Hovedstanden i Somalia, Mogadishu,  efter en bombe er sprunget.
Foto: Farah Aldi Warsameh.

Hovedstanden i Somalia, Mogadishu, efter en bombe er sprunget.

Danmark

Somalia-ambassadør: Vi har ingen hjemsendelsesaftale med Danmark

Ifølge Somalias ambassadør har Danmark ingen aftale om at kunne sende somaliere tilbage. En »bombe« under regeringens planer, siger migrationsforsker.

Danmark

Den danske regering ønsker at kunne hjemsende somaliere, som ikke længere har lovligt ophold i Danmark. Men grundlaget for at tvangshjemsende dem er ikke på plads.

Det står Somalias EU-ambassadør i Bruxelles, Ali Said Faqi, nu frem og fortæller på vegne af Somalias regering. Ambassadøren er i »tæt« og jævnlig kontakt med regeringen i Somalia og den ansvarlige direktør for migration, Mohamed Adan Kofi, fra landets nationale sikkerhedsministerium.

»Jeg har været i kontakt med direktøren for migration, og han bekræfter og fortæller, at der absolut ikke er nogen aftale mellem Danmark og Somalia om ufrivillige tilbagesendelser af flygtninge«, siger ambassadør Ali Said Faqi.

De danske udlændingemyndigheder genbehandler i øjeblikket 800 herboende somalieres opholdsgrundlag og har ifølge den seneste aktindsigt inddraget den for foreløbig 74 personer.

2 af de 74 er endeligt udvist efter at have fået afslag på deres klage og skal forlade Danmark senest på lørdag, men hvad der sker med dem, hvis de ikke selv forlader Danmark, er uvist.

For ifølge seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder vil det blive svært for Danmark at udsende somaliere uden en aftale. Også migrationsforsker Martin Lemberg-Pedersen fra Aalborg Universitet vurderer, at Somalias melding er en »bombe under den danske regerings deportationspolitik« vedrørende somaliere.

»Uden en aftale risikerer politiet, der står for udsendelser, at de ikke kan komme af med vedkommende og må rejse hjem igen. Lande som Somalia og Iran vil ikke tage imod egne statsborgere, medmindre de pågældende rejser frivilligt hjem. Så hvis aftalen ikke er der, er det jo udsigtsløst at tage ned med dem«, siger Peter Vedel Kessing.

Kender intet til Støjbergs »uformelle« aftale

Rigspolitiet og regeringen har i flere måneder mørklagt al information om, hvorvidt det kan lade sig gøre at hjemsende udviste somaliere, hvis de pågældende ikke udrejser frivilligt.

Men som Politiken skrev i april, er regeringen af den opfattelse, at man har en »uformel« aftale med Somalia. I et fortroligt svar af 8. marts til Folketinget skrev udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at der i 2014 blev indgået en »uformel« aftale med Somalia, og at der efter en periode med »skiftende udmeldinger« igen blev »opnået enighed« i maj sidste år om, at somaliere kan tvangsudsendes.

Det er imidlertid ikke en aftale, ambassadøren fra Somalia kender noget til. Og selv hvis den eksisterer eller har eksisteret, kan den ikke bruges til noget i dag, siger han:

»Vores land støtter ikke uformelle aftaler. De er ikke juridisk bindende«.

Somalia fik en ny regering i februar i år. Ambassadøren kan ikke svare på, om der kan have været uformelle drøftelser mellem den tidligere somaliske regering og Danmark. Men sådanne eventuelle drøftelser gælder med sikkerhed ikke i dag, understreger Ali Said Faqi.

Hvem har regeringen aftale med?

Martin Lemberg-Pedersen mener, at Somalias afvisning af en eksisterende aftale rejser en række spørgsmål om, hvem Danmark mener at have indgået en aftale med, og ikke mindst om regeringen har i sinde at skifte kurs i inddragelsessagerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For hvis ikke, kan hundredvis af somaliere komme til at sidde på dansk udrejsecenter i flere år.

»Hvis de danske myndigheder alligevel beslutter, at somalierne skal udvises, er det reelt ensbetydende med, at disse mennesker – mænd, kvinder og børn – fjernes fra et normalt liv i samfundet og placeres i et usikkert – og potentielt årelangt – ophold i udsendelsescentre«.

Støjberg gentager tidligere svar

Politiken har spurgt Udlændinge- og Integrationsministeriet, om det er korrekt, at der ikke foreligger en aftale mellem Danmark og Somalia. Og om Danmark kan have lavet en »uformel aftale« med en person fra Somalia, som ikke har eller havde noget med regeringen at gøre.

Som svar gentager Inger Støjberg skriftligt det, ministeriet tidligere har oplyst: At Danmark »gennem længere tid« har »arbejdet på at etablere et samarbejde med Somalia«.

»Jeg ønsker ikke at kommentere det nærmere indhold af dette samarbejde. Jeg skal dog ikke lægge skjul på, at jeg gerne ser, at udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark, hurtigst muligt bliver sendt tilbage til deres hjemlande. Det gælder også for somaliere uden lovligt ophold«, skriver ministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce