Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
På billedet ses børn, der er vendt tilbage fra Dadaab-flygtningelejren i Kenya til en lejr i Somalias hovedstad, Mogadishu.
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

På billedet ses børn, der er vendt tilbage fra Dadaab-flygtningelejren i Kenya til en lejr i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemvendte børn i Somalia: Vi hører skud hver dag og ser mænd blive slået ihjel

144 børn fortæller, hvordan de har det i Somalia. Hvor bomber og skyderi er en del af dagligdagen. Og hvor de især frygter nætterne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I den somaliske hovedstad, Mogadishu, vinkede en soldat en bil ind til siden for at tjekke nogle dokumenter.

Mens han kiggede papirerne igennem, kom to unge fyre med pistoler pludselig løbende bagfra.

De skød soldaten i hovedet. Han døde på stedet.

Få sekunder senere kom flere soldater løbende. 14-årige Hodan Hussein blev omringet af skud.

»Der var kugler og skyderi over alt«, fortæller Hodan Hussein. Alle løb væk. De blev »virkelig bange«, siger han.

Hodan Hussein befinder sig i Somalia. Han indgår i en ny rapport fra Red Barnet, som for første gang har talt med børn om, hvordan det er at være barn i Somalia.

Værre end i flygtningelejren i Kenya

Rapporten bygger på interviews med 144 børn i alderen 11 til 17 år. Fælles for dem er, at de og deres familier er vendt frivilligt tilbage til Somalia efter at have boet flere år i flygtningelejren Dadaab i Kenya.

Næsten alle børnene siger, at de havde det bedre i flygtningelejren end i Mogadishu. Det er især ringe adgang til vand, sundhedstilbud, bolig og uddannelse samt den usikre situation i landet, der er skyld i, at 9 ud af 10 af børnene svarer, at deres liv er blevet værre.

Ifølge Red Barnet er det bemærkelsesværdigt, at børnene har det værre i Somalia, end de havde det i flygtningelejren.

»Det er tankevækkende, at livet i verdens største og værste flygtningelejr rangeres højere end livet i Somalia. Det siger noget om, at Somalia bare ikke er et sted for børn«, siger generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, der har boet på Afrikas Horn og arbejdet i lejren.

»Det er et land med et ekstremt højt konfliktniveau og en meget skrøbelig og farlig sikkerhedssituation, hvor vi ikke ved, om børnene kan få den beskyttelse, de har krav på«, uddyber han.

29 børn skal fra Danmark til Somalia

I øjeblikket genbehandler de danske udlændingemyndigheder 800 herboende somalieres opholdsgrundlag. 74 er indtil videre udvist, og 29 af dem er børn. Ifølge Red Barnet kan erfaringerne fra rapporten ikke direkte overføres til, hvordan det vil være for de udviste børn i Danmark at vende tilbage til Somalia.

»Men det er indlysende, at hjemsendelsen for de somaliske børn i Danmark vil være et større skift end for børn, der kommer fra Dadaab-lejren«, siger Jonas Keiding Lindholm.

Børn, der kommer fra Danmark, har haft adgang til skolegang og sundhedshjælp og er blevet mødt af kompetente læger og pædagoger, som har givet dem et rigtig godt afsæt. De vil nærmest opleve, at deres barndom bliver taget fra dem, når de bliver sendt tilbage«.

Drømmene krakelerer

Noget af det værste for de tilbagevendte børn i Somalia er, at de har dårlige muligheder for at gå i skole. For over halvdelen af dem er uddannelsessituationen deres største bekymring, og de fortæller, at de er vant til bedre og gratis skolegang i flygtningelejren.

92 procent af de interviewede børn gik i skole, da de boede i lejren. I dag går 17 procent af dem i skole i Somalia. Det skyldes primært, at skolegangen ikke er gratis i Somalia. Men selv om deres forældre har råd til at betale for deres uddannelse, er kvaliteten af den så dårlig, at det ikke er pengene værd, siger børnene.

»Mine forældre har næsten ikke råd til at sende mig i skole, og jeg bliver undervist i ting, jeg allerede ved. Jeg må heller ikke rykke op i en højere klasse«, siger en 15-årig dreng.

Dette er vores hjemland, og vi skal forestille at føle os hjemme her. Inden jeg kom tilbage hertil, troede jeg, at her var fredeligt. Men nu ville jeg sige til mine venner, at de ikke skulle komme tilbage hertil, for der er ikke sikkert

Børnene siger, at de har fået sværere ved at indfri deres drømme, efter de er vendt tilbage til Somalia. Ifølge Red Barnet hænger det især sammen med den dårligere skolesituation.

Red Barnet er en af de organisationer, der skal bidrage til, at de tilbagevendte børn i Somalia får det godt. Jonas Keiding Lindholm erkender, at organisationen kunne have gjort mere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Rapporten er et tydeligt vink med en vognstang om, at vi som organisation bør opjustere på de her punkter som uddannelse, i det omfang sikkerheden og finansieringen tillader det. Det, man så skal huske på, er, at landet gennemlever sin værste tørke, og at der samtidig er udbrudt kolera. Det er begge omstændigheder, der forværrer sikkerhedssituationen og presser os til at prioritere«, siger han.

Dreng på 14: Vi hører skud hver dag

Et andet forhold, der fylder meget for børnene, er den usikre situation i hovedstaden Mogadishu. Flere af børnene fortæller, at de hører skud og føler sig utrygge.

»I Dadaab hørte jeg ingen skud, men nu hører vi skud hver dag. Det gør mig bange«, siger en dreng på 14 år.

13-årige Rahma vil fraråde sine venner at vende tilbage til Somalia.

»Dette er vores hjemland, og vi skal forestille at føle os hjemme her. Inden jeg kom tilbage hertil, troede jeg, at her var fredeligt. Men nu ville jeg sige til mine venner, at de ikke skulle komme tilbage hertil, for der er ikke sikkert«, siger hun i rapporten.

Flere rapporter fra blandt andet EU’s asylkontor og de svenske myndigheder slår fast, at situationen i Somalia er meget usikker. FN advarer direkte mod at sende somaliere tilbage dertil, og det danske Udenrigsministerium fraråder alle rejser til landet.

Særligt i det sydlige og centrale Somalia og i Puntland er sikkerhedssituationen meget alvorlig. I ministeriets seneste rejsevejledning står der, at der er »krigslignende tilstande i og omkring hovedstaden Mogadishu«. Der er »daglige kampe« og »stor risiko for mortér- og selvmordsangreb, som desværre ofte rammer civile«, står der videre.

De danske udlændingemyndigheder vedkender, at situationen fortsat er alvorlig i Somalia. Men fordi forholdene ifølge Udlændingestyrelsen er forbedret, siden de pågældende somaliere fik asyl i Danmark, kan de alligevel sendes hjem, vurderer styrelsen.

Hodan Hussein frygter nætterne

De tilbagevendte børn i Somalia er bange, og for flere af dem er også mad en af deres største bekymringer. 8 ud af 10 af børnene siger, at de ikke får mad nok.

Men trods mangel på mad, dårlig skolegang og utallige bombeangreb og skududvekslinger er over halvdelen af børnene overordnet set tilfredse med at være tilbage i Somalia. Ifølge Red Barnet hænger det sammen med tilknytningen til hjemlandet, og at de har bedre muligheder for at bevæge sig frit rundt i Somalia.

»I Dadaab kan man næsten ikke bevæge sig uden for lejren, og de er fuldstændig afhængige af humanitær hjælp udefra. I Somalia har de trods alt et gran af selvforsørgelse, og de kan have et liv med en vis værdighed og stolthed, fordi de ikke er fuldstændig afhængige af andre. Men risikoen er så det højere volds- og konfliktniveau«, siger Jonas Keiding Lindholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På billedet ses flygtningelejren Dadaab i Kenya, som flere somaliske børn har forladt til fordel for hjemlandet Somalia.
Foto: Peter Hove Olesen

På billedet ses flygtningelejren Dadaab i Kenya, som flere somaliske børn har forladt til fordel for hjemlandet Somalia.

14-årige Hodan Hussein, der så en mand blive skudt uden for sit hjem i Mogadishu, kan genkende det højere volds- og konfliktniveau i Somalia. Han er bange. Især om natten.

»Jeg frygter, at det samme vil ske for os midt om natten«, siger han.

»Jeg håber, de stopper med at slå hinanden ihjel«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden