Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nye EU-regler har fået myndigheder og virksomheder til at se sig om efter dataretlig ekspertise.

Nye EU-regler har fået myndigheder og virksomheder til at se sig om efter dataretlig ekspertise.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Headhunter i it-branchen: Det bliver nemt at få job fremover, hvis du gør dig klog på dette felt

Det offentlige og private har længe negligeret beskyttelsen af borgernes data. Men nye lovkrav har sat skub i opkvalificeringen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I mange år har persondatabeskyttelse været en nørdet niche, som myndigheder og virksomheder negligerede. Men pludselig er datasikkerhed blevet et meget alvorligt emne på både offentlige og private direktionsgange, og arbejdsgiverne søger nu akut efter eksperter og kurser, der skal gøre medarbejderne klogere på at værne om borgernes personlige oplysninger.

Datalovgivningen er ikke før blevet overholdt

En fælleseuropæisk persondataforordning skal indføres i dansk lov til maj næste år, og de nye regler skærper i alvorlig grad kravene til dem, der skal passe på borgernes data. Lovgivningen har øget jobsøgningen efter dataeksperter, fået antallet af efteruddannelseskurser til at eksplodere samt advokat- og rådgivningsselskaber til kraftigt at udvide deres stab.

»Der er en bred erkendelse af, at de gældende persondataregler ikke har været overholdt til punkt og prikke. Og fordi der ikke har været fokus på de eksisterende regler, så føles det nu som en ekstra stor mundfuld for mange at skulle efterleve den nye lovgivning. Man skal blandt andet kortlægge sin data og foretage en masse dokumentation, og der er ikke noget quick fix, hvor man bare lige køber et it-program og så har en løsning på plads«, siger Sven Petersen, erhvervsjuridisk chef i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv og den anden dominerende erhvervsorganisation, Dansk Industri, turnerer lige nu rundt i hele landet med store oplysningskampagner om de nye databeskyttelsesregler.

En pisk med effekt

Og virksomhedsledere har skruet helt op for hørebøfferne, i særdeleshed fordi EU-reglerne skaber trusler om bøder på op mod 150 millioner kroner eller fire procent af et selskabs omsætning, hvis persondatareglerne bliver groft tilsidesat.

Endnu er det politisk uafklaret, om også myndigheder risikerer administrative bøder, hvis de træder ved siden af den nye lovgivning. Men også i det offentlige er jagten gået ind på ny ekspertise som afledt effekt af den nye persondatalovgivning. En opgørelse fra rekrutteringsfirmaet CSA CPH viser, at der indtil videre i år er slået 12 nye offentlige stillinger op som direkte refererer til den nye persondatalov.

Direktør og headhunter Camilla Treschow Schrøder har registreret, hvordan efterspørgslen efter dataretlige eksperter er steget måned for måned, og hun forventer en kraftigt opadgående kurve frem mod 25. maj 2018, hvor de nye regler træder i kraft.

»Det er jo en helt ny type job, der stort set ikke eksisterede for fem år siden. Hvis man er jobsøgende, er det meget fornuftigt at gøre sig klog på det her felt, for så bliver det nemt at få et job fremover«, siger Camilla Treschow Schrøder, der headhunter i it-branchen.

Fra 1 til 12 årlige kurser

Derudover er der et boom i opkvalificeringsforløb om persondataret for ansatte i den offentlige og private sektor.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

JUC, som er Danmarks største udbyder af juridisk efteruddannelse, er gået fra at tilbyde et årligt kursus om emnet til nu 12. Persondata som uddannelsessområde er nu centrets tredjemest efterspurgte, og forventningen er, at 500 personer vil nå igennem et forløb hos JUC i 2017, oplyser adm. direktør Lars Fogtmann.

I særdeleshed reagerer det offentlige på et nyt lovkrav om, at alle myndigheder skal udpege en databeskyttelsesrådgiver, som uafhængigt af ledelsen har til opgave at tilse, at myndigheden efterlever persondataloven og borgernes rettigheder. Organisationen skal blandt andet have et overblik over, hvilke persondata man ligger inde med, og at data ikke opbevares eller bruges i strid med loven eller det, som borgeren har givet lov til.

JUC udbyder en international certificering, der er målrettet de mange nye databeskyttelsesrådgivere. Også Kammeradvokaten – advokatfirmaet Poul Schmith, der har en fast aftale med staten – udbyder et uddannelsesforløb, der klæder deltagerne fagligt på til den nye rolle som databeskyttelsesrådgiver. Det vil ca. 200 personer gennemgå i løbet af 2017, oplyser advokat og partner Jakob Kamby:

»Vi oplever en stor efterspørgsel efter konkret viden og opkvalificering. Nogle myndigheder har haft godt styr på persondata, mens andre ikke har haft mulighed for at prioritere det. Generelt har der været et vidensmæssigt efterslæb«, siger Jakob Kamby.

Kommuneskoler skal finde det digitale viskelæder frem

Af nye store opgaver for eksempelvis kommuner fremhæver advokaten de restriktive regler for adgang til borgernes persondata, og hvornår disse skal slettes. Der findes i dag skoler, der ligger inde med persondata om elever 30 år tilbage.

»Fremover skal en sådan skole være ekstra opmærksom på at få slettet eller arkiveret data, når der ikke længere er brug for dem. Det er vel svært at forestille sig, at det er meget over fem år«, siger Jakob Kamby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligesom landets øvrige store advokatfirmaer, har Kammeradvokaten de seneste år skruet væsentligt op for rådgivning om persondataret. I dag er der oprettet en taskforce med 7 advokater med ekspertise i forskellige aspekter af databeskyttelse.

»Forordningen og drøftelser om de skrappe sanktioner har været med til at sætte persondata på dagsordenen. Og det er godt, for vi lever i et stadig mere digitalt samfund, hvor dataudveksling er centralt for at få serviceydelser til at køre, og hvor alle led i den offentlige administration i stigende omfang behandler personoplysninger. Derfor er vi nødt til at have mange flere, der ved noget om persondataret«, siger partner Jakob Kamby.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden