Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se den utrolige video af naturdrama: Stjerner i ugle-tv bliver dræbt for åben skærm

Normalt er stor hornugle den, der jager. Men stjernerne på Dansk Ornitologisk Forenings UgleTV har nu mistet deres unger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks største ugle, stor hornugle, kan godt tage kampen op med en ræv og vinde. Det kunne seere af Dansk Ornitologisk Forenings UgleTV sidste år bevidne. Men når de voksne ugler er væk fra reden, er de dunede ugleunger hjælpeløse, hvis ræven kommer.

Og det gjorde den forleden. For åben skærm på den rede i Sønderjylland, som DOF havde udvalgt til dette års UgleTV, hvor interesserede kan følge livet i en stor hornuglerede frem til den dag, hvor ungerne går hjemmefra.

Der er ingen grund til at udnævne ræven til skurk på grund af det her. Det er naturens gang

De flyver nemlig ikke fra reden - slet ikke, når den som her er placeret på jorden. Men de to unger, som kom ud af æggene sidst i april, kommer ikke til at forlade reden ved egen kraft.

Da hunuglen forleden nat af en eller anden grund forlod reden, dukkede ræven op, dræbte de to unger og fik med noget besvær bakset dem begge to fast i munden, så den kunne bære dem væk til sine egne sultne unger.

Det er i hvert fald, hvad DOF regner med er sket.

»Der er ingen grund til at udnævne ræven til skurk på grund af det her. Det er naturens gang, og ugleungerne er formentlig endt som føde til rævens hvalpe«, siger biolog og naturpolitisk medarbejder i DOF, Knud Flensted.

Klaus Dichmann, der er formand for DOF's Uglegruppe, tror, at hunuglen forlod reden for at flyve ud til hanuglen og hente et bytte. Hannen fanger nemlig bytte til hunnen, når parret har unger.

Hvis hunuglen havde været på reden, da ræven kom, ville hun have jaget den væk. Det gør hun, da ræven vender tilbage til reden senere, formentlig for at hente et par mus eller rotter, som ugleungerne ikke havde nået at spise, før de selv blev dræbt.

Stor hornugle har været udryddet i Danmark gennem jagt og forgiftning. Den er genindvandret fra Tyskland, men findes foreløbig kun i Jylland, hvor der yngler omkring 100 par.

Tabet af de to unger på den tv-overvågede rede vil ikke påvirke bestanden, vurderer DOF. Derimod er det formentlig slut med UgleTV for i år. I hvert fald har Klaus Dichmann aldrig oplevet, at stor hornugle lægger nye æg, hvis et par mister sine unger.

Derimod ser det ud til, at stor hornugle i højere grad begynder at rykke sine reder op i træerne fremfor at yngle på jorden. Og det vil give både æg og unger større sikkerhed mod at blive snuppet af ræve.

Stor hornugle er op til 70 centimeter høj og har et vingefang på op mod 180 centimeter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden