Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Erhvervskomplekset Copenhagen Towers ligger i Ørestad sammen med hotellet Crowne Plaza.
Arkivfoto: Finn Frandsen

Erhvervskomplekset Copenhagen Towers ligger i Ørestad sammen med hotellet Crowne Plaza.

Danmark

Ørestad er favorit som dansk bud på EU-agentur med 900 ansatte

Copenhagen Towers-komplekset ved Crowne Plaza-hotellet i Ørestad er favorit til at blive det danske bud på at huse EU’s lægemiddelagentur, EMA.

Danmark

Den danske regering er i fuld sving med at udforme den ansøgning, der 31. juli skal indsendes til EU-kommissionen i konkurrencen om at blive værtsland for EU’s lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA).

Som følge af Storbritanniens udtræden af EU i april 2019 skal EMA samtidig rykke teltpælene fra London til en anden lokalitet. En snes EU-lande har meldt sig i kampen om at få lov til at huse EMA’s små 900 højtuddannede medarbejdere.

Politiken erfarer, at den danske regering stillede tre forskellige muligheder i udsigt, da EMA’s særlige Brexit-taskforce i april var på besøg i København. Den ene er Nordeas snart forhenværende hovedsæde ved Knippelsbro i København. Den anden er erhvervskomplekset Copenhagen Towers i Ørestad. Den tredje er en byggegrund et ukendt sted i København.

Nogen endelig beslutning er ikke truffet, men ifølge regeringskilder peger pilen lige nu på Copenhagen Towers, der ligger i Ørestad. Administrerende direktør Allan Agerholm fra BC Hospitality Group, der har Copenhagen Towers under sig, lægger ikke skjul på sin interesse for på længere sigt at være vært for EMA.

»Vi udtaler os af princip ikke om igangværende processer, men vi er opmærksomme på, at den danske stat byder ind på EMA, og vi ville være meget begejstrede, hvis de kom til os. Vi vil have plads til et lejemål af den størrelse«, siger han.

Copenhagen Towers er ejet af Solstra Capital, en dansk investeringsfond, som hovedsagelig investerer udenlandske midler i Danmark. Bygningsstyrelsen har til opgave at udpege en relevant bygning. Af fortrolighedshensyn ønsker vicedirektør Kristian Lyk-Jensen ikke at sige andet, end at en relevant bygning, der lever op til kravene, bliver en del af den danske ansøgning. Da den danske regering i februar meldte sig på banen med det danske kandidatur til EMA, blev det tilkendegivet, at man ville tilbyde EU at stille med et nyt byggeri, der var designet til at honorere EMA’s særlige kravsspecifikationer til flere hundrede årlige konferencer med plenarsal og tolkebokse. Men den idé er den særlige taskforce, der arbejder under Udenrigsministeriets ledelse, gået bort fra. På grund af Brexit-datoen i april 2019 er det ifølge regeringens særlige EMA-udsending, tidligere Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen, urealistisk at nå at bygge nyt.

»Vores nuværende model går på at bruge en eksisterende bygning«, siger Lars Rebien Sørensen.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er der endnu ikke truffet endelig beslutning om bygning. Hun nævner, at der fortsat pågår en dialog med EMA om de nødvendige faciliteter.

»Vi har præsenteret, hvad vi mener, er den langsigtede løsning«, siger hun.

EU-kommissionen lancerede i sidste uge et kriteriekatalog for, hvad der skal lægges vægt på ved udvælgelsen af en ny lokalitet til det europæiske lægemiddelagentur. Blandt kriterierne er en såkaldt smooth transition ved skæringsdatoen om små to år. Der lægges vægt på, at der skal være EU-skole til medarbejdernes børn, beskæftigelsesmuligheder for ægtefæller og et erhvervsklima med mulighed for rekruttering af relevant personale. Endelig lægger kommissionen vægt på den geografiske fordeling af EU-agenturer.

Selv når man taler med EU-ministre, der ikke er så engagerede i sagen, ved de godt, at vi er deroppe, og at vi er blandt de rigtige kandidater

Danmark er med EU’s Miljøagentur et blandt 14 lande, der råder over et enkelt agentur. 5 lande har ikke noget EU-agentur. Også disse lande ventes at melde sig i EMA-køen.

Den danske regering mener imidlertid, at København tilbyder sig med en samlet pakke af argumenter, og at der er sandsynlighed for at komme med i slutspillet om at tiltrække EMA. Ifølge erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) ligger Danmark »helt klart i top-5«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selv når man taler med EU-ministre, der ikke er så engagerede i sagen, ved de godt, at vi er deroppe, og at vi er blandt de rigtige kandidater. Det bliver afgjort efter sommerferien i en stor kabale, måske i oktober«, siger Brian Mikkelsen.

På et topmøde i slutningen af juni skal EU’s stats- og regeringschefer vedtage den endelige køreplan for beslutningsprocedure og kriteriekatalog. Kommissionens forslag lægger op til, at beslutningen skal træffes på et topmøde i oktober.

Et afgørende spørgsmål bliver ifølge regeringen, om beslutningen til syvende og sidst vil ende med at blive truffet ud fra objektive kriterier. Eller i en politisk studehandel, som EU-historien er rig på.

»Hvis man skal tage det fra objektive kriterier, ligger vi helt i top. Jeg siger ikke, at vi er nummer 1, men vi er helt klart i favoritfeltet. Jo mere vi kan fastholde, at det er objektive kriterier, jo bedre ligger vi«, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce