Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulrikke skulle sulte sig for at få en plads på catwalken: »Man skal være sygeligt tynd for at få succes«

Den danske model Ulrikke Høyer har fået nok af designere og castere i modebranchen, der opfordrer til sygelige slankekure.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulrikke Høyer var chokeret. Her stod hun i Tokyo på tærsklen til at skulle deltage i et af de helt store modeshows for modegiganten Louis Vuitton.

Men nej, hun måtte pakke sine tasker og tage hjem igen. Hvorfor? Fordi den slanke, blonde dansker ifølge en af modebranchens helt store castere var for stor, havde en »oppustet mave« og et »oppustet ansigt«.

Den kun 20-årige model måtte kun drikke vand i 24 timer, eller var modeshowet lukket land.

I et opslag på Facebook beskriver Ulrikke Høyer i detaljer, hvordan hun følte sig tvunget til at leve op til urealistiske, ja ligefrem sygelige, kropsidealer. Og da hun stod imod, blev hun sendt hjem. Hun blev fundet for tung.

Med sit opslag på Facebook, der i skrivende stund har mere end 4.000 likes og 1.600 delinger, vil hun forsøge at fortælle, at den internationale modebranche anno 2017 er med til at ødelægge unge pigers selvværd - og at man bliver nødt til at gøre mere for at stoppe det.

»Jeg fik nok. Der er en normalitet i modebranchen, der er direkte sundhedsskadelig for modellerne. Man skal holde vanvittige diæter, leve decideret usundt for at kunne passe stadig mindre og mindre størrelser«, siger Ulrikke Høyer til Politiken.

En umenneskeliggørelse

Ulrikke Høyer har arbejdet professionelt i udlandet som model de seneste knap to år, men efter gentagne gange at være blevet konfronteret med de usunde krav fra castere og designere, føler hun i dag et behov for at få sat fokus på kulturen i modebranchen.

»Det er ikke fordi, folk skal have medlidenhed med mig. Jeg vil bare gerne have, at folk skal vide, hvordan en stor del af branchen fungerer, og hvilke forhold modeller arbejder under. Man skal forsøge at leve op til stadigt mere urealistiske krav og forventninger til ens fysik. Slankere og smallere. Uden skelen til sundhed. Og det er udbredt og accepteret«, siger hun.

Efter jeg fortalte min historie på sociale medier, har jeg fået hundreder af beskeder fra både danske og udenlandske modeller på mit eget niveau eller over, der har oplevet fuldstændig det samme. Eller endda meget værre

Oplevelsen i Tokyo var derfor bare sidste dråbe, der fik bægeret til at flyde over. Det var i særdeleshed oplevelsen af, at de udsendte castere fra et af de helt store og toneangivende castingbureauer, Ashley Brokaw Casting, var så ligefremme med deres foragt for pigernes sundhed.

»De store castere er med til at umenneskeliggøre unge piger. De har så meget magt, og den bruger de til nærmest at få unge piger til at udvikle en spiseforstyrrelse«, konstaterer Ulrikke Høyer.

Der skal gøres noget

Selv om forholdene for modeller har været til debat før, så mener Ulrikke Høyer, at de øverste lag i modebranchen stadig sidder fast. Modehusene er til og med deltagende i at forcere et usundt kropsbillede gennem deres designs, mener hun.

Derfor er der brug for, at flere står frem og fortæller om deres oplevelser, lyder opfordringen.

»Efter jeg fortalte min historie på sociale medier, har jeg fået hundreder af beskeder fra både danske og udenlandske modeller på mit eget niveau eller over, der har oplevet fuldstændig det samme. Eller endda meget værre«, siger hun.

Samtidig bugner kommentarsporet og hendes indbakke med beskeder fyldt med opbakning og støtte.

»Det har været vildt at opleve, men jeg ville sådan ønske, at flere ville stå frem og lægge navn til deres oplevelser. Man kan ændre kulturen, det kræver bare, at vi, der arbejder i branchen, siger fra«.

Ulrikke Høyer understreger, at hun ikke har andet end opbakning fra sit danske bureau, og at der generelt er forskel på den danske modebranche og de store kæmper i udlandet.

Samtidig påpeger hun, at der er også er mange gode kræfter i branchen, der arbejder med sunde og fornuftige kropsnormer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det gør ikke problemet ligegyldigt, siger hun.

»Det er et problem, at man skal være sygeligt tynd for at få succes i nogle dele af modebranchen. Det skal stoppes. Og det kan kun går for langsomt«.

Sagen beror på en »misforståelse«

Politiken forsøger i øjeblikket at få en kommentar fra det castingbureau, som sendte Ulrikke Høyer hjem fra Tokyo. Den ledende figur i bureauet, Ashley Brokaw, har tidligere givet sin version af historien til modemediet Business of Fashion. Hun mener, »der er tale om en misforståelse«.

Ifølge Ashley Brokaw havde hendes bureau forud for modeshowet i Tokyo fået at vide, at Ulrikke Høyers hoftemål var 92 cm. Systuen lavede derpå en pelsfrakke specielt til den danske model, som blev passet til ved en tøjprøvning i Paris.

Her bekræftede man ifølge Brokaw også Ulrikke Høyers deltagelse i showet i Japan. Men da modellen 2 uger senere kom til prøve i Tokyo, passede frakken af en eller anden grund ikke ordentligt, fortæller Ashley Brokaw.

»Da først vi var i Tokyo, var der ikke meget, vi kunne gøre. Vi havde ikke en systue, der kunne lave noget, og vi havde ikke mange andre muligheder, som vi kunne prøve på hende. Vi prøvede faktisk nogle ting, men der var ikke noget, der rigtig fungerede. Alle var derfor dybt ulykkelige over situationen«, siger hun.

Der er ingen, der nogensinde ville sige til nogen, at de ikke skal spise. Det er simpelthen ikke sandt.

Caster har modtaget dødstrusler

Den toneangivende caster afviser, at hendes assistent skulle have bedt Ulrikke Høyer om kun at drikke vand i 24 timer.

Ifølge Brokaw får alle modellerne at vide, at de skal drikke vand i stedet for kaffe, cola og alkohol for at undgå dehydrering. Men alle får tilbudt varierede måltider, der er lavet specielt til modellerne.

»Der er ingen, der nogensinde ville sige til nogen, at de ikke skal spise. Det er simpelthen ikke sandt. Vi har piger, der rejser over store afstande for første gang, og så lander de og vil bekæmpe deres jetlag, og derfor drikker de en masse kaffe og bliver dehydreret«, siger hun og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På en eller anden måde følte Ulrikke, at hun havde fået et budskab om, at hun kun skulle drikke vand og ikke spise noget, og det kan resten af hendes oplevelse være blevet farvet af. Det, som hun ser og føler, er tydeligvis blevet udløst af det. Hvad skal nogen stille op med en pige, der ikke har spist i 24 timer? Hvordan skal hun kunne gå på en catwalk?«.

Ashley Brokaw fortæller desuden Business of Fashion, at hun efter Ulrikke Høyers facebook-opslag har modtaget dødstrusler mod sig selv og sine børn.

»Jeg har været i den her branche i over 20 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er rædselsfuldt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden