Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Flere og flere danske ejendomme bliver købt af virksomheder fra den anden side af Øresund. Svenskerne har købt danske kvadratmeter, der svarer til 44 gange arealet på Københavns Rådhus.
Foto: Simon Fals

Flere og flere danske ejendomme bliver købt af virksomheder fra den anden side af Øresund. Svenskerne har købt danske kvadratmeter, der svarer til 44 gange arealet på Københavns Rådhus.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cirkusbygningen, Øresundstårnet, Domus Vista... To millioner danske kvadratmeter er opkøbt af svenske selskaber

Svenske ejendomsselskaber har de seneste år sat deres køb af danske ejendomme drastisk i vejret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cirkusbygningen ved Vesterport. Øresundstårnet på Amager. Det Kongelige Musikkonservatoriums tidligere lokaler i Indre By. Og højhuset Domus Vista, som skyder 102 meter i vejret på det ydre Frederiksberg.

De er at finde overalt i København, de svenskejede bygninger.

Ejendomsselskaber fra den anden side af Øresund ejer nu danske ejendomme for godt 40 milliarder svenske kroner.

De har i alt opkøbt 2 millioner danske kvadratmeter, hvilket svarer til 44 gange arealet på Københavns Rådhus.

Det viser en ny rapport fra Øresundsinstituttet, et uafhængigt dansk-svensk videnscenter, som netop har analyseret svenske ejendomsinvesteringer i Danmark.

Tendensen er entydigt opadgående. I 2015 investerede de svenske selskaber 7,5 milliarder svenske kroner på det danske ejendomsmarked, mens beløbet i 2016 var helt oppe på 12,5.

Og alene i de første måneder af 2017 har svenskerne opkøbt for 8,5 milliarder svenske kroner på dansk grund.

Det er særligt ejendomme i hovedstadsområdet, der er attraktive for de svenske selskaber, på grund af den geografiske nærhed til Malmø, Skåne og resten af det sydlige Sverige.

Et resultat af finanskrisen

Den øgede svenske aktivitet på denne side af sundet skyldes ifølge rapporten især, at det danske ejendomsmarked fik et særdeles hårdt slag af finanskrisen.

Krisen satte en bremse for nybyggeriet i Danmark. Priserne på ejendomme styrtdykkede. Og flere danske selskaber gik konkurs. Krisen gjorde skade på det danske marked i et omfang, som det har taget lang tid for de danske ejendomsselskaber at komme sig over.

Derfor har store danske ejendomsporteføljer været til salg til relativt lave priser, som har været tillokkende for de svenske virksomheder.

Det er særligt seks svenske selskaber, der står bag hovedparten af opkøbene på dansk grund. Eksempelvis Pandox, der alene ejer otte hoteller i Danmark på i alt 100.000 kvadratmeter til en værdi af 3,2 milliarder svenske kroner.

Tilsammen ejer svenskerne 8.000 danske boliger og 1,3 millioner kvadratmeter erhvervsejendomme.

De svenske selskaber satser på ejendomme i forskellige områder af København. Mens selskaberne Balder og Heimstaden hovedsageligt har opkøbt ejendomme i Ørestaden og på Amager, satser Wihlborgs mest i de vestlige dele af Storkøbenhavn.

Men flere af selskaberne begynder nu også at satse på ejendomme i andre dele af landet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden