordan de skal opføre sig«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden