Opdater, opdater, opdater, lyder opfordringen til de danske virksomheder efter fredagens verdensomspændende hackerangreb.
Foto: Finn Frandsen

Opdater, opdater, opdater, lyder opfordringen til de danske virksomheder efter fredagens verdensomspændende hackerangreb.

Danmark

Efterretningstjeneste: Der skal strammes op i it-kulturen

Hackerangreb lukker flere kommuners informationsskærme. Men ellers ser Danmark ud til at slippe nådigt fra hackerangreb. Alligevel er der behov for at stramme op på it-kultuen, mener efterretningstjenestens cyberchef.

Danmark

I England har flere hospitaler været tvunget til at udskyde operationer og behandlinger.

I Frankrig har bilproducenten Renault været tvunget til at lukke flere fabrikker ned og sende medarbejdere hjem - som en direkte konsekvens af det globale hackerangreb på it-systemer og netværk.

I Danmark er de eneste synlige tegn på den verdensomspændende digitale gidseltagning et par sorte informationsskærme ved indfaldsvejene til Randers, Kolding og Aarhus kommuner.

Skærmene er efter alt dømme lagt ned i forbindelse med angrebet, men da de kører på selvstændige servere, har den ondsindede verdensvirus WannaCry, ikke ramt kommunernes øvrige it-systemer.

Og sådan er status på dag 3 efter det store hackerangreb:

Ud over en flok nedlagte informationsskærme, er der ikke registreret et eneste angreb på danske virksomheder eller myndigheder.

Ministerier og styrelser under overvågning

Det fastslår Thomas Lund-Sørensen, chef for Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed CFCS.

»Vi kan se, at de it-kriminelle har sat deres systemer til at skanne computere i vores centraladministrationen, i ministerier, statslige styrelser og forsvaret. Målet er selvfølgelig at finde sårbare indgange«, lyder analysen fra cyberchefen.

»Men der er pt. ingen indberetninger om, at det er lykkedes at slippe igennem forsvarsværkerne. Og vi har heller ingen meldinger om, at det er lykkedes i nogle private virksomheder.  Så må vi jo se, om situationen ændrer sig mandag morgen, når hele apparatet går i gang igen«, siger han.

Opdater, opdater, opdater!

Men selv om Danmark, indtil videre, ser ud til at være sluppet uden de store skrammer, er der al mulig grund til at stramme op på it-kulturen, mener efterretningstjenestens cyberchef.

»Vi ved jo ikke, om vi er sluppet billigt, fordi vi er dygtige eller heldige. Måske har Store Bededagsferien bare givet danske virksomheder ekstra god tid til at få repareret og opdateret deres it-systemer«.

»Men det er urolig vigtigt at forstå, at det er farligt ikke at opdatere sine it-systemer. Og det er endnu farligere at blive ved med at bruge nogle systemer, netværk og servere, der er så gamle, at de slet ikke bliver opdateret mere«.

»Gør man det, skal man vide, at man har åbnet døren for kriminelle hackere. Og deres angreb vil komme igen og igen. Næste version af WannaCry er givet allerede på vej. Derfor bør det her også være en øjenåbner for de danske virksomheder, offentlige som private, der ikke giver deres it-systemer tilstrækkelig opmærksomhed«, siger Thomas Lund-Sørensen.

Briterne sakker bagud

Han bliver bakket op af chefen for it-sikkerhedsorganisationen DKCERT, Henrik Larsen:

»Jeg tror, trods alt, vi kan glæde os over, at vi er længere fremme med vores it-kultur end briterne, der jo virkelig er kommet galt af sted«.

»Jeg har lige læst, at problemerne blandt andet skyldes, at man nogle steder i det engelske sundhedsvæsen stadig bruger de gamle Windows XP-systemer, som jo ikke længere kan opdateres«, siger han.

»Når det er sagt, så er der i den grad plads til forbedringer herhjemme. Vi ser tit, at virksomheder og organisationer er for længe om at opdatere deres it-systemer, og det sker også i de store organisationer«.

Henrik Larsen glæder sig dog over, at de danske sygehuse har klaret frisag.

»De har jo ikke været lukket ned i bededagsferien, og der er mig bekendt heller ingen problemer med DSB, mens de tyske statsbaner har haft pænt store problemer. Så et eller andet gør vi jo rigtigt. Nu må vi så bare vente og se, hvad der sker mandag morgen«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce