Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der er »nogen, der forsøger at kaste grus i maskineriet, og det er ikke første gang, det sker«, siger Martin Henriksen (DF).
Foto: Jens Dresling

Der er »nogen, der forsøger at kaste grus i maskineriet, og det er ikke første gang, det sker«, siger Martin Henriksen (DF).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF modsiger førende eksperter: Medier og »såkaldte« eksperter kaster grus i maskineriet og går formentlig et politisk ærinde

Udvisningen af familiesammenførte somaliere sker i overensstemmelse med loven, og der »er ikke noget at komme efter«, mener Martin Henriksen (DF).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti er lodret uenig i to førende eksperters vurdering, og eksperterne er »formentlig ude i et politisk ærinde«.

Det siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, efter Politiken torsdag har kunnet fortælle, at regeringen ifølge eksperter udviser familiesammenførte somaliere i strid med loven.

»Det hænder jo ofte, at diverse medier - i al respekt for det - bruger forskellige såkaldte eksperter til at gennemhulle vores udlændingepolitik eller i hvert fald gøre et forsøg på det«, siger han.

Ifølge juraforsker og ekspert i udlændingeret Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet og forvaltningsforsker Sten Bønsing lever regeringens Udlændingestyrelse ikke op til loven i selve sagsbehandlingen, fordi styrelsen ikke spørger somaliere, om de risikerer at lide overlast ved en tilbagevenden til Somalia.

Et forhold, der ifølge Udlændingeloven skal undersøges inden en eventuel udvisning.

Men Martin Henriksen mener, at der efter hans opfattelse »ikke er noget at komme efter«.

»Altså, jeg har læst det, som Udlændingestyrelsen har svaret (på kritikken, red.). Det, synes jeg, er fint nok, og de har jo sådan set undersøgt de her sager ret grundigt«, siger han med henvisning til, at somaliere kan udfylde risikoen for at lide overlast under 'øvrige bemærkninger' i et spørgeskema, de får tilsendt.

Mener Dansk Folkeparti, at det er o.k. at udvise somaliere, hvis det sker i strid med loven?

»Jeg kan ikke se, at det sker i strid med loven«.

DF: Eksperter er formentlig ude i et politisk ærinde

Så du mener ikke, at de eksperter, der siger det, har ret?

»Nej, jeg mener ikke, at de har ret. De er formentlig ude i et politisk ærinde, som eksperter også er med jævne mellemrum«.

Så når en førende udlændingeretsekspert og en førende forvaltningsekspert siger, at det er i strid med loven, mener DF, at de bare er ude i et politisk ærinde, og at deres vurdering er forkert?

»Nej, jeg siger ikke, at de er ude i et politisk ærinde«.

Det sagde du lige?

»Jeg siger bare, at det kan man da ikke udelukke, at de er«.

Men du mener ikke, at deres vurderinger er korrekte?

»Nej, det mener jeg ikke, at de er.

Hvad baserer du det på?

»Jamen altså, dels at der er vedtaget lovgivning, der peger i retning af, at det er nemmere at udvise folk, og det går myndighederne så i gang med. Og så baserer jeg det på Udlændingestyrelsens svar, som sådan set er fint nok for mig. Efter min opfattelse er der ikke noget at komme efter«.

»Jeg synes, at man skal intensivere arbejdet med at få sendt nogle flere ud, og jeg synes faktisk, at vi i Danmark er ekstremt flinke til at undersøge ting. Vores myndigheder går meget langt, og efter min opfattelse i mange sager så går myndighederne for langt i forhold til at tilgodese de udlændinge, som er i Danmark«.

Hvorfor vejer din opfattelse tungere end to forskeres?

Du siger, at der efter din opfattelse ikke er noget at komme efter. Hvorfor er din opfattelse mere korrekt end to førende eksperters vurdering?

»Den ene opfattelse kan da være lige så god som den anden«.

Har du forsket i udlændingeret og forvaltningsret?

»Nej, men jeg har jo lavet udlændingelov i en del år efterhånden, så lidt ved jeg da om det«.

Det handler ikke om at lave lovgivning, men om udmøntning af loven. Der siger eksperterne, at det, der står i loven, ikke bliver fulgt. Hvad er det, der får dig til at sige, at loven bliver fulgt?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det har jeg jo svaret på. Jeg kan jo selvfølgelig godt sige det samme en gang til, men så er der jo fare for, at vi kører i ring«.

Jeg er bare nysgerrig efter at vide, hvorfor du mener, at din opfattelse vejer tungere end to forskeres opfattelse?

»Jo, men altså. Prøv at hør her. Den ene opfattelse kan jo være lige så god som den anden«.

»I et ordentligt demokratisk samfund må det være sådan, at når politikerne siger noget, og myndighederne så går i gang med at arbejde på baggrund af det, så er det i orden«.

Medier og »såkaldte« eksperter »kaster grus i maskineriet«

Er det ikke også en del af et demokratisk samfund, at vi har et retssystem, hvor man følger den lovgivning, der er lavet?

»Jamen, det er min opfattelse, at den lovgivning er blevet fulgt«.

»Det er også min opfattelse, at jeg ikke har nogen grund til at kritisere Udlændingestyrelsen. Og så er der nogen, der forsøger at kaste grus i maskineriet, og det er ikke første gang, det sker«.

Hvem er det, der forsøger at kaste grus i maskineriet?

»Det er jo blandt andet de gode folk på Politiken, og så er det jo de såkaldte eksperter, som synes, at der skal leveres en kritik af Udlændingestyrelsen og lovgivningen. Det er de selvfølgelig i deres gode ret til at gøre«.

Siden du kalder dem såkaldte eksperter, er det, fordi du ikke tror på deres ekspertise?

»Jeg har bare oplevet rigtig mange, som er blevet kaldt for eksperter, og så har jeg hørt på, hvad de har sagt, og jeg synes ikke altid, at det har været rigtigt«.

Er det det samme med de to eksperter i det her tilfælde?

»Det kan det være. Det er det nogen gange. Det er ikke altid, det er det«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nogle gange er der også politiske motiver i det«

Men her har vi jo en konkret sag. Mener du, at det her er to eksperter, der bare kaster grus i maskineriet og i virkeligheden ikke har styr på det, de udtaler sig om?

»Jeg vil da ikke udelukke..Altså, jeg kan jo ikke kigge ind i deres hoveder, så jeg skal da ikke sige, at de her bare gør det, fordi de synes, det fagligt set er rigtigt. Altså, nogle gange er der også politiske motiver med i det. Jeg siger ikke, at det er det, der er tilfældet her, men jeg vil bestemt ikke udelukke, at det er det, der er tilfældet«.

»Og så konstaterer jeg bare, at det er helt normal praksis, at når vi vedtager lovgivning i Folketinget, som faktisk går i retning af noget af det, vi ønsker fra Dansk Folkepartis side, så er der en masse såkaldte eksperter og medier, som forsøger at kaste grus i maskineriet og forsøger på forskellig vis at forhindre, at politikken bliver ført ud i livet. Det ser jeg som min opgave at gå op imod. Selvfølgelig skal loven overholdes, men det er også min opfattelse, at loven er blevet overholdt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden