Politikerne har aftalt, at enhver læge skal kunne udskrive cannabis til patienter med sklerose eller rygmarvsskade samt kræftsyge, der døjer med kvalme og opkast efter kemoterapi.
Foto: 'Den hollandske myndighed for medicinsk cannabis'

Politikerne har aftalt, at enhver læge skal kunne udskrive cannabis til patienter med sklerose eller rygmarvsskade samt kræftsyge, der døjer med kvalme og opkast efter kemoterapi.

Danmark

Politikere udsat for pres, der kan reducere antallet af patienter, der kan få medicinsk cannabis

Kun speciallæger - og ikke enhver læge - bør afgøre, om patienter kan få tilbudt behandlingen.

Danmark

Et kor af landets største talerør for patienter lægger nu sammen med Lægeforeningen pres på politikerne på Christiansborg. De vil have ændret den kontroversielle forsøgsordning, hvor politikerne vil tilbyde udvalgte patienter behandling med lægeordinerede euforiserende topskud fra cannabisplanten. Det punkt, foreningerne vil ændre, kan blive afgørende for, hvor mange patienter der får adgang til medicinsk cannabis.

Politikerne har aftalt, at enhver læge skal kunne udskrive cannabis til patienter med sklerose eller rygmarvsskade samt kræftsyge, der døjer med kvalme og opkast efter kemoterapi. Endelig er kroniske smertepatienter indlemmet i den fireårige forsøgsordning.

Men foreningerne mener, at det udelukkende bør være specialister i patientens grundsygdom eller lidelse, der kan blåstemple en eventuel brug af medicinsk cannabis. Altså en speciallæge på et sygehus eller med egen praksis.

»På den måde sikrer vi, at de rigtige patienter får mulighed for at få behandlingen. Det er typisk patienter med så alvorlige sygdomme, at de følges af en speciallæge. Det er rigtigt, at det formentlig vil betyde, at færre får adgang til behandlingen, når den praktiserende læge ikke på egen hånd kan udskrive medicinsk cannabis«, siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen.

Ud over Lægeforeningen er det de toneangivende foreninger Kræftens Bekæmpelse, Scleroseforeningen, Gigtforeningen, Epilepsiforeningen og Danske Patienter, der står bag det fælles brev til politikerne i Folketingets Sundhedsudvalg i håb om at få ændret forsøget med medicinsk cannabis. Embedsmænd på Slotsholmen er nemlig ved at strikke et lovforslag sammen, der bliver fremsat efter sommerferien og skal opfylde ønskerne i den politiske aftale, som alle partier i Folketinget bortset fra Enhedslisten og Konservative indgik i november sidste år.

Patienter føler sig som kriminelle

Forsøget blev vedtaget i tilknytning til satspuljeaftalen og kom i stand efter flere års pres fra patienter, smertelæger og organisationer, der var trætte af, at svært syge borgere skulle føle sig som kriminelle, når de selvmedicinerede sig med cannabis i forskellige former.

Det politiske system var længe tøvende, da der ifølge myndighederne mangler håndfast dokumentation for, at cannabis kan fjerne patienternes smerter. Det stod imidlertid i skarp kontrast til, hvad de syge selv oplevede, og med Dansk Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance som drivkræfter blev der afsat 22 millioner kroner til forsøget, der skal sættes i gang om otte måneder.

Foreningerne understreger i brevet til politikerne, at det »vil give et sikkert grundlag for behandling med medicinsk cannabis«, når udelukkende speciallæger kan sætte gang i behandlingen. I praksis bør det være neurologer, neuropædiatere, anæstesiologer, hæmatologer, onkologer og reumatologer, skriver de. Og opfordrer i samme åndedrag politikerne til at tilbyde alle patienter at komme med i et kliniske forsøg med medicinsk cannabis.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er helt afgørende, at vi får samlet dokumentation for, hvilke patienter der har og ikke har glæde af behandlingen, og hvilke gevinster og skadevirkninger der er. Den viden skal bruges fremadrettet, så politikerne har et videnskabeligt grundlag at stå på, når de skal beslutte, om ordningen skal være permanent«, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse. Andreas Rudkjøbing fra Lægeforeningen supplerer:

»Vi skal vide langt mere om medicinsk cannabis, før vi for alvor kan satse på det som et seriøst led i behandlingen«.

Cannabis er et ulovligt euforiserende stof, og derfor er der brug for en lovændring, der slår fast, at visse former for cannabis kan bruges i behandling af patienter. I øjeblikket findes der på markedet en række godkendte lægemidler med udtræk fra cannabisplanten. Men mange patienter oplever ikke tilstrækkelig effekt af dem og medicinerer sig selv ved enten at ryge cannabis eller drikke det som te.

Det er disse patienter, der med den politiske aftale vil få adgang til euforiserende topskud fra cannabisplanten efter hollandsk forbillede, hvor firmaet Bedrocan producerer rå tørrede topskud i medicinbøtter. I Danmark vurderer Sundhedsministeriet, at omkring 1.500 patienter kommer med i forsøget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce