Helle Thorning Schmidt div.


Folkemødet 
fredag.
Foto: Finn Frandsen

Helle Thorning Schmidt div. Folkemødet fredag.

Danmark

Hvis Folkemødet er elitært, er folket - fra fredsaktivister til fodterapeuter - i dag eliten

I Allinge kom udkanten i centrum, forsvarsministeren fik luftet sine hunde, og den nye powerduo i dansk politik fik testet sit vælgermæssige potentiale.

Danmark

Hvor privilegeret kan vi være? Verden har det seneste år været ved at segne i politiske kriser, gruopvækkende bølger af desperate mennesker på Middelhavet, væbnede konflikter, Ruslands hacking af andre landes politiske systemer, amerikanernes forbløffende valg af en vildt tweetende realitystjerne til præsident. Og se så Danmark i denne weekend.

Politikkens kødædende og veganere gav hinanden plads...

Mere privilegeret kan vi ikke få det. I Allinge har forsvarsministeren sjosket rundt i camping-antræk med sine hunde. Den mest omstridte og samtidig mest populære minister, Inger Støjberg, har givet den gas som entusiastisk dommer i høvdingebold mellem proletarer og kapitalister, arbejdstagere og arbejdsgivere, og mellem røde og blå. Unge jøder og muslimer har sammen talt fordomme og fremmedfrygt ned. Mette Frederiksen og Thulesen Dahl har spundet som forårskåde katte – sammen.

Og imens har politiets drenge spist pinde-is i solen.

Magt og afmagt i stævne

Hen ved 100.000 danskere af enhver støbning har taget turen forbi Allinge for at opleve magt og afmagt sætte hinanden i stævne. Ministre, parlamentarikere, lobbyister af enhver art – fra Landbrug og Fødevarer til Amnesty til netværk for tvangsanbragte børn -- og folkelige aktivister har gnubbet skuldre med vælgere og læsere og folk, der bare kom forbi.

Brokmåse vil igen-igen hævde, at det er eliten på picknik. Visse-vasse.

En politisk fætter-kusine-slabarads? Hvad er bedre?

Et overflødighedshorn, en buffet, af politisk forskellighed har budt sig til. Og et helt uhørt vrimmel har taget for sig af retterne og målt på flokkene rundt de enkelte teltscener udpeget årets trækplastre. Kulturens stjerne: Bjarke Ingels med sit bud på byers fremtid. Feminismens stjerne: Geeti Amiri med sit lodrette opgør med misforstået kulturel relativisme. De politiske stjerner: Mette og Kristian, tidligere kendt som Skrigeskinken og Pias skødehund, i dag et bud på Danmarks nye powerduo.

Flettede rygstykker på Christian Jensen

Tættere kommer magthavere og borgere simpelt hen ikke på hinanden. Både DR og TV2 gennemførte stimer af live-udsendelser på kajen foran snuden på deres seere. Radio 24/7 forsøgte forgæves at afæske Morten Messerschmidt en undskyldning for sin løsagtige omgang med betroede EU-midler. På Politikens scene fik Simon Emil Ammitzbøll og Søren Pind adgang til under 'Hævnens time' at hudflette rygstykker på chefredaktør Jensen.

Radio 24/7 forsøgte forgæves at afæske Morten Messerschmidt en undskyldning...

Pop? Ja, for Søren. Men kun pop? Schludder, Søren. Den politiske debat både her i landet og udenfor har ladet sig skamride af en selvforstærkende påstand om en unævnelig elite’s overgreb og udskamning af folket og udkanten. På Folkemødet i Danmarks udkant var der én armslængde og et hælspark mellem folk med magt og folk uden. Men ingen hælspark, ingen uhelbredelig bittterhed, ingen vrede større end, at ministre og deres opposition optrådte i samme telt og åbent tog imod spørgsmål og kritik -- og aldrig større vrede, end at politikkens kødædere og veganere gav hinanden plads.

Korruption og fedteri, javel

Ja, joh, Landbrug & Fødevarer og reklamebureauer som Primetime fedtede behørigt for medier og kunder med udskænkning, servering og underholdning. De hænder, der tager imod, er som bekendt lige så ansvarsbehæftede som dem, der byder.

Ja, joh, Mette og Tulle behøvede vel ikke fedte så stygt for hinandens selskab. Men hvis ingen i hverken de to partier eller i de massive vælgerskarer, som omgav deres optrædende i Allinge, anfægter parrets affære, når de har chancen, kan det også blive en ren selvhenter. Vi får, hvad vi beder om – i Allinge og ved næste valg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vanvittig elitært

Og ja, joh, helt tilfældigt er det måske ikke, at de største politiske scener er henlagt til en ’cirkusplads’. Men et privilegium er det, at politiske modstandere i Danmark optræder side om side.

Elitært? Ja, hvis det er elitært, at Ekstra Bladet og ’Nationen’ byder op til politisk træskodans. Hvis det er elitært, at fredsaktivister marcherer i regnbuefarver gennem Folkemødet. Hvis det er elitært, at fodterapeuter frister trætte fødder, og hudlæger tjekker modermærker, mens Dansk Flygtningehjælp giver ordet til flygtninge og venlige boere, og Roald Als samler sine fanskarer og lader Lykketoft og Ellemann kommentere sine absolut objektive illustrationer af vor tids historie – ja, så er Folkemødet vanvittig elitært. Og udkanten er kommet helt i centrum.

Elitært? Ja, hvis det er elitært, at Ekstra Bladet og ’Nationen’ byder op til politisk træskodans...

Med 2.900 tilbud i overflødighedshornet, 100.000 besøgende og flere end 700 officielle arrangører har Folkemødet 2017 været et mageløst dementi af politisk fremmedgørelse. Seks hjerter. Selv parkeringspladser, toiletter og pølseboder var der nok af. Kun bessermachere vil finde noget at brokke sig over. Ellers var de jo ikke bessermachere. Folkemødet har aldrig været bedre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce