Foto: Anne Gyrite Schütt
Danmark

Anklager anker Kundby-sag: Vil forsøge at få 17-årig idømt forvaring i landsretten

I byretten fik hun seks års fængsel. Anklagemyndigheden vil nu forsøge at få 17-årig idømt forvaring i landsretten.

Danmark

Straffesagen mod Kundby-pigen er ikke slut.

Den skal i landsretten.

Det oplyser anklagemyndigheden, som på Twitter skriver, at Statsadvokaten i København har anket byrettens dom, som lød på seks års fængsel for forsøg på terror.

I Retten i Holbæk argumenterede anklagemyndigheden for, at teenageren skulle idømmes forvaring på ubestemt tid. Det er også den straf, anklagemyndigheden vil kræve, når landsretten nu skal tage stilling.

»Retslægerådet var klar og tydelig i sin vurdering af, at den 17-årige er så farlig, at hun bør idømmes forvaring. Det var byretten ikke enig i, og derfor ønsker jeg, at vi også får prøvet spørgsmålet ved landsretten«, udtaler statsadvokat Lise-Lotte Nilas fra Statsadvokaten i København i en pressemeddelelse.

»Det er helt usædvanligt at tale om forvaring af en 17-årig, men jeg tror, ingen er i tvivl om, at der også er tale om en helt usædvanlig og alvorlig sag«, tilføjer statsadvokaten.

Terrorplaner mod to skoler

Det er knap to uger siden, at pigen fik sin dom i Retten i Holbæk.

Retten fandt, at teenageren havde planlagt og havde i sinde at udføre et terrorangreb mod sin gamle skole Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København. På det tidspunkt var pigen blot 15 år gammel. Udover forsøg på terror blev pigen kendt skyldig i grov vold, da hun sidste sommer angreb en ansat på den institution, hvor hun sidder varetægtsfængslet, med et glasskår. Det overfald har pigen erkendt. Men når det gælder sagens tungtvejende forhold - forsøg på terror - har hun nægtet sig skyldig.

Hendes forsvarer, Mette Grith Stage, krævede i byretten sin klient frifundet. Og det var planen, at advokaten i dag skulle mødes med Kundby-pigen for endeligt at beslutte, om man ville anke byrettens afgørelse eller ej.

Anklagemyndigheden kom dem i forkøbet. Og det spørgsmål, forsvareren nu skal tage stilling til, er, hvorvidt Mette Grith Stage i også Østre Landsret vil procedere for frifindelse.

Det er endnu ikke besluttet, skriver hun i en mail til Politiken.

»Jeg regner med at kunne melde noget ud i starten af næste uge. Men en ting kan jeg sige allerede nu med overbevisning; Forvaring er under ingen omstændigheder den rette sanktion«, skriver Mette Grith Stage.

I byretten, efter skyldspørgsmålet var afgjort, argumenterede hun for en fængselsstraf på mellem 6 og 8 år.

»Man sender ikke et barn, en teenager, som ikke tidligere er blevet straffet, i forvaring. Hende sender man i fængsel«, erklærede Mette Grith Stage dengang i retslokalet.

En »stressfaktor«

Både nævninge og dommere var i Retten i Holbæk enige om at kende pigen skyldig.

Dog var nævningetinget ikke helt enige om straffen: To stemte for forvaring. En stemte for ti års fængsel, mens ni stemte for en fængselsstraf på seks år.

Dommen faldt 18. maj 2017. På det tidspunkt havde Kundby-pigen siddet varetægtsfængslet i over 16 måneder.

18. maj var Kundby-pigen »meget lettet«, sagde Mette Grith Stage.

I dag lyder det fra forsvarsadvokaten:

»Nu hænger 'forvaringsskyen' igen over hende – det er selvsagt en stressfaktor«.

Hvornår sagen skal behandles i Østre Landsret, er endnu ikke besluttet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce