Foto: Rasmus Straka (arkiv)
Danmark

Partier siger nej til lokal valuta, der skal sikre vækst i små samfund

Alternativet vil sikre vækst i landområderne, ved at de indfører deres egne penge, men det møder ikke opbakning i Folketinget

Danmark

Køb dine fødevarer og serviceydelser lokalt og betal supermarkedet eller håndværkeren med lokalområdets egen valuta. Det er et initiativ, som blandt andet en gruppe i Djursland arbejder på, hvor de vil indføre såkaldte djurs som valuta.

»Der skal i Danmark være mulighed for at indføre lokal valuta, for det har i England, Holland og Tyskland givet lokal økonomisk vækst, styrket sammenholdet, og der bliver handlet flere lokale varer«, siger Josephine Fock, Alternativets finansordfører.

Partiet havde fredag fremsat et beslutningsforslag, som Folketinget skulle førstebehandle. Som det er i dag, er det ulovligt at indføre lokal valuta. Nationalbanken er nemlig eneberettiget til at udstede pengesedler, og ifølge straffeloven kan trykkeri af betalingsmidler blive straffet med op til tre måneders fængsel.

»Men de fleste partier var gammeldags i deres tilgang til, hvad der skal til for at hjælpe udviklingen og væksten i de lokale samfund«, siger Josephine Fock, der mener, at lokal valuta også skal findes i fysisk form.

»Vi er alle enige om at styrke lokalsamfund og landområder, og så kommer de andre partier med forklaringer om, at lokal valuta kan skade den nationale økonomi, og at der vil opstå spekulation. Men intet tilsiger de effekter, og der bliver betalt skat og afgifter for de lokale valutaer, der ellers findes i verden«.

Socialdemokratiet: Ikke holdbart

Mens SF og Enhedslisten var åbne for at se på, om lokal valuta kan være elektronisk, var Venstre og Socialdemokratiet kritisk indstillet over for valutaen.

»Når vi i Danmark har en stærk valuta i forvejen, har vi ikke behov for at lave eksperimenter med lovgivningen på området«, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S) med henvisning til den danske krone.

Han påpeger, at undersøgelser, som fredag blev fremlagt af Finansministeriet, viser, at en alternativ valuta medfører dårligere konkurrence og højere priser for forbrugerne. Derudover vil det ifølge Benny Engelbrecht være svært for skattemyndighederne at kontrollere, om der bliver betalt skat, og hvordan man sikrer sig mod, at falske sedler kommer i omløb.

»Sønderjyske D-mark eller Skagen-dollars kan være meget morsomt, men det er vanskeligt at sikre sig mod snyd og bedrag, og myndighederne behøver ikke flere udfordringer, de skal forholde sig til«, siger han.

Et af argumenterne for lokal valuta er, at hvis du arbejder i Aarhus og skal hjem til Djursland, så vil du vælge den lokale købmand, når du har djurs på lommen. Hvad tænker du om det?

»Der er også den omvendte risiko, at folk, der arbejder på Djursland, ikke har djurs på lommen og handler i Aarhus«, siger Benny Engelbrecht.

Men nu taler vi om, at turen går fra Aarhus til Djursland, og at du ender med købe ind lokalt, fordi du har lokal valuta på dig?

»Man har altid brugt det her argument om, at lokal valuta holder tingene hjemme, men der er ikke evidens for, at det gør de små samfund rigere. Og det er lettere at handle med hinanden, hvis alle har den samme valuta«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce