Kundby pige i retten i Holbæk
Foto: Anne Gyrite Schütt

Kundby pige i retten i Holbæk

Danmark

Juraekspert: Kundby-dom er en velovervejet afgørelse

En fængselsdom vandt over en anbringelse i forvaring i Kundby-sagen. Pigen er lettet, forsvareren glad og en juraprofessor siger, det er en rigtig afgørelse.

Danmark

Smilende og tilfreds sad den 17-årige unge kvinde fra Kundby, kendt under navnet Kundby-pigen, ved siden af sin forsvarer.

Retten i Holbæk havde netop afgjort, at den 17-årige ikke skal anbringes i tidsubestemt forvaring, sådan som anklagemyndigheden havde krævet.

I stedet er hun idømt en almindelig, tidsbestemt fængselsstraf på 6 år.

Da dommen var forkyndt og retshandlingen slut, vandrede hun ud af retten i sin forrevne hvide bukser og sorte trøje med et lille vink til pårørende og med sin forsvarer Mette Grith Stage i hælene.

Kundby-pigen var lettet, fortalte forsvareren efter retsmødet.

»Hun var utrolig glad, for det har været en kæmpebyrde for hende at have hængende over hovedet. I særdeleshed den her forvaringspåstand«, sagde hun.

Anklager var overrasket

Anklageren, Kristian Kirk, var om ikke skuffet så overrasket, da han kommenterede dommen. Før strafudmålingen torsdag gik han efter en fængselsstraf på ti år, hvis altså ikke retten ville imødekomme hans krav om forvaring.

Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er rigtigt, og derfor vil vi overveje, om vi skal anke dommen

»Højesteret har sagt ret klart, at udgangspunktet er 12 års fængsel for terrorforsøg, og som jeg nævnte i min procedure, så skal der gives noget rabat, men en halv rabat i forhold til 12 år, det er i hvert fald ikke set før, kan man sige«, sagde han.

Den 17-årige blev i tirsdags kendt skyldig i terrorplaner, da hun havde sat sig for at ville udføre et bombeangreb med sprængstof mod en lokal skole i Fårevejle, hvor pigen var blevet mobbet. Samt mod den jødiske skole i København.

Hun blev også kendt skyldig i grov vold, efter at hun i sommer stak en pædagog med et glasskår på den sikrede institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet.

Anklager Kristian Kirk kunne ikke give nogen forklaring på, hvorfor retten havde bestemt sig for en lavere straf.

»Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er rigtigt, og derfor vil vi overveje, om vi skal anke dommen. Der har tidligere været en dom med en mindreårig i terrorsagen fra Glasvej. Den gav 7 år på det tidspunkt, hvor der var en strafmaksimum på 8 år. Det er hele tiden den, jeg har ment, der har været pejlemærket i forhold til denne sag«, sagde anklageren.

Anklagemyndigheden vil nu nærlæse dommen før den tager stilling til, om sagen skal prøves i landsretten.

Dom er velovervejet

I en kommentar til afgørelsen siger professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, at der ikke er grund til at tro andet, end at rettens dom er såre velovervejet.

»Det bekræftes klart af begrundelsen for afgørelsen. I en så usædvanlig sag som denne er der ikke noget rigtigt eller forkert facit. Ingen er bedre end de to fagdommere og de seks nævninge i stand til at udmåle straffen. Kun de har førstehåndskendskabet til alle sagens enkeltheder. Ganske vist har anklager og forsvarer hver deres opfattelse, men det er jo i overensstemmelse med deres forskellige roller. Så heldigvis er det op til en uafhængig domstol med en tilpas bred sammensætning at træffe afgørelsen«, siger han.

Hun er farlig

I tirsdags, forud for skyldkendelsen, havde anklager Kristian Kirk fremlagt en psykologisk undersøgelse, som siger at Kundby-pigen er psykisk skrøbelig, selvusikker og har store identitetsproblemer.

Retslægerådet, som har afgivet en mentalerklæring i sagen, mente, at den unge kvinde må anses for at være så farlig, at det er påkrævet at give hende en forvaringsdom på ubestemt tid, og indtil hun er rask for at beskytte samfundet mod hende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men forvaring ville være en overreaktion, har forsvarsadvokat Mette Grith Stage slået på.

Hun har talt for en straf på mellem 6 og 8 år. Hun har fremhævet, at Kundby-pigen er et socialt tilfælde, som burde have været hjulpet langt tidligere.

»Man sender ikke et barn, en teenager, der ikke tidligere er straffet, i forvaring. Hende sender man i fængsel«, påpegede hun under sin procedure i løbet af ugen.

Undersøgelserne af pigen viser, at hun ikke er sindssyg. Hun er forstyrret på en række punkter og hun har svært ved at knytte sig til andre og føle nærhed.

Flertal stemte for 6 år

Nævnetinget, som behandlede sagen i retten i Holbæk, valgte med et flertal på 9 stemmer ud af 12 at følge forsvareren. 2 stemte for forvaring. En enkelt ville sætte straffen til 10 år.

Det er en tillidserklæring fra retten til systemet om, at Kundby-pigen kan vi magte

Flertallet har især lagt vægt på, at Kundby-pigen var 15 år på gerningstidspunktet, og at hun ikke tidligere er straffet.

Der er også taget hensyn til pigens umodenhed og på »beskaffenheden af de strafbare forberedelseshandlinger, som det lidt stift formuleres.

Med andre ord mener retten, at pigen har været uduelig og amatøragtig i sit terrorforsøg.

Flertallet har vurderet, at uanset hvad Retslægerådet mener om pigens farlighed, er der i den samlede bedømmelse ikke grundlag for at anvende forvaring, lyder begrundelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cadeau til retssystemet

Forsvareren Mette Grith Stage ønskede at udtrykke et »cadeau« til de tre dommere og seks nævningene.

»Fordi man ikke er blevet skræmt af alt det, som har været fremme under den her sag. Afgørelsen er et udtryk for, at retten ikke føler sig bundet af retslægerådet, og at retten er neutral og uafhængig. Retslægerådet anbefaler et, men vi skal som domstol foretage en juridisk vurdering, og vi er ikke bundet af noget andet end vores egen overbevisning. Det er meget tilfredsstillende«, sagde hun.

Hvad skal der så ske med den 17-årige?

»Man har man vurderet, at systemet må kunne magte den opgave. Det er en tillidserklæring fra retten til systemet om, at Kundby-pigen kan vi magte. Myndighederne har hende i deres hule hånd det næste lange stykke tid. Man har alle muligheder for at iværksætte noget antiradikalisering, hvis man vurderer, at det er det rigtige. I hvert fald få hende ud i nogle rammer, hvor hun kan blive påvirket af nogle fornuftige mennesker«, sagde Mette Grith Stage.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce