Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sophie Løhdes (V) beslutning om at ansætte en spindoktor som embedsmand er seneste eksempel på en ny tendens på Slotsholmen.
Foto: Martin Lehmann

Sophie Løhdes (V) beslutning om at ansætte en spindoktor som embedsmand er seneste eksempel på en ny tendens på Slotsholmen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Er tiden løbet fra spindoktoren?

Centraladministrationen har langsomt, men sikkert opslugt spindoktorens særegenhed. Det rykker ved vores forståelse af det danske embedssystem.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste måneder er der sket noget besynderligt i innovationsminister Sophie Løhdes (V) ministerium. Ministeren har besluttet at ansætte Morten Messerchmidts (DF) tidligere spindoktor som en fast del af det partineutrale embedssystem.

Kristian Wederkinck, som han hedder, har i årevis lagt arm med både partier og presse i DF’s tjeneste.

Nu skal han agere partineutral systemmand i det hæderkronede danske, partineutrale embedsværk.

I sidste måned kom det så frem, at Løhde har ansat den tidligere pressechef fra Sundhedsministeriet som sin nye spindoktor.

Navnet er Thomas Bille Winkel, og han har i 15 år været en fast del af det partineutrale embedssystem i centraladministrationen.

Nu skal han først og fremmest arbejde i Venstres tjeneste aflønnet som Løhdes særlige rådgiver.

Vi må ændre vores måde at anskue centraladministrationen på – og ikke mindst det hæderkronede partineutrale embedssystem.

Isoleret set er der ikke noget odiøst i de to karriereskift. Begge kandidater er topkvalificerede, men det vidner om, at grænserne mellem de partineutrale og de politisk udpegede embedsmænd er udviskede.

Konsekvens: Vi må ændre vores måde at anskue centraladministrationen på – og ikke mindst det hæderkronede partineutrale embedssystem.

Eksemplet står ikke alene. I efteråret hentede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) Erhvervsministeriets partineutrale pressechef over som sin spindoktor.

Og da Karen Hækkerup tilbage i 2014 skiftede til Justitsministeriet, ansatte hun sin tidligere kontorchef i Socialministeriet som sin spindoktor.

Systemets ’neutrale’ spinfabrik

Det går også den anden vej. Tilbage i 2014 lod daværende finansminister Bjarne Corydon (S) sin særlige rådgiver, Asbjørn Riis, ansætte som partineutral embedsmand i ministeriet.

Flere tidligere departementschefer har advaret om, at man får politiske embedsmænd sluset ind ad bagdøren, fordi rollerne blandes.

Der er ikke længere den store forskel på at være embedsmand i toppen af ministeriet og særlig rådgiver.

Den særlige rådgivers indtog på Slotsholmen er knap 20 år gammel og skyldtes et akut behov for pressebetjening. I 90’erne og starten af 00’erne blev medierne flere, og presset på ministrene steg.

Den særlig rådgiver skulle sørge for god medieomtale og slå dårlige historier ned – også selv om der måske var tale om juridiske problemer eller økonomiske fejlskøn. Heraf navnet spindoktor.

Behovet for spindoktorerne gik på det tidspunkt begge veje: Systemet var udadtil tilfreds med, at de ikke skulle indlemmes i partipolitiske dilemmaer.

Med den særlige rådgiver placeret i departementet kunne neutraliteten beskyttes.

Men meget er forandret siden da. På 15 år har systemet groft sagt konsumeret det fremmedlegeme, som Nyrup og Fogh indførte, og lært at producere alt det, som ministrene tidligere efterspurgte.

Samtidig kan man konstatere, at Skatteministeriet har overladt al pressearbejde til den partineutrale pressechef, mens den særlige rådgiver bruger tid på faglig sparring. Det samme kan man sige om Finansministeriet. I dag er det ikke pressen, men systemet, der skal spinnes.

I Statsministeriet har man godt nok ansat en fem mand stor enhed til at håndtere koordinationen mellem landets ministerier, når store udspil skal i pressen eller problemsager skal løses. Men den er på papiret partineutral.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere bidrager til det effektive spin

Sat på spidsen er forskellen på en spindoktor og en partineutral embedsmand i dag reduceret til, om man har kontakt til partisekretariatet eller ej.

For den må de partineutrale embedsmænd ikke have. Det vakte eksempelvis stor virak, da det kom frem, at Skatteministeriets tidligere departementschef Peter Loft under skattesagen havde sendt en mail til Venstres gruppeformand Kristian Jensen.

På 15 år har systemet groft sagt konsumeret det fremmedlegeme, som Nyrup og Fogh indførte

Det er på tide at spørge, om tiden mon er løbet fra den klassiske spindoktor, som ministeren får lov at hente ind for at håndtere pressen?

Det korte svar er ja. Betyder det, at ministrene ikke længere har brug for politisk og strategisk sparring af en, der ikke partout er en fast del af systemet?

Nej. Naturligvis ikke.

Men videreførelsen af den særlige rådgivers funktion må ikke føre til den misforståelse, at der i dag er vandtætte skotter mellem den partipolitiske interessevaretagelse på Slotsholmen og det fagligt partineutrale embedssystem.

Det effektive spin kommer ikke længere kun fra de særlige rådgivere, men i høj grad også fra den partineutrale pressechef, jurist eller økonom, der i baggrundssamtaler eller på mail leverer tilsnittede forklaringer til pressen, så ministerens sag fremstår bedst muligt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden