Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
For mange tidligere tjenestemænd i PostNord er det på grund af statslige pensionsregler uattraktivt at træde frivilligt tilbage.
Foto: Lars Hansen

For mange tidligere tjenestemænd i PostNord er det på grund af statslige pensionsregler uattraktivt at træde frivilligt tilbage.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PostNord er allerede i fuld gang med at skære ned

3.000 postarbejdere er blevet tilbudt en frivillig fratrædelse, men blot 10-15 procent ventes at tage imod. De første fyringsrunder indledes før sommeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først efter sommerferien finder politikerne ud af, om PostNord skal have penge fra staten til at finansiere en historisk nedskæring. Alligevel er det statsejede postselskab i fuld gang med at reducere antallet af ansatte.

PostNords ledelse har tilbudt over 3.000 ansatte på særlige vilkår, de tidligere tjenestemænd, en pakke om frivillig fratrædelse. De ansatte på særlige vilkår udgør en tung økonomisk byrde for det kriseramte selskab, fordi de ved fyring har ret til 3 års løn plus pension – uden de behøver at arbejde i opsigelsesperioden.

12 procent har ønsket fratrædelse indtil nu

Processen foregår i to bølger. I første omgang er de omkring 500 tidligere tjenestemænd i administrationen og ledelsen blevet tilbudt en frivillig fratrædelse. Omkring 60 ansatte – 12 procent – har bedt om at få aftrædelsespakken. I begyndelsen af maj skal de øvrige godt 2.500 ansatte på tjenestemandsvilkår i organisationen svare på tilbuddet.

»I administrationen er det et lidt lavere tal, end vi havde håbet på, men ikke uden for, hvad vi havde regnet med. Jeg tror, at vi procentuelt vil se et lidt højere tal ude i vores produktion – blandt andet i kraft af, at ansatte typisk er mere nedslidte der end i administrationen«, siger PostNords direktør i Danmark, Peter Kjær Jensen.

Ledelsens tilbud om frivillig fratrædelse er skræddersyet til den enkeltes anciennitet og placering i organisationen. Men typisk er det et tilbud om 12-18 måneders løn plus pension og så et aftalt tidspunkt for, hvornår den ansatte stopper.

Statsmidler til afsked af tjenestemænd

Selskabets økonomiske krise har fået PostNord til at bede sine ejere, den danske og svenske stat, om at bidrage til en storstilet omstillingsplan med 2,3 milliarder kroner. PostNord-ledelsen har forsikret om, at den eventuelle statsstøtte skal øremærkes til at dække de ekstraordinære omkostninger ved afskedigelser af ansatte på særlige vilkår. En tidligere tjenestemand er i snit 9-10 gange dyrere at skille sig af med end en overenskomstansat.

Jeg er meget opmærksom på, at det er ret belastende for medarbejderne at gå i sådan en situation med uklarhed om deres arbejdsplads

Som Politiken beskrev i går, har den danske og svenske stat svært ved at blive enige med sig selv og hinanden om, hvorvidt PostNord skal have en håndsrækning. En afklaring forventes ikke før den anden side af sommerferien.

»Vi forsøger at gøre dette på den mest respektfulde måde over for medarbejderne og den mest økonomisk ansvarlige måde for virksomheden. Når vi i løbet af maj ved, hvor mange der frivilligt fratræder, så kigger vi på, hvordan finansieringen ser ud, og hvor langt ejerne er nået i deres dialog og agerer ud fra det«, siger Peter Kjær Jensen.

Første fyringsrunde om kort tid

Ledelsen har meldt ud, at den som led i sin omstilling af virksomheden skal afskedige omkring 1.500 allerede i år. Ender antallet af frivillige fratrædelser på 10-15 procent af staben, vil der stadigvæk være et behov for at skulle fyre over 1.000. De første afskedigelser vil komme allerede inden sommerferien, siger direktøren.

Fællestillidsmanden for HK’erne i PostNord Danmark, Eigil Johannesen siger, at ledelsen har tilbudt fratrædelsesvilkår, der er mere attraktive end ved tidligere sparerunder. Og når der ikke er flere, som ønsker farvel-pakken, skyldes det statens regler om at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Statens fastholdelsesfilosofi i andre sammenhænge modarbejder det, som vi, virksomheden og medarbejderne har en interesse i – at forhindre fyresedler. Mange flere end de 60 i administrationen har vist interesse for frivillige fratrædelser, men lyset i deres øjne bliver slukket, når de gøres opmærksom på statens regler«, siger Eigil Johannesen.

Tilbagetrækningsreformen har med virkning fra 2015 gjort, at tidligere og nuværende tjenestemænd bliver straffet økonomisk for at gå tidligt på pension. Tjenestemandspensionen bliver således beskåret mere og mere for hvert år, tilbagetrækningsalderen er lavere end 67.

Investeringsbank skaber uro

Politiken beskrev i går, at regeringen nu har hyret endnu en bank, investeringsbanken Rothschild, til at granske PostNords tilstand og fremtid. Eigil Johannesen finder det bekymrende, at en politisk løsning trækker ud, og at en investeringsbank skal involveres i processen.

»Den manglende afklaring skaber utryghed, og når Finansministeriet pludselig engagerer en investeringsbank, så er det som at blive slået tilbage til start. Vi ved jo så ikke, om vi kan nøjes med de fyringsrunder, som ligger i virksomhedens plan, eller om vi pludselig vågner op til en ny virkelighed«, siger Eigil Johannesen.

PostNords usikre fremtid og den lange udsigt til en løsning gør selskabets kunder og leverandører usikre, siger både direktøren og fællestillidsmanden.

»Den ultimative fadæse er, at det kan få nogen kunder til at overveje, om de skal lægge deres ordre et andet sted, og så kan det jo betyde endnu flere fyringer«, siger Eigil Johannesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringen: Hellere grundig end hurtig

Finansminister Kristian Jensen (V) anerkender, at tiden frem mod en løsning kan blive dyr for PostNord:

»Jeg er meget opmærksom på, at det er ret belastende for medarbejderne at gå i sådan en situation med uklarhed om deres arbejdsplads, hvilket igen spiller ind på rentabiliteten. Jeg ser gerne en hurtig afklaring, men jeg vil ikke lade mig styre af en bestemt dato. Jeg vil i stedet lade mig styre af, om vi får et tilstrækkeligt solidt beslutningsgrundlag«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden