Folketingsvalg. Partiet Alternativet og leder Uffe Elbæk på valgaftenen, hvor valgfesten blev holdt på Papirøen.
Arkivfoto:: Martin Lehmann

Folketingsvalg. Partiet Alternativet og leder Uffe Elbæk på valgaftenen, hvor valgfesten blev holdt på Papirøen.

Danmark

Alternativet skifter mening: Nu kan blasfemiparagraffen skrottes

Et flertal af partier går nu ind for at afskaffe den omdiskuterede blasfemiparagraf.

Danmark

Et endeligt opgør med blasfemiparagraffen er rykket et skridt nærmere.

I en afstemning har et overvældende flertal af Alternativets medlemmer nemlig sagt ja til en afskaffelse af den omdiskuterede blasfemiparagraf.

69 procent af medlemmerne har stemt for en afskaffelse. Kun 24 procent vil fastholde paragraffen.

»Jeg har selv været en af dem, der synes, at der er gode argumenter for og imod. Så jeg er meget tilfreds med, at vi sendte det til afstemning hos vores medlemmer«, siger partiets retsordfører, Carolina Magdalene Maier.

Blasfemiparagraffen stammer fra 1866 og gør det kort fortalt klart, at der er grænser for ytringsfriheden, når det gælder spot og hån mod religioner. Det er dog sjældent, at den har været i brug, og det har flere gange været diskuteret, hvorvidt den skulle afskaffes. Senest har Enhedslisten fremsat et forslag om at skrotte paragraffen.

Alternativet spiller nøglerolle

Normalt spiller Alternativet ikke en afgørende rolle for afstemningerne i Folketingssalen. Men i sagen om den omdiskuterede paragraf er partiet pludselig blevet tungen på vægtskålen.

Indtil i dag dannede Alternativet sammen med Venstre og Socialdemokratiet et flertal imod afskaffelse af blasfemiparagraffen. Men i denne uge besluttede Alternativet på Christiansborg at sende spørgsmålet til afstemning hos partiets medlemmer.

Medlemmernes ja til en afskaffelse betyder, at et flertal bestående af Alternativet samt de konservative, LA, DF samt de radikale, SF og Enhedslisten går ind for at skrotte paragraffen. Til sammen udgør partierne knap 100 mandater. Alligevel er det ikke sikkert, at paragraffen bliver afskaffet.

Jeg vil ikke afvise, at vi går i salen og stemmer for en afskaffelse

For selv om Liberal Alliance og de konservative går ind for en afskaffelse, så er det endnu usikkert, hvad deres folketingsmedlemmer vil stemme i Folketingssalen. De to partier sidder som bekendt i regering med Venstre, der er imod en afskaffelse.

»Jeg vil ikke afvise, at vi går i salen og stemmer for en afskaffelse«, siger politisk ordfører Christina Egelund (LA), der dog påpeger, at partier i en regering normalt stemmer ens.

»Og regeringen er stadig uafklaret. Personligt vil jeg gerne gå ned og stemme for. Det siger sig selv«, siger Christina Egelund.

Ud af Alternativets 10.801 medlemmer har 2.915 stemt. Det svarer til en svarprocent på 27.

Hvor 69 procent sagde ja til en afskaffelse, og 24 procent sagde nej, så stemte 3 procent blankt. Endeligt sagde 4 procent 'ved ikke'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce