Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I flyet fra Danmark til Afghanistan blev to tvangshjemsendte mænd slået af en afghansk politichef - imens så danske betjente til.
Illustration: Christine Vierø Larsen

I flyet fra Danmark til Afghanistan blev to tvangshjemsendte mænd slået af en afghansk politichef - imens så danske betjente til.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politichef uddelte knytnæveslag til udviste mænd på fly fra Rigspolitiet

Ifølge en fortrolig rapport fra Rigspolitiet uddelte en afghansk politichef »kraftfulde« slag i hoved og på krop ved overdragelsen af to tvangsudviste i Rigspolitiets fly. Danske betjente har et medansvar, siger eksperter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Imens danske betjente så til, uddelte chefen for det afghanske grænsepoliti slag til to tvangsudviste mænd, som nægtede at forlade Rigspolitiets chartrede fly efter landingen klokken 03.45 i Kabul 1. marts.

Det oplyser 11 danske politiembedsmænd i en fortrolig rapport fra Rigspolitiet om den seneste tvangsudvisning til Afghanistan.

Der er ikke nogen politifaglig begrundelse for at anvende den form for magt

I alt 50 danske betjente deltog ved en deportationen af 16 afviste afghanske asylansøgere, som før afgangen fra Danmark blev fulgt opmærksomt af medier og asylaktivister. Slagene faldt under en »tilspidset situation«, skriver Rigspolitiet i rapporten, efter at den afghanske politichef var kommet om bord på flyet for at tage de tvangsudviste i sin varetægt. Klokken 4.15 forlod de første 11 udviste frivilligt flyet, en familie på tre personer sad afskærmet forrest i flyet, men på række 29 og 31 nægtede Alireza Rafie og Morteza Yousufi at forlade deres pladser.

Det førte til et højlydt skænderi mellem de to mænd og politichefen. Herefter kom situationen ud af kontrol.

»I den forbindelse gjorde (politichefen. red) brug af en magtanvendelse, som ikke ville have været berettiget, hvis dansk politi havde handlet på samme måde ved varetagelse af en politiforretning i Danmark«, konkluderer Rigspolitiet.

Vækker minder om Irak-fanger

En dansk betjent befandt sig på sæderækken lige bag Alireza Rafie. Han bevidner, at den afghanske politichef tildelte »4-6 kraftfulde slag i hovedet« og på den deporterede mands overkrop. Nogle af slagene blev givet med en plastikpose med ukendt indhold, skriver Rigspolitiet.

Betjentene oplyser, hvordan den anden tilbageblevne, Morteza Yousufi, blev slået flere gange med »knyttet hånd« i ansigtet.

Ifølge seniorforsker og ekspert i folkeret og menneskeret ved Institut For Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing, som har haft lejlighed til at gennemgå den fortrolige rapport, er politichefens øretæver en klar overtrædelse af Den Europæiske Menneskeretskonventions bestemmelser om tortur og nedværdigende behandling:

»Der er ikke nogen politifaglig begrundelse for at anvende den form for magt«.

I Rigspolitiets rapport beskrives det, hvordan politichefen forgæves forsøgte at trække Alireza Rafie ud af flysædet ved et rive ham »kraftigt« i håret.

Det fremgår ikke, hvorvidt de danske betjente forsøgte at lægge sig imellem. Derimod, beskrives det, assisterede to af dem politichefen og lagde på hans anmodning klokken 04.20 Alireza Rafie i plastikstrips. Herefter ankom nogle menige afghanske betjente, som førte begge mænd ud af flyet.

Sagen rejser flere spørgsmål, mener professor Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef ved Raoul Wallenberg Instituttet i Sverige og ekspert i flygtninge og menneskerettigheder.

»Sådan som jeg er forelagt sagen, rejser den en række af de samme spørgsmål som i sager om militærets fangeoverleveringer. Hvad gør betjentene i den operative situation for at sikre, at det her foregår i overensstemmelse med både dansk ret og international menneskeret?«.

Det er helt afgørende for mig, at vi får udsendt dem, som ikke har ret til at være i Danmark

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge både Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder og Thomas Gammeltoft-Hansen er der dansk jurisdiktion i et af politiet chartret fly, selv om det befinder sig på afghansk jord.

»Den beskrevne situation taler meget for, at der er en delt jurisdiktion. Det vil sige, at både de danske betjente og de afghanske myndigheder har et direkte medansvar for den konkrete situation, som udvikler sig i flyet«, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Dermed følger, at danskerne er underlagt bestemmelserne i Den Europæiske Menneskeretskonvention, EMRK, og skal behandle flygtninge efter den. En udsendelse skal ske i sikkerhed og værdighed, og det er et centralt princip, at flygtninge ikke må udleveres til lande, hvor de risikerer tortur eller nedværdigende behandling.

»Og det gælder til sidste øjeblik. Så længe de udviste er om bord på et fly chartret af de danske myndigheder, så er de danske politifolk ansvarlige for at vurdere, om der i den konkrete sag er risiko for krænkelser«, siger Gammeltoft-Hansen.

Selv om andre lande ikke overholder menneskerettighederne, er danskerne underlagt en positiv handlepligt, når de har effektiv kontrol over personer, påpeger Peter Vedel Kessing.

»Selvfølgelig skal udviste ikke bare kunne modsætte sig og blive fløjet til Danmark igen, men det fremgår ikke af rapporten, at nogle danske betjente forsøger at stoppe politichefen. Jeg hæfter mig ved, at man blot giver strips på og overgiver dem til afghanerne«, siger han.

Ombudsmanden ser på sagen

Ifølge eksperterne giver sagen anledning til at undersøge, om der er behov for at tydeliggøre eller justere eksisterende retningslinjer.

De to afghaneres advokat, Niels-Erik Hansen, har i første omgang henvendt sig til Ombudsmanden. Ombudsmanden, som havde observatører med flyet, har stillet uddybende spørgsmål til politiet, som skal besvares, før hans bedømmelse foreligger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rigspolitiet vil ikke udtale sig til Politiken om sagen.

I en mail skriver Integrationsminister Inger Støjberg (V):

»Det er helt afgørende for mig, at vi får udsendt dem, som ikke har ret til at være i Danmark. Jeg ønsker ikke at udtale mig om den konkrete sag, men jeg vil gerne understrege, at udsendelser altid skal foregå på en ordentlig og værdig måde. Det indgår også i samarbejdet med de lande, som vi udsender til«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden